Ξενοδοχεία Αττικής: Αναθέρμανση της κίνησης με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα

Ξενοδοχεία Αττικής: Αναθέρμανση της κίνησης με συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά και αβεβαιότητα

Μπορεί η καλοκαιρινή σεζόν, όπως όλα δείχνουν, να κυλάει με θετικό πρόσημο και αύξηση στις αφίξεις τουριστών και για τα ξενοδοχεία της Αττικής, ωστόσο, οι ξενοδόχοι, εκτός από το αυξημένο κόστος λειτουργίας και προμηθειών, έχουν να αντιμετωπίσουν και την άνθιση της παραξενοδοχίας. Με πτώση σε πληρότητα, έσοδο ανά δωμάτιο και μέση τιμή δωματίου ‘έκλεισε’ το πρώτο τετράμηνο του 2022.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Γενναίες αποφάσεις, στρατηγικού χαρακτήρα, οι οποίες θα θέσουν τις πραγματικές βάσεις για μια υγιή και μακροπρόθεσμα σταθερή ανάπτυξη ενός βιώσιμου τουρισμού για την πρωτεύουσα ζητούν οι ξενοδόχοι, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα ‘αγκάθια’ και προερχόμενοι από μια διετία πανδημίας.

Με αφορμή έρευνα της gbr Consulting σχετικά με την πορεία κίνησης στα ξενοδοχεία της Αθήνας το Α΄ τετράμηνο 2022, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι ότι:

Α. Η κίνηση στην Αθήνα αναθερμαίνεται, ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας παραμένει μέχρι στιγμής μακριά από τις επιδόσεις του 2019

Β. Επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το φθινόπωρο αλλά και αβεβαιότητα για τον χειμώνα και

Γ. Έντονη είναι η ανησυχία των ξενοδόχων για την υπερπροσφορά κλινών κάθε είδους.

«Σε στρατηγικό επίπεδο και βλέποντας ‘πιο μακριά’ από την απλή καταγραφή αφίξεων στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, πολύ φοβούμαστε πως μετά από ένα καλοκαίρι που αναμένεται να κυλίσει θετικά από πλευράς αφίξεων – και αν δεν υπάρξουν άλλες εκπλήξεις όπως ελπίζουμε- θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τον παλιό ‘κακό μας εαυτό’, όντας μια από τις ελάχιστες- αν όχι η μοναδική- ευρωπαϊκή πρωτεύουσα (όπως και χώρα) που δεν έχει ρυθμίσει τα θέματα της “οικονομίας διαμοιρασμού”, δεν διαθέτει Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών και θα βαδίσει -με μόνα ‘εγγυημένα’- τον λογαριασμό της πανδημίας, το αυξημένο κόστος λειτουργίας και προμηθειών και την άνθιση της ‘παραξενοδοχίας’ (η οποία όπως γνωρίζουμε δεν υπόκειται σε υγειονομικούς κανονισμούς, σε κανόνες συνάθροισης κοινού, σε φορολογικές επιβαρύνσεις, σε ασφαλιστικές επιβαρύνσεις κ.ά.)» επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής & Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ).

Πτώση σε σχέση με το 2019

Βάσει της έρευνας, το πρώτο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 για τα ξενοδοχεία της Αθήνας ‘έκλεισε’ με πτώση, έναντι του αντίστοιχου τετραμήνου του 2019 και προ πανδημίας εποχή. Συγκεκριμένα, καταγράφηκε πτώση της τάξεως του – 33,6% στην πληρότητα, -36,3% στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) και – 4,1% στη μέση τιμή δωματίου. Κατά το  Α’ τετράμηνο του 2022, η μέση πληρότητα ήταν 44.9%, η μέση τιμή δωματίου στα 85,08 ευρώ και το RevPAR 38,2.

Η μέση πληρότητα αυξήθηκε σταδιακά από 26.9% έως και 50% κατά το πρώτο τρίμηνο, ενώ τον Απρίλιο έφτασε το 65%. Ωστόσο, παρέμεινε 19% χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2019 (που ήταν 80%).

Η μείωση του RevPar το πρώτο 4μηνο του 2022 (κατά 36,3% έναντι του 2019) οφείλεται κυρίως σε αυτό το γεγονός, δηλαδή στα χαμηλά επίπεδα πληρότητας κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Συνολικά, τα επίπεδα πληρότητας του Απριλίου ήταν 33,6% και οι τιμές των δωματίων κατά 4,1% χαμηλότερες το 2022 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Επιπροσθέτως, αντίστοιχες επιδόσεις καταγράφει η ‘έρευνα-πάνελ’ του ΞΕΕ/ΙΤΕΠ που διεξήχθη πανελλαδικά, σε ότι αφορά στην Αθήνα, όπου κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Απριλίου 2022 η Μέση Πληρότητα δεν ξεπέρασε το 39% στα ανοιχτά ξενοδοχεία της Αττικής και το 36.7% στο σύνολο ξενοδοχείων της Αττικής. Η δε μέση τιμή δωματίου ήταν περί τα 77 ευρώ.

Οι ανταγωνίστριες πόλεις

Η ως άνω εικόνα για το 2022 ενισχύεται και από τα στοιχεία των πόλεων -ανταγωνιστών της Αθήνας. Την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2022, σημειώνεται ότι όλες οι ανταγωνιστικές πόλεις της Μεσογείου όπως η Ρώμη, η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη και η Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν υψηλότερα επίπεδα πληρότητας και τιμές δωματίων από την Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 47% και ADR €149 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 55% και € 124, η Μαδρίτη 56% και € 116 και η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 64% και ADR € 97 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 45% και ADR € 85.
Εν κατακλείδι, οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις για την πορεία της φετινής καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου μπορεί να είναι όντως θετικές, ωστόσο, «θα πρέπει να παραμείνουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι καθώς είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα που αφορούν στο φθινόπωρο και στον χειμώνα που είναι μπροστά μας» επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση εξηγώντας πως οι προκρατήσεις είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τα συνέδρια δεν είναι ακόμα βέβαιο πως θα υλοποιηθούν, ενώ παράλληλα, η υπερπροσφορά κλινών κάθε είδους που ‘ανοίγουν’ και ανακοινώνονται σε καθημερινή βάση, προκαλεί έντονη ανησυχία.

«Τα ‘τύμπανα πολέμου’ που ακούγονται έως την Αθήνα ενισχύουν την αβεβαιότητα και οι συνθήκες ακρίβειας με τις απίστευτες αυξήσεις τιμών -όπως κατέδειξε ο χειμώνας του 2021- υπονομεύουν την επιβίωση επιχειρήσεων και ανθρώπων που ζουν από τον τουρισμό» σημειώνεται.
Υπογραμμίζεται δε πως τα ξενοδοχεία της Αθήνας δεν γνώρισαν το 2021 -όπως συνέβη στην πλειοψηφία των αστικών κέντρων της Ευρώπης-την απότομη ανάκαμψη των προορισμών διακοπών, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την ανάγκη αλλά και την δυνατότητα που είχαν οι Ευρωπαίοι να ταξιδέψουν μετά από 15 μήνες εγκλεισμού. Ενώ, η καθυστέρηση της ανάκαμψης των αγορών επαγγελματικών ταξιδιών, συνεδρίων και city breaks, ανάγκασαν τα ξενοδοχεία της Αθήνας να λειτουργήσουν με εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες καθ’ όλη την διάρκεια του χειμώνα και με εξαιρετικά αυξημένο κόστος λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top