Ξεναγοί: Μείωση στον περιηγητικό τουρισμό 60% – Τα προβλήματα παραμένουν

Ξεναγοί: Μείωση στον περιηγητικό τουρισμό 60% – Τα προβλήματα παραμένουν

Μια μικρή νότα αισιοδοξίας επικρατεί στον κλάδο των διπλωματούχων ξεναγών πανελλαδικά, συγκρίνοντας την εργασία τους με την περσινή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ανεργία στο 100%. Ωστόσο, ο περιηγητικός τουρισμός στον οποίο στηρίζονται καταγράφει μείωση άνω του 60%. «Ακυρώσεις υπάρχουν στα γκρουπ θρησκευτικού τουρισμού, αλλά και από Γερμανούς και Ολλανδούς» αναφέρει στο GRTimes.gr ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ Κρίτων Πιπέρας, σχολιάζοντας παράλληλα τα πρακτικά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος όπως η μη συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων ώστε να δικαιούνται έκτακτο βοήθημα.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μπορεί η φετινή χρονιά για τον τουρισμό να εξελίσσεται σε ευχάριστη έκπληξη και ήδη να έχει ‘πιάσει’ το 50% του 2019 (σ.σ. το 2019 ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με 33 εκατ. τουρίστες και 19 δις ευρώ εισπράξεις), με έναν Σεπτέμβριο και έναν Οκτώβριο, κυρίως σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας, να σημειώνουν ιδιαίτερα υψηλές πληρότητες, ωστόσο ο κλάδος των διπλωματούχων ξεναγών κινήθηκε μεν καλύτερα σε σχέση με το 2020, ένα έτος μηδενικό για τους εργαζομένους του, όμως η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ρυθμούς κορωνοϊού και με τις συνεχείς αλλαγές στα υγειονομικά πρωτόκολλα, οδήγησε τον περιηγητικό τουρισμό σε πτώση άνω του 60%.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξεναγών (ΠΟΞΕΝ) Κρίτων Πιπέρας, τα πολυήμερα προγράμματα με τα οποία δουλεύουν κυρίως οι ξεναγοί, είχαν ακυρώσεις, αφενός λόγω της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία αφετέρου εξαιτίας των συνεχόμενων αλλαγών στα υγειονομικά πρωτόκολλα και της μεγάλης ασάφειας σχετικά με το πόσα άτομα μπορούν να εισέρχονται σε ένα μουσείο, σ’ έναν αρχαιολογικό χώρο κτλ.

«Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει στον προγραμματισμό ενός tour operator, ούτε μπορούν να το πουλήσουν τα γραφεία στα προγράμματά τους» αναφέρει προσθέτοντας ότι ακυρώσεις υπήρξαν κυρίως από γερμανικά γκρουπ, λόγω των αρχικών περιορισμών και της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την επιστροφή τους, από Ολλανδία αλλά και σε προγράμματα κρουαζιέρας που εστίαζε στο θρησκευτικό τουρισμό.

«Υπήρχε πρόγραμμα θρησκευτικού τουρισμού για Οκτώβριο και Νοέμβριο που συνδύαζε στεριά και θάλασσα, ακολουθώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου, με επισκέψεις σε Θεσσαλονίκη, στους Φιλίππους, στην αρχαία πόλη της Εφέσου, στην Πάτμο, το οποίο ακυρώθηκε» λέει ο κ. Πιπέρας.

Μετάθεση προγραμμάτων για Μάρτιο, Απρίλιο του 2022

Οι ξεναγοί αυτή τη σεζόν δουλεύουν κυρίως με μεμονωμένους πελάτες, πριβέ και με μικρά γκρουπ για μονοήμερες ξεναγήσεις. «Ναι μεν εξασφαλίζει το μεροκάματο, αλλά, μην ξεχνάτε, ότι είναι μια εποχική δουλειά, και με 60-80 μέρες εργασία τη σεζόν δεν μπορείς να ζήσεις» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά γκρουπ περιηγητικού τουρισμού, που συνήθως απαρτίζονται από 40 – 45 άτομα, είτε έχουν αξιοποιήσει τα voucher που είχαν από το 2020 – πολλά εκ των οποίων ακυρώθηκαν και επιστράφηκαν τα χρήματα-, είτε είχαν μεταφέρει το ταξίδι για την τρέχουσα χρονιά, όπου σε πολλές περιπτώσεις το ακύρωσαν, και το έχουν μεταθέσει για το 2022.

«Μιλάμε για Μάρτιο, Απρίλιο του 2022, εάν όλα πάνε καλά» αναφέρει ο κ. Πιπέρας επισημαίνοντας ότι για τη φετινή σεζόν, υπάρχουν και ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής. «Δεν ξέρουμε τι θα γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις στα προγράμματα του Οκτωβρίου» συμπληρώνει.

Δεν έχουν επαρκή αριθμό ενσήμων

Εκτός από τις καθημερινές αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί, υπάρχουν και τα πρακτικά θέματα που τους απασχολούν και τους δημιουργούν ισχυρό ‘πονοκέφαλο’. Πρόκειται για τον μη επαρκή αριθμό ενσήμων που χρειάζεται να συμπληρώσουν κατά τη διάρκεια του έτους, ώστε να τους αποδίδεται το έκτακτο βοήθημα.

«Πέρυσι πήραμε 50 ένσημα – 25 από Σεπτέμβριο και 25 από Οκτώβριο-, και ζητάμε είτε 101 ένσημα για να πάρουμε δυο μήνες το έκτακτο βοήθημα, είτε 201 ένσημα για να πάρουμε τρεις μήνες το βοήθημα» εξηγεί ο κ. Πιπέρας, επισημαίνοντας ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί από την έναρξη της πανδημίας και το GRTimes.gr το έχει αναδείξει ιδιαίτερα.

Τι ζητούν; Είτε να αλλάξει το όριο των ενσήμων, «όσοι είχαν τα 50 ένσημα να πάρουν το οικονομικό βοήθημα» όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ είτε να τους δοθούν τα αναδρομικά Μαΐου – Ιουνίου και Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου του 2020, «από τη στιγμή που ήμασταν σε καθεστώς lockdown». Υπενθυμίζεται ότι για όλο το 2020 οι διπλωματούχοι ξεναγοί πήραν 1.868 ευρώ και 50 ένσημα.

Ασάφεια για εμβολιασμένους και μη

Ένα ακόμη ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί είναι ότι βάσει πρωτοκόλλων ασφαλούς λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων, των κλειστών μνημείων και χώρων διεξαγωγής εικαστικών και λοιπών καλλιτεχνικών εκθέσεων, για τους κλειστούς χώρους υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας είτε μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει (αμιγείς χώροι) είτε, πλην αυτών, και για πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) (μικτοί χώροι).

Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Πιπέρας, ενώ για τους τουρίστες/επισκέπτες υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σ’ έναν τέτοιο χώρο ακόμη και αν δεν είναι εμβολιασμένοι προσκομίζοντας ωστόσο βεβαίωση αρνητικού rapid test το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους στον χώρο, δεν ισχύει το ίδιο και για τους ξεναγούς. «Οι ξεναγοί δεν έχουν αυτήν την επιλογή, πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΞΕΝ.

Βάση των ανακοινωθέντων μέτρων που αφορά τις ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί και ισχύουν, ήδη από τις 13/9/21 έως τις 31/3/22, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον τουρισμό, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, απαιτείται να πραγματοποιούν δυο εργαστηριακά rapid τεστ/εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μη δυνατότητα των ξεναγών να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και με προσκόμιση αρνητικής βεβαίωσης είτε PCR είτε rapid τεστ, από τη στιγμή που ο κλάδος βρίσκεται στην κατηγορία των εργαζομένων στον τουρισμό, ο κ. Πιπέρας εξηγεί ότι σ’ αυτό το θέμα υπάρχει ασάφεια και πως δεν έχει επιλογή ο ξεναγός.

Να σημειώσουμε ότι στους κλειστούς χώρους επιτρέπονται επισκέψεις ομάδων έως 20 ατόμων, εκτός εάν πρόκειται για οικογένειες και στους ανοιχτούς (υπαίθριους χώρους) επιτρέπονται επισκέψεις ομάδων επίσης έως είκοσι (20) ατόμων, εκτός εάν πρόκειται για οικογένειες ή έως σαράντα (40) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός κατέχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.

Επίσης, διευκρινίζεται, ότι στις επισκέψεις ομάδων με ξεναγό θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι αποστάσεις και τα προβλεπόμενα μέτρα, να γίνεται χρήση ασύρματης ξενάγησης και να αποφεύγεται η χρήση κοινόχρηστων συσκευών (tablets, ακουστικά κ.λπ.).

Η κίνηση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας κίνησης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων για το μήνα Μάιο του 2021, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει πως το Μάιο του 2021 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 στους αρχαιολογικούς χώρους καταγράφεται αύξηση των επισκεπτών κατά 783,5% και αύξηση των εισπράξεων κατά 1332,7%, δεδομένου ότι λόγω της αναστολής λειτουργίας τους τον Μάιο του 2020 λειτούργησαν συνολικά 14 ημερολογιακές ημέρες ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021 λειτούργησαν κανονικά.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο του 2021 καταγράφηκαν 228.786 επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους έναντι 18.518 το Μάιο του 2020. Στο σύνολο του έτους 2020, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους καταγράφηκαν 3.772.828 επισκέπτες έναντι 19.559.278 το 2019 (-76,4%).

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τα μουσεία  ανέστειλαν τη λειτουργία τους από τις 14 Μαρτίου 2020 έως τις 16 Ιουνίου 2020 και σταδιακά από την 1η Νοεμβρίου 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19).

Αντίστοιχα, η λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων ανεστάλη από τις  14 Μαρτίου 2020 έως και τις 17 Μαΐου 2020 και από τις 7 Νοεμβρίου 2020 έως τις 21 Μαρτίου 2021, σε εφαρμογή των μέτρων που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ξεναγοί: Με το κιάλι οι τουρίστες – Ζητούν αύξηση των ομάδων στους αρχαιολογικούς χώρους

Τουρισμός – Ξεναγοί: Ετήσια ενίσχυση 1.868 ευρώ εμείς, έως και… 19.000 ευρώ οι Ευρωπαίοι

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top