Ξεναγοί: Ειρηνικές κινητοποιήσεις για την προβολή των αιτημάτων τους – Πρόεδροι των σωματείων μιλούν στο GRTimes.gr

Ξεναγοί: Ειρηνικές κινητοποιήσεις για την προβολή των αιτημάτων τους – Πρόεδροι των σωματείων μιλούν στο GRTimes.gr

Κινητοποιήσεις οι οποίες θα έχουν συμβολικό χαρακτήρα πραγματοποιούν τα σωματεία ξεναγών σ’ όλη την χώρα, ζητώντας αναδρομικά, αποζημίωση ειδικού σκοπού με ένσημα ώστε να δικαιούνται επίδομα ανεργίας. «Είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας» αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών εκπροσωπώντας περίπου 3.000 διπλωματούχους ξεναγούς.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού και στην Ελλάδα και, ως επακόλουθο, με τις απαγορεύσεις και τη δραματική μείωση του τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι περισσότεροι ξεναγοί, σε ποσοστό τουλάχιστον 90%, δεν εργάστηκαν καθόλου.

Υπό κανονικές συνθήκες, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγών, τα σωματεία των ξεναγών σ’ όλη την Ελλάδα θα γιόρταζαν την ημέρα με δωρεάν ξεναγήσεις. Αντ’ αυτού, αυτήν την ημέρα, θα προχωρήσουν σε ειρηνικές κινητοποιήσεις, συμβολικού χαρακτήρα, οι οποίες θα απαρτίζονται από λίγα άτομα, με σκοπό να προβάλλουν τα αιτήματά τους.

Όπως έχει, ήδη, αναδείξει το πρόβλημα το GRTimes.gr, στα νέα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, σε εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, για τους ξεναγούς διαγράφτηκαν οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος 2020, ενώ αποζημίωση ειδικού σκοπού θα δοθεί μόνο για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.

Το 2020 κλείνει με ενίσχυση για τους ξεναγούς 1.868 ευρώ για ενάμιση χρόνο. Ένα ποσό χαμηλότερο και από εκείνο του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη στιγμή που στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για το ίδιο διάστημα, οι ξεναγοί ενισχύθηκαν με ιδιαίτερα υψηλά ποσά που σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν και τα 19.000 ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες ξεναγοί έχουν ενισχυθεί με μοναδικά ένσημα αυτά της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του 2020 (δηλαδή με 50 ένσημα για όλο το 2020). Και όπως εξηγούν θα είναι ο μοναδικός κλάδος στην Ελλάδα που δε θα δικαιούται επίδομα ανεργίας στο τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι οι ξεναγοί λόγω ειδικής διάταξης λαμβάνουν δυο (2) μήνες επίδομα ανεργίας με 100 ένσημα και τρεις (3) μήνες με 200 ένσημα.

«Ζητούμε αποζημίωση ειδικού σκοπού με ένσημα, για τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο του 2020 καθώς και η αποζημίωση ειδικού σκοπού να συνεχιστεί μέχρι τον Απρίλιο 2021 τουλάχιστον, και μετά, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας» τονίζει η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΞΕΝ.

Ζητώντας την περαιτέρω ενίσχυση από την Κυβέρνηση, τα σωματεία των ξεναγών, από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Κρήτη, την Κέρκυρα κ.α., την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, θα οργανώσουν δράσεις για να προβληθούν τα αιτήματα τους.

Αθήνα

Στην Αθήνα η κινητοποίηση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών θα πραγματοποιηθεί από τα εννιά μέλη του διοικητικού συμβουλίου στο Σύνταγμα, στις 11.30 π.μ., και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr εάν τους επιτραπεί θα βρίσκονται μπροστά από το άγαλμα του Αγνώστου Στρατιώτη, διαφορετικά θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο GRTimes.gr, τόσο της περσινής όσο και της τρέχουσας χρονιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Αθηνών Κρίτων Πιπέρας αναφέρει «πέρυσι με ελάχιστες εξαιρέσεις η ανεργία έφτασε σχεδόν στο 100%. Δεν δουλέψαμε ούτε Σεπτέμβριο, Οκτώβριο με τις εκπαιδευτικές εκδρομές, συλλόγους, ΚΑΠΗ κτλ.».

Για την τρέχουσα χρονιά, η οποία δεν φαίνεται να είναι καλή, οι κρατήσεις, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο κ. Πιπέρας, είναι μηδενικές και σ’ ότι αφορά τον περιηγητικό τουρισμό, «αν θα δουλέψει, πριν το Σεπτέμβριο, δεν το βλέπουμε». Ο ίδιος εξηγεί ότι Ιούλιος και Αύγουστος παραδοσιακά είναι δυο μήνες που κάνουν «κοιλιά».

Υπό κανονικές συνθήκες, από το μήνα Νοέμβριο γίνονται κρατήσεις για όλο το επόμενο έτος’ για παράδειγμα το Νοέμβριο του 2020 θα έπρεπε να υπάρχει προγραμματισμός για όλο το 2021, κάτι που βεβαίως, δεν υφίσταται, διότι δεν είναι εφικτό.

«Οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία είναι κλειστά, τα τουριστικά γραφεία δεν μπορούν να δημιουργήσουν προγράμματα και πακέτα» αναφέρει ο πρόεδρος τους Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών Αθηνών προσθέτοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει φως στο τούνελ».

Σημειώνεται ότι στην Αττική δραστηριοποιούνται 1.500 ξεναγοί.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη η κινητοποίηση του Σωματείου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος θα πραγματοποιηθεί στο Λευκό Πύργο, στις 12 το μεσημέρι, με την παρουσία έξι μελών του διοικητικού του συμβουλίου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο GRTimes.gr, τόσο της περσινής όσο και της τρέχουσας χρονιάς, η πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και γενική γραμματέας της ΠΟΞΕΝ Αναστασία Γαϊτάνου αναφέρει «Δουλέψαμε ελάχιστα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, και δουλέψανε κυρίως εκείνοι που είχαν γκρουπ από γερμανόφωνες και γαλλόφωνες χώρες» προσθέτοντας ότι η ίδια καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 δούλεψε μόλις 18 μέρες.

Η ίδια αναφέρει ότι και η άνοιξη της τρέχουσας χρονιάς θεωρείται χαμένη, κάποιες κρατήσεις που υπήρχαν από τη γερμανική αγορά έχουν, ήδη, ακυρωθεί, με εξαίρεση το Μάιο που, μέχρι στιγμής, κρατιέται.

Χαμένες είναι και οι εκπαιδευτικές εκδρομές που, υπό κανονικές συνθήκες, διοργανώνονταν τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, καθώς και τα ελληνικά γκρουπ όπως για παράδειγμα σύλλογοι, ΚΑΠΗ κτλ.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιούνται 200 ξεναγοί.

Κέρκυρα

Στο νησί των Φαιάκων, την όμορφη Κέρκυρα, η κινητοποίηση της Ένωσης Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στον πεζόδρομο μπροστά στο Λιστόν, στις 11 το πρωί.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο GRTimes.gr, τόσο της περσινής όσο και της τρέχουσας χρονιάς, η αντιπρόεδρος της Ένωσης Διπλωματούχων  Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας Άννα Βασιλάκη αναφέρει «πέρυσι το 95% των ξεναγών ήταν άνεργο, δουλέψανε 2-3 γερμανόφωνοι ξεναγοί κάνοντας 20-30 ξεναγήσεις. Να φανταστείτε, εγώ είχα μόλις δυο tour, όταν υπό κανονικές συνθήκες, θα είχα καθημερινά».

Για την τρέχουσα χρονιά, η μέχρι στιγμής εικόνα, δείχνει ότι θα είναι μια επανάληψη της περσινής, κρατήσεις που ήδη υπήρχαν, άρχισαν να ακυρώνονται, γκρουπ που ήταν προγραμματισμένα για τέλη Μαρτίου έχουν μετατεθεί για Ιούνιο, ενώ οι κρουαζιέρες δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν πριν τα τέλη Μαΐου και τα τσάρτερ από Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία κτλ. εντός του Μαΐου.

Σημειώνεται ότι στην Κέρκυρα και στην Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων & Δυτικής Ελλάδας δραστηριοποιούνται 70 ξεναγοί.

Κρήτη

Στη λεβεντομάνα Κρήτη, η κινητοποίηση του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί, με την παρουσία των επτά μελών του διοικητικού του συμβουλίου.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο GRTimes.gr, τόσο της περσινής όσο και της τρέχουσας χρονιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Μανώλης Παπαδάκης αναφέρει «πέρυσι, ήταν από τις χειρότερες σεζόν’ η Κρήτη είχε το 25% του τουρισμού σε σχέση με το 2019, ενώ περίπου το 85% των ξεναγών παρέμεινε άνεργο».

Ο ίδιος εξηγεί πως δίχως κρουαζιέρες, δίχως εκπαιδευτικές εκδρομές αλλά και δίχως χειμερινό τουρισμό (σ.σ. τα τελευταία χρόνια τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο ‘έτρεχαν’ στην Κρήτη δυο προγράμματα χειμερινού τουρισμού για Γερμανούς και Αυστριακούς τουρίστες, συνταξιούχους) η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη.

«Από Ιούνιο και βλέπουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά στο GRTimes.gr ο πρόεδρος των Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης κ. Παπαδάκης προσθέτοντας ότι στο πλάνο υπάρχουν προγραμματισμένες κρουαζιέρες από τα μέσα Μαρτίου, καθώς και πτήσεις τσάρτερ στα τέλη του ίδιου μήνα, ωστόσο, μέχρι στιγμής, είναι όλα στον ‘αέρα’.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης αριθμεί 260 μέλη τα οποία δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.

Ρόδος

Στο νησί των Ιπποτών, την Ρόδο, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών Νίκος Ξυλουράς, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ξεναγών, δεν θα πραγματοποιήσουν κάποια κινητοποίηση.

«Κάποια κινητοποίηση θα κάνουμε εντός εργάσιμης ημέρας, ώστε να είναι ανοιχτές και οι δημόσιες υπηρεσίες» αναφέρει ο κ. Ξυλουράς.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο GRTimes.gr, τόσο της περσινής όσο και της τρέχουσας χρονιάς, ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ρόδο, αναφέρει ότι πέρυσι, το νησί, ξεκίνησε να δουλεύει Ιούλιο μήνα, και δεδομένο των συνθηκών «τα πήγε καλά». Η Ρόδος, δηλαδή, απορρόφησε περί το 20% της τουριστικής της κίνησης σε σχέση με το 2019.

Σ’ ότι αφορά την τρέχουσα χρονιά, «ο Μάιος φαίνεται ότι θα ξεκινήσει χαλαρά με Σκανδιναβούς, Γερμανούς, Γάλλους» αναφέρει ο κ. Ξυλουράς προσθέτοντας ότι υπάρχει διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει, ωστόσο η εικόνα διαφοροποιείται σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας και των εμβολιασμών. «Ο κόσμος ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο’ θα πρέπει να υπάρξουν συμφωνίες με τους tour operators ώστε να παραταθεί η σεζόν» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Ξυλουράς.

Σημειώνεται ότι το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου αποτελείται από περίπου 100 μέλη.

Περιηγητικός τουρισμός

Ο περιηγητικός τουρισμός και κατ’ επέκταση τα πολυήμερα ταξίδια απορροφάει σε ποσοστό 60% το έργο των ξεναγών και το υπόλοιπο 40% είναι για τις μονοήμερες ξεναγήσεις.

«Για τα πολυήμερα, ο tour operator θέλει να γνωρίζει εκ των προτέρων, τουλάχιστον έναν μήνα πριν, για το τι συνθήκες θα επικρατούν στους εκάστοτε προορισμούς» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και γενική γραμματέας της ΠΟΞΕΝ Αναστασία Γαϊτάνου προσθέτοντας ότι θα πρέπει επίσης να γνωρίζει εάν θα είναι ανοιχτοί οι αρχαιολογικοί χώροι, ποιες πτήσεις θα εκτελούνται κτλ. «Θέλει οργάνωση, δεν μπορεί ο tour operator να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή» αναφέρει.

Στα πολυήμερα ταξίδια, οι τουρίστες ταξιδεύουν Απρίλιο – Μάιο, Σεπτέμβριο – Οκτώβριο, και Νοέμβριο εφόσον οι προορισμοί είναι στη Νότια Ελλάδα (Κρήτη, Ρόδο, Σαντορίνη κτλ.) ενώ στα μονοήμερα και γενικότερα στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή η σεζόν για τις ξεναγήσεις ξεκινάει περί τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Τουρίστες που προέρχονται από Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία, Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβικές χώρες, Ρωσία κτλ., και οι οποίοι δεν έρχονται για μπάνια προτιμούν να ταξιδεύουν Απρίλιο – Μάιο, Σεπτέμβριο – Νοέμβριο, αποφεύγοντας τους καλοκαιρινούς μήνες και την πολύ ζέστη. Σε αντίθεση, με τους μεσογειακούς λαούς όπως τους Ισπανούς, τους Ιταλούς αλλά και τους Βραζιλιάνους κτλ. που δεν τους ενοχλούν οι υψηλές θερμοκρασίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ