Ξενοδόχοι της Πιερίας προσφέρουν δωρεάν δωμάτια σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Ξενοδόχοι της Πιερίας προσφέρουν δωρεάν δωμάτια σε Ουκρανούς πρόσφυγες

Ανθρωπιστική βοήθεια στους Ουκρανούς πρόσφυγες διατίθενται να προσφέρουν οι ξενοδόχοι της Πιερίας, και, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 15 επιχειρήσεις έχουν δηλώσει ‘παρών’. «Συμπαραστεκόμαστε στην ανθρωπιστική κρίση και είμαστε έτοιμοι να υποδεχθούμε τους παραδοσιακούς επισκέπτες της περιοχής μας» δηλώνει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης ο οποίος σχολιάζοντας τη σεζόν από τις επιπτώσεις του πολέμου εξηγεί πως όλα έχουν ‘παγώσει’.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Τουλάχιστον 15 ξενοδοχειακές μονάδες στο νομό Πιερίας έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, ενώ καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των επιχειρηματιών που επιθυμούν να συνδράμουν.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ηρακλής Τσιτλακίδης, κατόπιν αιτήματος της Πρεσβείας της Ουκρανίας για φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων, που είχαν επισκεφτεί την περιοχή στο παρελθόν για διακοπές, υπήρξε ανταπόκριση από τους ξενοδόχους σ’ όλο το νομό για να προσφέρουν φιλοξενία.

«Τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία διαθέτουν τα δωμάτια τους για δωρεάν φιλοξενία και αφορά κυρίως γυναίκες με παιδιά» δηλώνει ο κ. Τσιτλακίδης επισημαίνοντας ότι καθημερινά το ενδιαφέρον των ξενοδόχων για ανθρωπιστική βοήθεια αυξάνεται.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης επισημαίνει ότι τα δικά τους καταλύματα δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν πρωινό, φαγητό, θέρμανση, «και για αυτό το λόγο δεν μας έχουν ζητήσει, μέχρι στιγμής βοήθεια, ωστόσο εμείς, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε την κατάσταση».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μια Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει προσφερθεί να πληρώνει τα λειτουργικά έξοδα σε Ουκρανούς πρόσφυγες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση). «Είναι κάποιοι που μπορούν να πληρώνουν τη διαμονή τους» συμπληρώνει.

«Γκρίζα» εικόνα για τη σεζόν

Ο Ρωσικο – Ουκρανικός πόλεμος έφερε τα ‘πάνω κάτω’ και στον τουρισμό, με αποτέλεσμα να έχουν ‘παγώσει’ οι κρατήσεις όχι μόνο από τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης αλλά και από τις υπόλοιπες αγορές. «Το τελευταίο που θα σκεφτεί κανείς αυτή τη στιγμή είναι να κανονίσει τις διακοπές του» αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Τσιτλακίδης εξηγώντας πως επιβράδυνση των κρατήσεων υπάρχει από όλες τις αγορές.

Στην Πιερία, μέχρι το 2019, ταξίδευαν περίπου 420.000 τουρίστες, εκ των οποίων, το 10%, άλλοτε προς τα πάνω και άλλοτε προς τα κάτω, απορροφούσαν οι αγορές από την Πρώην Σοβιετική Ένωση.

«Σχεδόν 40.000 τουρίστες προέρχονταν από χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι τουρίστες είχαν την υψηλότερη κατά κεφαλήν δαπάνη» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΞΠ προσθέτοντας «ευελπιστούμε ότι ίσως διαφοροποιηθεί η κατάσταση προς το καλύτερο, όσο προχωράμε προς το καλοκαίρι».

Τι λένε τα στοιχεία του INSETE Intelligence

Σύμφωνα με στοιχεία του INSETE Intelligence, για την περίοδο 2015-2019 στην Π.Ε. Πιερίας υπήρξε αύξηση αφίξεων στα ξενοδοχειακά καταλύματα κατά 91% και από 200.000 το 2015, το 2019 σημειώθηκαν 381.000 ενώ το 2020 η μείωση ανήλθε στο -59% με 156.000 αφίξεις.

Σχετικά με τις διανυκτερεύσεις αλλοδαπών σε ξενοδοχεία της Π.Ε. Πιερίας για την περίοδο 2015 – 2019 υπήρξε αύξηση κατά 76%, από 965.000 το 2015 σε 1,7 εκατ. το 2019, ενώ το 2020 υπήρξε μείωση 71%, από 1,7 εκατ. το 2019 σε 496.000 το 2020.

Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την περίοδο 2016-2019 καταγράφηκε αύξηση εισπράξεων κατά +33%, από € 1,7 δισ. το 2016 σε € 2,3 δισ. το 2019 ενώ από Ρωσία υπήρξε μείωση 10%, από € 93 εκατ. το 2016 σε € 84 εκατ. το 2019.

Η Μέση Δαπάνη ανά Επίσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2016-2019 κατά +26% (από € 264 το 2016 σε € 333 το 2019) και για την αγορά της Ρωσίας υπήρξε αύξηση +14%, από € 691 το 2016 σε € 789 το 2019. Στοιχεία για την αγορά της Ρωσίας το 2020 δεν έχουν δημοσιευτεί λόγω χαμηλής αντιπροσωπευτικότητας.

Η Μέση Διάρκεια Παραμονής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2016-2019 κατά +6% (από 5,7 διανυκτερεύσεις το 2016 σε 6,0 διανυκτερεύσεις το 2019) ενώ από την αγορά της Ρωσίας κινήθηκε στο +16%, από 10 διανυκτερεύσεις το 2016 σε 11,5 διανυκτερεύσεις το 2019.

Η Μέση Δαπάνη ανά Διανυκτέρευση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατέγραψε αύξηση την περίοδο 2016-2019 κατά +19% (από € 46 το 2016 σε € 55 το 2019) ενώ από Ρωσία υπήρξε μείωση 1%, από € 69 το 2016 σε € 68 το 2019.

Ακυρώσεις από Ρουμανία, ‘πάγωμα’ από Πολωνία, Ουγγαρία

Προβληματισμένος από τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που φέρει και στο τουριστικό προϊόν είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης λέγοντας πως ο τουρισμός είναι ευπαθές προϊόν και πως αυτή τη στιγμή είναι όλοι μουδιασμένοι και κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά.

«Ενώ τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν ήταν πολύ καλά, και από Ουγγαρία και Πολωνία που έχουμε στην περιοχή, τώρα όλα έχουν ‘παγώσει’ ενώ από Ρουμανία έχουν αρχίσει και κάποιες ακυρώσεις από μεγάλο tour operator» δηλώνει στο GRTimes.gr ο κ. Βεϊδαμενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τη Σερβία η οποία είναι νούμερο ένα αγορά για τα ενοικιαζόμενα καταλύματα της Πιερίας, «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα από εκεί» δηλώνει. Επισημαίνει πως το 70% των τουριστών τους προέρχεται από οργανωμένα γκρουπ και tour operators από το εξωτερικό ενώ το 30% προέρχεται από μεμονωμένους τουρίστες από διάφορες πλατφόρμες κρατήσεων, αλλοδαπούς και Έλληνες.

«Βραχνάς» και το ενεργειακό κόστος

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους κρούουν οι ξενοδόχοι και οι εμπλεκόμενοι του τουρισμού εξηγώντας πως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, με τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

«Είμαστε στην τρίτη χρονιά κρίσης, τρίτη χρονιά δυσπραγίας, και με το ενεργειακό κόστος στα ύψη, είναι πολύ δύσκολη η συγκυρία για τις ξενοδοχειακές μονάδες» δηλώνει ο κ. Τσιτλακίδης.

Το ίδιο επισημαίνει και ο κ. Βεϊδαμενίδης λέγοντας πως τα συμβόλαια που υπάρχουν μεταξύ tour operators και ιδιοκτητών δωματίων και διαμερισμάτων είναι με παλιές τιμές. «Αν συνεχιστεί αυτή η αύξηση, τότε δεν θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να λειτουργήσουν» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας κ. Βεϊδαμενίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τάσιος: Ο πόλεμος «πάγωσε» τα πάντα, αλλά οι ξενοδόχοι βάζουν «πλάτη» (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Ρωσία – Ουκρανία πόλεμος: Γκρίζα σύννεφα για τον ελληνικό τουρισμό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει σήμερα ο Μπάιντεν

Η Airbnb αναστέλλει τη λειτουργία της στη Ρωσία

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top