Ξάνθη: Έκκληση αγωνίας για ιστορική γέφυρα που αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης (ΦΩΤΟ)

Ξάνθη: Έκκληση αγωνίας για ιστορική γέφυρα που αντιμετωπίζει κίνδυνο κατάρρευσης (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σημαντικές φθορές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στην κατάρρευσή της, αντιμετωπίζει πετρόκτιστη γέφυρα που βρίσκεται στον οικισμό Ακραίος (Ντόλιοβο) της περιοχής των Σατρών του δήμου Μύκης, η οποία πιθανότατα χρονολογείται στη μεταβυζαντινή εποχή μεταξύ 17ου και 18ου αιώνα, ενώ το 1995 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο».

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στο GRTimes, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας βιβλίων που αφορούν τα Πομακοχώρια, Νικόλαος Θ. Κόκκας, έχει αποσταλεί «ήδη επιστολή προς τον δήμαρχο Μύκης, προς τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κωνσταντίνο Κουρτίδη, προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων, καθώς επίσης και προς την Τροχαία, καθώς το ζήτημα αφορά και το οδικό δίκτυο της περιοχής».

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι σημαντικές φθορές που έχει υποστεί το ιστορικό γεφύρι αφορούν την αποκόλληση λίθων κυρίως από το κεντρικό σημείο του μεγάλου τόξου, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να οφείλεται «στη διέλευση βαρέων οχημάτων και φορτηγών, τα οποία εξυπηρετούν κτηνοτροφικές και άλλες μονάδες της περιοχής. Οι γωνιακοί λίθοι σώζονται όμως οι κεντρικοί έχουν αποκολληθεί, ενώ φθορές υπάρχουν και στους πλαϊνούς τοίχους που λογικά έπεσαν από τη διέλευση φορτηγών» συμπληρώνει ο κ. Κόκκας.

Τούτο σημαίνει ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο κατάρρευσης, λόγω του βάρους και της πίεσης που δέχεται ένα κτίσμα με φθορές και κατ’ επέκταση στην απώλεια ανθρώπινων ζωών» προσθέτει ο εκπαιδευτικός στο GRTimes.

Φωτογραφία του Νικόλαου Θ. Κόκκα

Ο τελευταίος μάλιστα έχοντας καταγράψει ιστορικά την περιοχή αναφέρει ότι υπάρχουν άλλα δύο σημαντικά γεφύρια, ενώ κάποια άλλα μην αντέχοντας τη φθορά που προκάλεσαν οι χρυσοθήρες, δεν άντεξαν, κατέρρευσαν και στη συνέχεια αφέθηκαν στη μοίρα τους.

«Πριν από κάποια χρόνια πήγε να συμβεί κάτι ανάλογο με το γεφύρι του Παπά, όπως και με αυτό του Ιάσμου, όμως με χρήματα που βρέθηκαν από κάποιο πρόγραμμα τύπου ΕΣΠΑ σώθηκε. Νομίζω ότι κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με το συγκεκριμένο γεφύρι» σημειώνει ο κ. Κόκκας.

Αναφερόμενος δε, στην επισκεψιμότητα ως ιστορικό μνημείο από ανθρώπους τις περιοχής και τουρίστες, ο εκπαιδευτικός σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο είναι προσβάσιμο, διότι για να φτάσει κανείς θα πρέπει να διασχίσει μόνο ένα μικρό κομμάτι χωματόδρομου. Και αξίζει πραγματικά τον κόπο για εκτός των ιστορικών στοιχείων, το τοπίο είναι πανέμορφο».

Αναπόσπαστα κομμάτια της ιστορίας της περιοχής – Οι φθορές από τη θεομηνία του 1996

Στην περιοχή της Ξάνθης και κυρίως στην ορεινή (Gaveno Loko) που βρίσκονται τα Πομακοχώρια, συναντάμε σήμερα πολλά διασωθέντα πέτρινα γεφύρια. Κάποια από αυτά μισογκρεμισμένα, αλλά απαραίτητα για την επικοινωνία των ντόπιων. Πολλά από αυτά, χρησιμοποιούνται ακόμη και για συγκοινωνιακούς λόγους.

Τα λιθόχτιστα αυτά γεφύρια, διάσπαρτα στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας, πανέμορφα και αναπόσπαστα κομμάτια του τεχνικού πολιτισμού και του τοπίου, συνδυάζονται αρμονικά με τη φύση και προσδίδουν ιδιαίτερη γραφικότητα στα ποτάμια, στα ρέματα και τους χειμάρρους, πάνω από τα οποία στέκονται αγέρωχα

Δυστυχώς, κατά τη θεομηνία που έπληξε βαρύτατα την περιοχή το 1996, κάποια γεφύρια κατέρρευσαν ενώ κάποια άλλα «πληγώθηκαν» πολύ και μέχρι σήμερα, όπως και αυτό του Ακραίου περιμένουν την αποκατάστασή τους.

Φωτογραφία του Νικόλαου Θ. Κόκκα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top