Ξάνθη – Απόκριες 2023: Επιστροφή μετά από τρία χρόνια με τη συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστών

Ξάνθη – Απόκριες 2023: Επιστροφή μετά από τρία χρόνια με τη συμμετοχή 15.000 καρναβαλιστών

Επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023, σήμερα, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, και με το γενικό μήνυμα «Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα» ο λαϊκός θεσμός της Ξάνθης θα είναι γεμάτος κέφι, χορευτικά, εκθέσεις, χορωδίες, και βεβαίως παρελάσεις με τη συμμετοχή τουλάχιστον 15.000 καρναβαλιστών.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μετά από τρία χρόνια παύσης, εξαιτίας της πανδημίας, οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι επιστρέφουν στην πόλη της Ξάνθης με ένα πλούσιο πρόγραμμα το οποίο ξεκινάει σήμερα, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, και ολοκληρώνεται τη Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου.

«Υποδεχόμαστε τις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές, για 58η χρονιά, μετά από απουσία τριών ετών. Είμαστε υποχρεωμένοι να αναβαθμίζουμε το θεσμό μας ο οποίος αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης της Ξάνθης αλλά και της ευρύτερης περιοχής» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης.

Το γενικό μήνυμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού 2023 είναι, όπως ήταν και στις Γιορτές του 2020, οι οποίες διακόπηκαν λόγω έναρξης της πανδημίας, «Όνειρα, χρώματα, μυρωδιές κι αρώματα» και απόψε, στις 18.30, στην πλατεία Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης θα αναγγείλει την έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών (ΘΛΕ) – Ξανθιώτικο Καρναβάλι. Θα ακολουθήσει συναυλία με τη Λένα Ζευγαρά ενώ την ίδια ώρα, στις 19.00, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης. Καπναποθήκη «Π», Καπνεργατών 9, είναι προγραμματισμένο κινηματογραφικό αφιέρωμα στην Ελληνική αποκριά.

Καρναβαλικά πληρώματα από Ελλάδα και εξωτερικό

Κινηματογραφικά αφιερώματα στην ελληνική αποκριά, μουσικοθεατρικές βραδιές, παιδικά χορευτικά, λαογραφικές βραδιές, χορωδίες, εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής αποκριάτικης μάσκας, θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες, και βεβαίως οι παρελάσεις – η παιδική την Κυριακή της Αποκριάς 19/2 και η μεγάλη παρέλαση την Κυριακή της Τυρινής 26/2- το κάψιμο του Τζάρου στην τελετή λήξης κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στο φετινό πρόγραμμα των Θ.Λ.Ε.

Όπως αναφέρει ο κ. Ασκαρίδης, το καρναβάλι της Ξάνθης είναι το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων και «φέτος, για πρώτη φορά, θα κάνουν παρέλαση 39 καρναβαλικά πληρώματα και θα συμμετέχουν τουλάχιστον 15.000 καρναβαλιστές». Επίσης, θα παρελάσουν οκτώ (8) άρματα, επτά στη Μεγάλη Παρέλαση και ένα στην παιδική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να συμμετέχει κόσμος στην παρέλαση, και από το εξωτερικό. «Μας έχουν τηλεφωνήσει από Γερμανία και Ιταλία και μας ρωτούν που θα βρουν στολές, γιατί θέλουν να συμμετέχουν στην παρέλαση» εξηγεί ο κ. Ασκαρίδης.

Γεμάτα τα ξενοδοχεία

Η αποκριάτικη περίοδος για την Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή αποτελεί από τους βασικούς οικονομικούς πνεύμονες και τουλάχιστον το 60% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων απορροφάται από τη συγκεκριμένη περίοδο. Όπως επισημαίνεται το τελευταίο τετραήμερο της Αποκριάς αναμένεται να επισκεφτούν την Ξάνθη πάνω από 200.000 κόσμος.

Τα ξενοδοχεία της Ξάνθης, όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο κ. Ασκαρίδης, ήδη για εκείνες τις ημέρες καταγράφουν πληρότητες σχεδόν στο 100% ενώ άρχισαν να γεμίζουν και τα περιφερειακά. Άλλωστε, το Ξανθιώτικο Καρναβάλι αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για τουρίστες από Βουλγαρία, Ρουμανία, Σκόπια κ.α.

Η παιδική και η Μεγάλη παρέλαση

Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως το μεγαλύτερο παιδικό αποκριάτικο ξεφάντωμα. Αναφερόμαστε στην παιδική καρναβαλική παρέλαση. Μάλιστα, φέτος θα συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων, νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου. Η παιδική καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Αποκριάς 19 Φεβρουαρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, και οι μικροί καρναβαλιστές μαζί και με ένα άρμα θα ξεκινήσουν από τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας Θα ακολουθήσει συναυλία με την ταλαντούχα τραγουδίστρια Josephine.

Η Μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή της Τυρινής 26 Φεβρουαρίου, στις 13.00, όπου δεκάδες πληρώματα με χιλιάδες καρναβαλιστές θα συνοδεύουν τον βασιλιά Καρνάβαλο. Μεταξύ των πληρωμάτων θα συμμετέχουν και σύλλογοι από τη Λευκάδα, την Αλιστράτη Σερρών, το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, την Ορεστιάδα, τη Γραβούνα Καβάλας. Η παρέλαση θα καταλήξει στο μεγάλο πάρκο του γηπέδου Α.Ο. Ξάνθης και το ίδιο βράδυ στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου με φαντασμαγορικό τρόπο θα κλείσει η αυλαία των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών –Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023, με το κάψιμο του Τζάρου.

Το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί και η νυχτερινή παρέλαση στους δρόμους της στολισμένης και φωτισμένης Ξάνθης, όπου εκτός από τους κεντρικούς δρόμους θα είναι στολισμένοι με αποκριάτικες φιγούρες και άλλοι μικρότεροι οδοί.

Αποκριάτικο έθιμο της «Καμήλας»

Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι 2023 θα ολοκληρωθούν την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου όπου στην περιοχή της Σταυρούπολης και των Κομνηνών θα έχει εκδηλώσεις με παραδοσιακούς ήχους συνοδευόμενους με δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και κρασί.

Παράλληλα στην πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης, θα αναβιώσει το αποκριάτικο έθιμο της «Καμήλας», όπου οι κάτοικοι της μαζί με τους επισκέπτες, μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς, με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.

Το έθιμο της καμήλας αρχικά είχε παγανιστικό χαρακτήρα, τελούνταν και συμβόλιζε την δέηση των κατοίκων για τη γονιμότητα της γης, αφού η χρονική στιγμή συνέπιπτε με τον ερχομό της άνοιξης και την έναρξη των αγροτικών εργασιών. Αργότερα σε συνδυασμό με την Ορθόδοξη πίστη και θρησκεία που θέτει την ημέρα αυτή ως την αρχή της Σαρακοστής, άλλαξε χαρακτήρα και συμβολίζει πια στο νου των κατοίκων, το τέλος των εορτών του καρναβαλιού και την αρχή της νηστείας.

Επίσης, στην πλατεία του οικισμού Κομνηνών, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες θα συμμετέχουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση.

 *Φωτογραφία αρχείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ξάνθη – Απόκριες: Μεγάλο το πλήγμα από τη ματαίωση των εκδηλώσεων

Ξάνθη – Απόκριες: Οι «βουβές» εκδηλώσεις «ανοίγουν»… παράθυρα αισιοδοξίας στην τοπική οικονομία

Νάουσα – Αποκριά 2023: Πλήθος εκδηλώσεων με επίκεντρο το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες»

Πατρινό καρναβάλι: Πηγή ζωής για τους Πατρινούς – Συμμετοχή με περισσότερους από 60.000 καρναβαλιστές

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top