ΞΕΕ και ΑμεΑ: Βήματα του τουρισμού στην προσβασιμότητα

ΞΕΕ και ΑμεΑ: Βήματα του τουρισμού στην προσβασιμότητα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μία πολύ σημαντική μελέτη για τις υποδομές προσβασιμότητας και τις υπηρεσίες προς ΑμεΑ αλλά και άτομα της τρίτης ηλικίας, με περιορισμένη κινητικότητα,  πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να παρουσιάσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Όπως αποκάλυψε στο GRTimes.gr η διευθύντρια του Ξ.Ε.Ε. κα. Αγνή Χριστίδου, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί περί τις 14-15 Ιουλίου και έως τότε, τα ευρήματά της δεν είναι ανακοινώσιμα.

Το Επιμελητήριο, προχώρησε στην εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης καθώς στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» και συγκεκριμένα στον Άξονα 4.6  (ο 4ος Πυλώνας αφορά ιδιωτικές επενδύσεις όπως επίσης τον οικονομικό και θεσμικό μετασχηματισμό) έχουν εγγραφεί  σημαντικά κονδύλια για την διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο «Ελλάδα 2.0»,  προβλέπονται συνολικά πόροι 950 εκατ. ευρώ, για τον τουρισμό, τη διασύνδεση τουρισμού- πολιτισμού, λιμάνια αλλά και τον οδικό άξονα ΒΟΑΚ επειδή θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κρήτης.

Υποχρεωτική η προσβασιμότητα, αλλά….

Όπως επισήμανε η κα. Χριστίδου, η προσβασιμότητα των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων σε άτομα με αναπηρίες, έγινε υποχρεωτική δια νόμου για τις μονάδες που δημιουργήθηκαν μετά το 1987, ενώ και παλαιότερα ξενοδοχεία που ήθελαν να επωφεληθούν από τα κίνητρα των αναπτυξιακών νόμων, για ανακαινίσεις- αναβαθμίσεις τους, ήταν υποχρεωμένα να κάνουν παρεμβάσεις που θα εξασφαλίζουν προσβασιμότητα σε ΑμεΑ.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι κτιριακές υποδομές που κάνουν προσβάσιμο ένα ξενοδοχείο σε ΑμεΑ ή άτομα ηλικιωμένα, με μειωμένη κινητικότητα, αλλά και οι υπηρεσίες που παρέχονται προς αυτά , θέμα πιο σύνθετο που απαιτεί και την απασχόληση ανθρώπων εκπαιδευμένων ανάλογα.

Κελαϊδίτης: Βιώσιμος Τουρισμός και ΑμεΑ

Η δημιουργία υποδομών φιλοξενίας αλλά και ευρύτερων , δημόσιων, που θα εξασφαλίζουν προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρίες ή και κινητικά προβλήματα, συγκαταλέγεται στις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ένας τουριστικός προορισμός βιώσιμος, τόνισε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Νικόλας Κελαϊδίτης, ο οποίος πρόσφατα είχε μιλήσει στο συνέδριο In-MedTouR για τον τουρισμό Υγείας και Ευεξίας.

Το θέμα αρχικά ο κ. Κελαϊδίτης το έθεσε στην ηθική και κοινωνική του διάσταση, για να τονίσει ωστόσο ότι οι άνθρωποι του Τουρισμού, ανεξαρτήτως ευαισθησιών, θα πρέπει να δούνε ότι υπάρχει μία μεγάλη αγορά ΑμεΑ όπως και ατόμων ηλικιωμένων, με κάποια κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Η αγορά αυτή στην Ευρώπη έχει υπολογιστεί σε περίπου 60 εκατ. άτομα (σ.σ. στοιχεία της TUI).

«Οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να ταξιδέψουν, να αποκτήσουν νέες εμπειρίες, να ψυχαγωγηθούν και πρέπει να φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό. Δυστυχώς, ως και σήμερα, η κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο χώρο αλλά και σε πάρα πολλά καταλύματα, δείχνει ότι είμαστε σε νηπιακό στάδιο. Ξεχωρίζουν οι νέες ξενοδοχειακές μονάδες, τα πολύ μεγάλα συγκροτήματα, ενώ παρατηρούμε ότι βήματα έχουν γίνει από επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας», είπε ο κ. Κελαϊδίτης και πρόσθεσε:

«Δεν αρκεί για το άτομο με αναπηρία να πάει ως το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, θα πρέπει να έχει ασφαλή και άνετη πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, στην πλαζ. Επίσης, να έχει τη δυνατότητα να ψυχαγωγηθεί μετακινούμενο στην πόλη, να επισκεφθεί μουσεία και άλλους χώρους ενδιαφέροντος, να πάει για καφέ, φαγητό, διασκέδαση. Να τονίσω δε, ότι πολύ δυσκολότερα είναι τα πράγματα για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης. Για να απευθυνθούν οι τουριστικοί πράκτορες  στη συγκεκριμένη αυτή αγορά, θα πρέπει να μπορούν να συνθέσουν τουριστικά πακέτα που θα εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα των ΑμεΑ σε διάφορους χώρους, κάτι που απαιτεί και κατάλληλα βανάκια για τη μετακίνησή τους».

Καταλήγοντας ο κ. Κελαϊδίτης αναγνώρισε ότι βήματα γίνονται αλλά τόνισε ότι είναι και θέμα ευαισθητοποίησης των πολιτών και οδηγών αυτοκινήτων, που σε πολλές περιπτώσεις, κλείνουν τις ράμπες στα πεζοδρόμια, εμποδίζοντας τη διέλευση, οι οποίες ράμπες συχνά δεν είναι κατασκευασμένες και σωστά.

Εν κατακλείδι, είναι ώρα και η αντίληψη επαγγελματιών αλλά και πολιτών ευρύτερα, να αλλάξει, σε ό,τι αφορά τα ΑμεΑ, κάνοντας παράλληλα καλή χρήση των ευκαιριών που δίνουν πόροι της Κοινότητας, για έργα σε υποδομές.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ