Ένας από τους τρεις βασικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Ξάνθης, οι Γιορτές Παλιάς Πόλης, είναι προ των πυλών και η πόλη ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες με πλήθος καθημερινών εκδηλώσεων, από τις 2 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου. «Ευχόμαστε όλα να πάνε καλά, και να μην υπάρξει κάποια ανατροπή» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης. Σημειώνει δε πως μπορεί να είναι ένας από τους μεγαλύτερους θεσμούς της Ξάνθης, ωστόσο «προέχουν η υγεία και οι συνάθρωποί μας και μετά τα πανηγύρια και τα γλέντια».

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τριάντα δυο (32) χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι Γιορτές Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, οι οποίες ωστόσο φέτος βρίσκονται στη σκιά των πυρκαγιών που μαίνονται για περισσότερες από δέκα μέρες στους νομούς του Έβρου και της Ροδόπης, αλλά και σε κάποια σημεία της Καβάλας.

«Είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από τις πυρκαγιές. Εμείς ετοιμαζόμαστε για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς θεσμούς της Ξάνθης, εύχομαι όλα να πάνε καλά» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης Ηλίας Ασκαρίδης. Όπως ο ίδιος εξηγεί, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο πολιτιστικό θεσμό για την πόλη, ενώ την πρώτη θέση κατέχουν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι και τη δεύτερη η «Ξάνθη Πόλις Ονείρων» που διεξάγεται κάθε Μάιο. Και οι τρεις θεσμοί αποτελούν, σύμφωνα με τον Ασκαρίδη, τον οικονομικό «πνεύμονα» της Ξάνθης.

«Είναι μια “ανάσα” οικονομική τόσο για τους επαγγελματίες όσο και για τους Συλλόγους» αναφέρει ο ίδιος επισημαίνοντας ότι κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των Γιορτών, συρρέουν στην πόλη χιλιάδες επισκέπτες.

Τριάντα δυο χρόνια ζωής

Οι Γιορτές Παλιάς Πόλης κλείνουν φέτος 32 χρόνια ζωής και προβάλλουν την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, την κουλτούρα της Ξάνθης και δη της Παλιάς της Πόλης με τα αρχοντικά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις πλατειούλες, τα μαγαζιά εστίασης, τα καφέ και μπαράκια, τα ζαχαροπλαστεία με τα περίφημα σιροπιαστά.

Οι επαγγελματίες της Ξάνθης αναμένουν αυτές τις ημέρες με μεγάλη προσμονή. Αναμφίβολα, δίνουν γερή δόση τονωτικής ένεσης στους τζίρους των επιχειρήσεών τους. «Όρεξη να έχετε και να περπατάτε, να διασκεδάζετε, να συμμετέχετε σε εκδηλώσεις» μας είπαν επαγγελματίες στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης, αλλά και στη Νέα που δραστηριοποιούνται στην εστίαση.

Μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας (σ.σ. Κυριακή 27 Αυγούστου) δεν είχαν μοιραστεί στις επιχειρήσεις τα σχετικά φυλλάδια με το πρόγραμμα των φετινών Γιορτών Παλιάς Πόλης, ωστόσο οι σχετικές αφίσες τόσο μπροστά από το Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης όσο και στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης υπενθύμιζαν την έναρξη του θεσμού, που θα ξεκινήσει το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.

Έλληνες και αλλοδαποί δίνουν το «παρών» στις Γιορτές Παλιάς Πόλης

Η πόλη της Ξάνθης καθημερινά υποδέχεται τουρίστες τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, κυρίως από τα Βαλκάνια. Για τις ημέρες των Γιορτών Παλιάς Πόλης όπως πληροφορείται το GRTimes.gr τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα και αναμένονται επισκέπτες και από Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία, ακόμη και από Γερμανία και Ιταλία.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να αναδείξουμε αυτόν το θεσμό που συμπληρώνει 32 χρόνια ζωής» αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΠΔΞ Ηλίας Ασκαρίδης. Σε ερώτηση του GRTimes.gr σχετικά με τον όγκο επισκεπτών όλες αυτές τις ημέρες, όπως ο ίδιος επισημαίνει «σίγουρα, περιμένουμε περισσότερο κόσμο από προηγούμενες χρονιές. Ο κόσμος το λαχταράει» προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά την περίοδο διεξαγωγής των Γιορτών Παλιάς Πόλης αναμένονται περίπου 100.000 επισκέπτες.

Ξεναγήσεις, τουρνουά σκάκι, συναυλίες

Η επίσημη έναρξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, στις 20.30, στην κεντρική σκηνή (Πλατεία Μητροπόλεως) από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη και θα ακολουθήσει μουσική συναυλία με τον μουσικοσυνθέτη και ερμηνευτή πολλών επιτυχιών Στέλιο Ρόκκο (20.45). Την ίδια μέρα, στις 19.00, στο παλιό δημαρχείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Προσφύγων Σεβάσματα» από την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης.

Αξίζει να αναφέρουμε τις δωρεάν ξεναγήσεις, διάρκειας 90 λεπτών, στην Παλιά Πόλη, σε μικρά γκρουπ με τη συνοδεία επίσημου ξεναγού. Οι ώρες ξεναγήσεων έχουν ως εξής:

Ημερομηνία: Ώρες:
Σάββατο 02.09.2023 10:00-11:30 και 18:30-20:00
Κυριακή 03.09.2023 10:00-11:30 και 18:30-20:00
Πέμπτη 07.09.2022 18:30-20:00
Παρασκευή 08.09.2023 18:30-20:00
Σάββατο 09.09.2023 10:00-11:30 και 18:30-20:00
Κυριακή 10.09.2023 10:00-11:30 και 18:30-20:00

Επίσης, κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2023 θα πραγματοποιηθεί το 6ο Σκακιστικό Τουρνουά από τον Σκακιστικό Όμιλο Ξάνθης και με την αρωγή του Δήμου Ξάνθης.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην κεντρική σκηνή θα ανέβει ο Κώστας Τουρνάς (20.30), τη Δευτέρα 4/9 η Έλσα Καριώτη, το ίδιο βράδυ στις 22.00 οι Underhill West με μουσικές indie pop, dance και hip hop αλλά και έξυπνα επιλεγμένες ποπ επιτυχίες όλων των δεκαετιών της παγκόσμιας μουσικής.

Την Τρίτη 5/9 θα έχει βραδιά λαογραφίας, την Τετάρτη 6/9 θα τραγουδήσει η Ελένη Δήμου, την Πέμπτη 7/9 ο Νίκος Ζωιδάκης, την Παρασκευή 8/9 ο Γιάννης Διονυσίου, το Σάββατο 9/9 η μπάντα Λάχνισμα η οποία δραστηριοποιείται στα μουσικά δρώμενα της πόλης τα τελευταία πέντε χρόνια και τέλος τη σκυτάλη, στις 22.00, θα πάρει ο Δήμος Αναστασιάδης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 10/9 με δυο ξεναγήσεις – 10.00 και 18.30- στον παραδοσιακό οικισμό.

Εμπορικό Φεστιβάλ

Κατά τη διάρκεια των Γιορτών Παλιάς Πόλης, το Επιμελητήριο Ξάνθης σε συνεργασία με την εταιρία «ΚΥΚΛΟΣ» διοργανώνουν Εμπορικό Φεστιβάλ με στόχο την τόνωση των επιχειρήσεων και την επαφή τους με επαγγελματίες και απλούς επισκέπτες.

Συγκεκριμένα, το Εμπορικό Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 4 – 7 Σεπτεμβρίου 2023, σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της Ξάνθης, την οδό Πανεπιστημίου (μεταξύ Πανεπιστημίου και ΔΕΗ).

«Ευελπιστούμε η φετινή επισκεψιμότητα να ξεπεράσει κάθε προηγούμενη διοργάνωση καθώς την περίοδο διεξαγωγής των Γιορτών Παλιάς Πόλης επισκέπτονται καθημερινά την Ξάνθη 30.000 έως 40.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και τις Βαλκανικές χώρες», δηλώνει σε ανακοίνωσή του το Επιμελητήριο Ξάνθης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έβρος-Ροδόπη: Μάχη των πυροσβεστών με τις πύρινες γλώσσες-105 πυρκαγιές καίνε ταυτόχρονα στην Ελλάδα

Δήμος Αλεξανδρούπολης: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις οικονομικής ενίσχυσης για τους πυρόπληκτους

Μαίνονται οι φωτιές σε Έβρο, Ροδόπη, Πάρνηθα και Άνδρο -Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα

Αλεξανδρούπολη: Πρόωρες αναχωρήσεις τουριστών και ακυρώσεις κρατήσεων μετά τις φωτιές

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top