Ξεκινάει το 9ο Thessaloniki Pride με συνθήματα “Ποια κανονικότητα” – Το πρόγραμμα

Ξεκινάει το 9ο Thessaloniki Pride με συνθήματα “Ποια κανονικότητα” – Το πρόγραμμα

Ξεκινάει σήμερα το 9ο Thessaloniki Pride, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 25 Σεπτεμβρίου, με την Πορεία Υπερηφάνειας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Με σύνθημα “Ποια κανονικότητα”, με αφορμή τα περιστατικά έμφυλης κακοποίησης και βίας που συντάραξαν την ελληνική κοινωνία και κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, το 9ο Thessaloniki Pride θα πραγματοποιηθεί φέτος με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφεραν στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, η κεντρική σκηνή θα είναι στο Θέατρο Κήπου και έχουν προγραμματιστεί μια σειρά από εκδηλώσεις μέχρι και το Σάββατο που θα “κορυφωθούν” με τη μεγάλη πορεία υπερηφάνειας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

“Το Thessaloniki Pride προσαρμόζεται στην πανδημία γιατί υπάρχουν πάρα πολλά άτομα ΛΟΑΤ+ που δεν ήταν όσα ελεύθερα θα θέλανε. Όπως είναι τα τρανς άτομα, που κυρίως λόγο της πανδημίας κατέφυγαν στην μαύρη εργασία γιατί δεν λάμβαναν κάποιο επίδομα, δεν είχαν κάποιο σταθερό εισόδημα από κάποια εργασία με πάρα πολλούς εργοδότες να τους αρνούνται. Αφορά επίσης και της γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί βία σε πολλές μορφές το τελευταίο διάστημα, ειδικά την περίοδο της καραντίνας”, εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου, Φιλομένη Λιάτσα.

Το σύνθημα – ερώτημα του φετινού pride είναι “σε ποια κανονικότητα θέλουμε να επιστρέψουμε”, σε αυτήν που, όπως τονίστηκε, όπλιζε το χέρι κάθε κακοποιού στις γυναίκες και τα ομοφυλόφιλα άτομα; “Εμείς σαν ΛΟΑΤ+ μπορούμε να πούμε ότι ζούμε μια μόνιμη καραντίνα, προσπαθούμε να κρυφτούμε, δε μπορούμε να εκφράσουμε ελεύθερα”, επισήμανε η κα. Λιάτσα.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης, Μαρία Καραγιάννη, εξέφρασε την στήριξή της, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εξαήμερο δράσεων διεκδικήσεων, “απλά, ανθρώπινα, συντροφικά”.

“Θεωρώ πολύ επίκαιρο το θέμα του 9ο Thessaloniki Pride. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του εγκλεισμού, έχουν παρουσιαστεί πολλά προβλήματα έμφυλης βίας. Από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν καταγραφεί 60% περισσότερες κλήσεις ανάγκης. Η Διεθνής Αμνηστία, έχει ορίσει έναν οδικό χάρτη για το πως οι κυβερνήσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα έμφυλης βίας και ελπίζουμε να υιοθετηθεί από τις κυβερνήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα”, σημείωσε.

Σε ερώτηση προς τους διοργανωτές γιατί χρειάζονται σήμερα τα pride και οι παρελάσεις υπερηφάνειας τόνισαν ότι λόγος είναι επίκαιρος εφόσον δεν έχει επιτευχθεί ακόμα η ορατότητα που θα έπρεπε και εφόσον νομοθετικά δεν έχουν καταχωρηθεί πάρα πολλά δικαιώματα. “Είμαστε ακόμα στην αρχή. Ο αγώνας πρέπει να υπάρχει, να είναι εδώ ζωντανός και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε”, τόνισαν.

“Αν τα προβλήματα είχαν λυθεί δεν θα υπήρχαν αυτές οι διοργανώσεις σε όλες τις πόλης του κόσμου. Πρέπει να γίνει, πρέπει να υπάρξει πρόοδος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο”, ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Οι εκδηλώσεις

Γύρω από τον παραπάνω θεματικό άξονα οι εκδηλώσεις του 9ου Thessaloniki Pride θα ενημερώσουν, προβληματίσουν, ψυχαγωγήσουν και θα προβάλουν τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν, συζητήσεις, ενημερωτικά σταντ, ξεναγήσεις, μουσικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα, διαδραστικά παιχνίδια στην πόλη και φυσικά την πορεία υπερηφάνειας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το κοινό θα πρέπει να περιμένει μια διαφορετική μορφή από αυτήν που είχαν οι εκδηλώσεις των προηγούμενων φεστιβάλ, “πάντα ωστόσο με σκοπό να βιώσουμε το ίδιο απελευθερωτικό συναίσθημα του Pride. Και πάντα με τη σύμπραξη πολλών φορέων, όπως της κοινωνίας των πολιτών, του δήμου, της καλλιτεχνικής, επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, των ξένων διπλωματών κλπ., στέλνοντας το μήνυμα ότι η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων αφορά όλους τους φορείς της κοινωνίας και κάθε άτομο ξεχωριστά κι όχι μόνο μία συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων”.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα

Δευτέρα, 20.9

20:00-23:00 WE (3ης Σεπτεμβρίου 20)

Τελετή έναρξης

Προβολή ταινιών από το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ΓκΛΑΤ+ Ταινιών

Ας υπάρχει χρώμα (2020) 15΄

Βουδαπέστη, κλειστή πόλη (2021) 13΄

Η εξαφάνιση των πυγολαμπίδων (2020) 90΄

Τρίτη, 21.9

19:30-20:30 ΘΕΡΙΝΟ ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4)

Προβολή επιλεγμένων animation μικρού μήκους από την AddArt

21:00-23:00 ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ)

Αφιέρωμα στα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Ζακ

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Τετάρτη, 22.9

18:30-20:30 ΠΛ. ΜΟΡΙΧΟΒΟΥ (σημείο εκκίνησης) (Λαδάδικα)

«Μύθοι κι ιστορίες της ερωτικής πόλης»: θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία ΛΟΑΤΚΙ ενδιαφέροντος από τη Thessaloniki Walking Tours [απαιτείται κράτηση]

21:00-23:00 ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Πέμπτη, 23.9

18:30-20:30 ΠΛ. ΜΟΡΙΧΟΒΟΥ (σημείο εκκίνησης) (Λαδάδικα)

«Μύθοι κι ιστορίες της ερωτικής πόλης»: θεματικός περίπατος στο ιστορικό κέντρο σε σημεία ΛΟΑΤΚΙ ενδιαφέροντος από τη Thessaloniki Walking Tours [απαιτείται κράτηση]

18:30-21:00 E-FANTASY (σημείο εκκίνησης) (Λ. Ιασωνίδου 13)

Dungeons & Drag: διαδραστικό παιχνίδι ρόλων στο κέντρο της πόλης

19:00-23:00 ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ)

19:00-20:00 Pride Forum: ΛΟΑΤΚΙ ψυχική υγεία και πανδημία από την τηλεφωνική γραμμή 11528 – Δίπλα Σου

20:30-23:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Παρασκευή, 24.9

18:30-23:30 ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ)

18:30-20:00 Pride Forum: οι ΛΟΑΤΚΙ φωνές στα social media (Themicorn, Κατινάκης, Carrot tards, Νεφέλη, Κορίνα)

20:00-21:00 Ενημέρωση από τη δικηγόρο της υπόθεσης του Ζακ

21:00-23:30 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

Σάββατο, 25.9

12:00-19:00 ΠΑΡΚΟ ΞΑΡΧΑΚΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ)

Pride Fair με info kiosks, body painting, πωλητήριο, γρήγορο τεστ, παιχνίδια και διάφορες άλλες δράσεις

19:00-21:00 PRIDE MARCH

Πορεία Υπερηφάνειας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (Τσιμισκή, Βενιζέλου, Νίκης, Ν. Γερμανού)

21:00-23:30 ΘΕΑΤΡΟ ΚΗΠΟΥ (πλ. ΧΑΝΘ)

Καλλιτεχνικό πρόγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιάννης Οικονόμου: Αν ο Ερντογάν ζητήσει ραντεβού, ο Μητσοτάκης θα απαντήσει θετικά

“Πολύχρωμη” πορεία του 5ου Αυτοοργανωμένου Thessaloniki pride (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Σήμερα το απόγευμα το 5ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride

Θεσ/νίκη: 4ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ