Ξενοδοχεία: Έως και 10 € ανά διανυκτέρευση το τέλος ανθεκτικότητας – Ποιοι εξαιρούνται

Ξενοδοχεία: Έως και 10 € ανά διανυκτέρευση το τέλος ανθεκτικότητας – Ποιοι εξαιρούνται

Πιο βαθιά στην τσέπη θα βάζουν το χέρι από σήμερα, 1η Μαρτίου, και για τους επόμενους οκτώ μήνες, οι διαμένοντες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα της χώρας μας. Αιτία η αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ο οποίος και αυξάνεται πάνω από 100%, ανάλογα με τα αστέρια του ξενοδοχείου. Εξαιρούνται τα ξενοδοχεία που στεγάζονται σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων και τα κάμπινγκ.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Αλλαγή σκηνικού από σήμερα και μέχρι και τον Οκτώβριο, για τους επιχειρηματίες της φιλοξενίας αλλά και για τους διαμένοντες σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Πρόκειται για την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, το οποίο ουσιαστικά αντικαθιστά τον φόρο διαμονής, ανά δωμάτιο/διαμέρισμα. Μια αύξηση η οποία θα αναγκάσει τους διαμένοντες να πληρώνουν έως και 10 ευρώ ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, ανάλογα την κατηγορία του κάθε ξενοδοχείου και καταλύματος.

Όπως έχει ήδη αναδείξει το θέμα το GRTimes.gr, οι εμπλεκόμενοι του ξενοδοχειακού κλάδου επισημαίνουν ότι πρόκειται για ένα άδικο μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται οριζόντια, δίχως να συνυπολογίζεται η γεωγραφική περιοχή.

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας με Α.1217/2023 (ΦΕΚ Β’7535/31.12.2023) με τίτλο «Καθορισμός του τύπου και του περιεχομένου της δήλωσης απόδοσης του τέλους ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, του τρόπου προσδιορισμού των προσώπων που είναι υπόχρεα στην απόδοση του τέλους, του χρόνου και της διαδικασίας επιβολής και απόδοσής του, του περιεχομένου, της διαδικασίας και του τρόπου έκδοσης του ειδικού στοιχείου – απόδειξης είσπραξης του, καθώς και κάθε άλλης αναγκαίας λεπτομέρειας», το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αντικαθιστά από 1/1/2024 το φόρο διαμονής και, κατά τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο, θα καθορίζεται ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο ή διαμέρισμα, βάσει της κατηγορίας του ξενοδοχείου, τον τύπο του καταλύματος και τα τετραγωνικά μέτρα στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι στα ξενοδοχεία 1-2 αστέρων από 0,50 λεπτά οι διαμένοντες θα πληρώνουν 1,50 ευρώ, στα 3 αστέρων από 1,50 ευρώ θα πληρώνουν 3,00 ευρώ, στα 4 αστέρων από 3,00 ευρώ για τους μήνες Μάρτιο – Οκτώβριο θα πληρώνουν  7,00 ευρώ, ενώ στα 5 αστέρων από 4 ευρώ που ίσχυε τώρα θα πληρώνουν 10,00 ευρώ ανά ημερήσια χρήση και ανά δωμάτιο.

Αντίστοιχες αυξήσεις θα υπάρξουν και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, από 0,50 λεπτά, πηγαίνει στο 1,50 ευρώ, σε αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα και βίλες από 4 ευρώ αυξάνεται στα 10 ευρώ, το ίδιο θα συμβεί και σε μονοκατοικίες άνω των 80 τ.μ. που διατίθενται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης, από 4 ευρώ στα 10 ευρώ. Οι μειωμένες τιμές θα τεθούν σε ισχύ κατά τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

Εξαιρούνται τα ξενοδοχεία σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς

Είναι, όμως, και κάποιες περιπτώσεις που ο διαμένων που θα επιλέξει ξενοδοχείο το οποίο στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, δεν θα πληρώσει καθόλου επιπλέον φόρο διαμονής ή αν θέλετε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με τον νόμο 4276/2014 (ΦΕΚ Α’155), για κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 1, δεν περιλαμβάνονται τα ξενοδοχεία σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, οι ξενώνες φιλοξενίας νέων, τα κάμπινγκ.

«Το ξενοδοχείο, για τον λόγο ότι στεγάζεται σε κτίριο αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, δεν υποχρεούται να χρεώνει στους διαμένοντες φόρο διαμονής ή τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, όπως έχει ονομαστεί», δηλώνει στο GRTimes.gr η Βιβή Βράγκου διευθύντρια 5άστερου ξενοδοχείου που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται σε ένα 6όροφο κτίριο του 1937, όπου μέχρι το 1960 ήταν η καπναποθήκη Γαβριήλογλου.

Το εν λόγω ξενοδοχείο, το οποίο λειτουργεί εδώ και δυόμιση χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2021, διαθέτει 45 δωμάτια, ενώ όπως πληροφορείται το GRTimes.gr ο ιδιοκτήτης του Βαλκάνιος στην καταγωγή με δραστηριότητα στην Αγγλία στον χώρο του real estate και του finance, είναι σε αναζήτηση νέων επενδύσεων στο χώρο της φιλοξενίας τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Χαλκιδική. Σύντομα αναμένεται να ανοίξει ένα smart ξενοδοχείο στο Κόσοβο.

Παραδοσιακά ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Μπορεί οι νόμοι να είναι αρκετά πολύπλοκοι, ωστόσο η πόλη της Θεσσαλονίκης, διαθέτει αρκετά ξενοδοχεία τα οποία στεγάζονται σε κτίρια αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. «Οι πελάτες που διαμένουν στο ξενοδοχείο μας, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν φόρο διαμονής/ τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» δηλώνει στο GRTimes.gr η Κωνσταντίνα Μαμαδά, ιδιοκτήτρια πολυτελούς ξενοδοχείου στην περιοχή του Νέου Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ενός ξενοδοχείου, το οποίο στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο του 1913, διαθέτει 175 δωμάτια και διατηρεί τη βιομηχανική του αρχιτεκτονική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

H SKYSERV ανακοινώνει την πραγματοποίηση των SKYSERV career days στη Θεσσαλονίκη

ΟΤΘ: «Πρωταθλητισμός» και στην προβολή της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top