Ξεναγοί Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος: Δωρεάν διαδικτυακές ξεναγήσεις σε ιστορικές οδούς και μνημεία

Ξεναγοί Θεσσαλονίκης – Β. Ελλάδος: Δωρεάν διαδικτυακές ξεναγήσεις σε ιστορικές οδούς και μνημεία

Διπλωματούχοι ξεναγοί με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος προσκαλούν όλους όσοι ενδιαφέρονται να ξεναγηθούν, έστω, και διαδικτυακά, σε κεντρικές οδούς και σημεία της Θεσσαλονίκης με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, να μάθουν για τους Ντονμέδες της πόλης, από το χθες στο σήμερα, αλλά και για την Εγνατία οδό στην περιοχή της Δράμας. «Για εμάς αποτελεί παράδοση τα τελευταία είκοσι χρόνια να διοργανώνουμε δωρεάν ξεναγήσεις’ επειδή όμως αυτό δεν είναι δυνατό, σκεφτήκαμε τις διαδικτυακές ξεναγήσεις» αναφέρουν στο GRTimes.gr στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Ταξίδι στο χθες και στο σήμερα, ταξίδι στο χρόνο, σε σημεία της Θεσσαλονίκης αλλά και της Δράμας. Κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος διοργανώνει δωρεάν ξεναγήσεις στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε πόλεις, μουσεία και μνημεία της Βορείου Ελλάδος. Φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο τόσο για τους ίδιους τους ξεναγούς όσο και γενικότερα για τον τουρισμό και την κοινωνία, ο Σύνδεσμος θέλοντας να συνεχίσει να δείχνει στο κοινό την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός ξεναγού, αποφάσισε να διοργανώσει τέσσερις δωρεάν διαδικτυακές ξεναγήσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν διπλωματούχοι ξεναγοί μέλη του.

«Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις δωρεάν ξεναγήσεις, όπως κάναμε, σκεφτήκαμε ότι δεν θέλουμε να χάσουμε την επαφή με το κοινό μας, θέλουμε να προβάλλουμε το επάγγελμά μας και την χώρα μας, έστω και διαδικτυακά» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης & Β. Ελλάδος Αναστασία Γαϊτάνου.

Το ίδιο καταθέτει και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φωτεινή Λυκισά λέγοντας ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια πραγματοποιούν δωρεάν ξεναγήσεις, κατά το χρονικό διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως μέσα Μαρτίου, οπότε και ξεκινάει για εκείνους, πάντα, υπό κανονικές συνθήκες, η σεζόν με τον περιηγητικό τουρισμό.

«Σίγουρα, αλλιώς είναι να ξεναγείς δια ζώσης, ωστόσο, έστω και διαδικτυακά θα πραγματοποιήσουμε ξεναγήσεις για το κοινό μας» αναφέρει στο GRTimes.gr η κα. Λυκισά.

Διαδικτυακές ξεναγήσεις

Οι ξεναγήσεις ξεκινούν την Παρασκευή 9 Απριλίου και συνεχίζονται την Τρίτη 13/04, την επόμενη Πέμπτη 15/4 και ολοκληρώνονται την Τρίτη 20/4.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 9/4, στις 19.00, ο ξεναγός Ιωάννης Κιουρτσόγλου θα ξεναγήσει το κοινό στα αρχαία που έχουν ανασκαφεί υπογείως της Θεσσαλονίκης. Ο τίτλος της συγκεκριμένης διαδικτυακής ξενάγησης είναι «Η sub terra Θεσσαλονίκη – Η ανάδυση της υπόγειας πόλης από το 1917 έως σήμερα».

Επόμενη ξενάγηση την Τρίτη 13 Απριλίου, με ξεναγό την Αγγελική Κόμσιου και τίτλος της δικής της παρουσίασης είναι «Από μια ρωμαϊκή ταβέρνα στο θριαμβικό τόξο των Φιλίππων. Η Εγνατία οδός στην περιοχή της Δράμας».

Τη σκυτάλη θα πάρει την Πέμπτη 15 Απριλίου, η πρόεδρος του Συνδέσμου Αναστασία Γαϊτάνου όπου η δική της διαδικτυακή ξενάγηση έχει τον τίτλο «Οδός Αγίας Σοφίας – Ένας δρόμος, πολλά πρόσωπα», όπου θα παρουσιαστεί λεπτομερώς η οδός Αγίας Σοφίας από την Αχειροποίητο έως την παραλία, με πληροφορίες για τα κτίρια, την ιστορία τους κτλ.

Τελευταία διαδικτυακή ξενάγηση είναι εκείνη που θα παρουσιαστεί την Τρίτη 20 Απριλίου, από την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Φωτεινή Λυκισά, με τίτλο «Οι Ντονμέ της Θεσσαλονίκης από το χθες στο σήμερα» όπου θα γίνει πλήρης αναφορά για τους Ντονμέ, τους εξισλαμισμένους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Επρόκειτο για πλούσιες σημαντικές οικογένειες που άφησαν το στίγμα τους στην πόλη, όπως για παράδειγμα η οικογένεια Καπαντζή, όπου στην ομώνυμη βίλα – τη βίλα Καπαντζή (Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 108) στεγάζεται στις μέρες μας το Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας. Επίσης, το Γενί Τζαμί κατασκευασμένο το 1902 από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι, υπήρξε το τζαμί των Ντονμέ, που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως αρχαιολογικό μουσείο.

Τις ξεναγήσεις, οι οποίες ξεκινούν στις 7 το απόγευμα και θα έχουν διάρκεια περί την μία ώρα, θα μπορείτε να τις παρακολουθήσετε στο κανάλι του Συνδέσμου Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος, στο Youtube, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/channel/UCLWv8Igb_xcZeOD32KOP_EA

Στον «πάγο» οι κρατήσεις

Και αν υπό κανονικές συνθήκες, και δεδομένου του Καθολικού Πάσχα (σ.σ. εορτάστηκε την Κυριακή 4 Απριλίου), θα είχαν ξεκινήσει οι ξεναγήσεις ανά την Ελλάδα, σχετικά με τον περιηγητικό τουρισμό, όπως φαίνεται, και για φέτος, η δουλειά που θα έχουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί θα είναι παρά ελάχιστη.

«Ο περιηγητικός τουρισμός χρειάζεται τουλάχιστον έναν με δυο μήνες νωρίτερα για να οργανωθεί» αναφέρει στο GRTimes.gr η πρόεδρος των Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος και γενική γραμματέας της ΠΟΞΕΝ Αναστασία Γαϊτάνου εξηγώντας ότι εάν θα δουλέψουν λιγάκι θα είναι προς τα τέλη καλοκαιριού – φθινόπωρο. «Το 99% των γκρουπ για Απρίλιο και Μάιο έχουν ακυρωθεί» αναφέρει η ίδια.

Την αγωνία της και για τη φετινή τουριστική σεζόν μεταφέρει και η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κα. Λυκισά εξηγώντας ότι όσοι διπλωματούχοι ξεναγοί δουλεύουν με την αμερικανική αγορά δεν έχουν καθόλου κρατήσεις, ενώ μια πολύ μικρή ζήτηση παρατηρείται από την ευρωπαϊκή αγορά. «Δεν έχουν ανακοινωθεί πρωτόκολλα λειτουργίας, δεν ξέρουμε πόσοι θα επιτρέπονται στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στα τουριστικά λεωφορεία, υπάρχει αβεβαιότητα» αναφέρει η κα. Λυκισά.

Σημειώνεται ότι ο περιηγητικός τουρισμός και κατ’ επέκταση τα πολυήμερα ταξίδια απορροφάνε σε ποσοστό 60% το έργο των ξεναγών ενώ το υπόλοιπο 40% είναι για τις μονοήμερες ξεναγήσεις. Υπενθυμίζεται επίσης, η ειρηνική διαμαρτυρία συμβολικού χαρακτήρα, που είχαν πραγματοποιήσεις οι Σύνδεσμοι ξεναγών ανά την επικράτεια, την Παγκόσμια Ημέρα Ξεναγού, προβάλλοντας τα αιτήματά τους για περαιτέρω ενίσχυση από την Πολιτεία.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ