Ξέσπασμα καθηγητών, γονέων και μαθητών για τη Διεύθυνση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ξέσπασμα καθηγητών, γονέων και μαθητών για τη Διεύθυνση Β’Βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Σοβαρότατες καταγγελίες ότι η Διεύθυνση Β`βάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης «τινάζει στον αέρα» την εκπαιδευτική διαδικασία, με παράλογες και παράτυπες αποφάσεις, από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του 27ου ΓΕΛ και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Εξοργισμένοι με τη στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, την οποία και κατηγορούν για αυταρχική και απαξιωτική στάση, αλλά και για ασυδοσία, είναι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς, του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του 27ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας τον αναπληρωτή Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Θωμά Μπαχαράκη για το περιεχόμενο των καταγγελιών τους και ζητώντας παρέμβαση είτε από τον ίδιο, είτε από το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και της Δ` ΕΛΜΕ, εκπρόσωποι της οποίας συμμετείχαν στη διαμαρτυρία, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής  Θεσσαλονίκης (ΔΔΕ), «ενώ συμπληρώνεται ο δεύτερος μήνας από την έναρξη των μαθημάτων, προχώρησε στη σύμπτυξη των τμημάτων στη Β΄ Τάξη του 27ου Λυκείου Θεσσαλονίκης και στη Γ΄ Λυκείου του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, αδιαφορώντας για τα αρνητικά μαθησιακά αποτελέσματα που θα επιφέρει η διαταγή της, αφού στα νέα τμήματα που θα προκύψουν ο αριθμός των μαθητών φτάνει τους 27 μαθητές ανά τμήμα . Ταυτόχρονα αδιαφορεί πλήρως για την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων».

Η Δ` ΕΛΜΕ μάλιστα, καταγγέλλει πως την ίδια στιγμή, κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων η ΔΔΕ δεν εγκρίνει το σπάσιμο τμημάτων στο 28 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στο οποίο ήδη φοιτούν 28 και 29 μαθητές, περισσότεροι, δηλαδή, από το ανώτερο προβλεπόμενο όριο .

Την ίδια στιγμή, τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και οι μαθητές και οι γονείς, επισημαίνουν πως η ΔΔΕ «παρανόμως δεν εγκρίνει το σπάσιμο τμημάτων λόγω μικρών αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο Μαλακοπής, βάσει των διατάξεων του κανονισμού πυροπροστασίας (“Για τις αίθουσες διδασκαλίας είναι ίσος με τον αριθμό των καθισμάτων χωρίς όμως να υπολείπεται την αναλογία 1 ατόμου/2 τετρ. μέτρα καθαρού εμβαδού δαπέδου της αίθουσας” άρθρο 7 Π.Δ. 71/1988) θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Μετά τη σύμπτυξη των τμημάτων στο Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης αλλά και την άρνηση του σπασίματος τμημάτων στο 28 ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, οι διατάξεις του κανονισμού πυροπροστασίας παρανόμως δεν τηρούνται και σε αυτά τα σχολεία».

«Είμαστε ένα βήμα πριν τον ψυχίατρο – Απαράδεκτες παιδαγωγικά οι αποφάσεις»

Στη διάρκεια της σημερινής διαμαρτυρίας, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, έκαναν λόγο για πλήρως αντιπαιδαγωγικές αποφάσεις και αδικαιολόγητη αναστάτωση μαθητών, οι οποίοι πρέπει να αλλάξουν τμήματα και καθηγητές και στη συνέχεια να κάνουν μάθημα σε υπερπλήρεις αίθουσες με 27 μαθητές.

“Αυτή τη στιγμή και μαθητές και καθηγητές και εμείς οι γονείς, όλοι βιώνουμε αυτό το πρόβλημα. Είναι τόσος καιρός που έχει αρχίσει η χρονιά και τα παιδιά έχουν το πρόγραμμα τους, έχουν τους καθηγητές τους, έχουν τα πάντα και ξαφνικά μέσα σε μια μέρα όλα αλλάζουν. Οικογένειες είμαστε στα πρόθυρα ψυχιάτρων και κανείς μας δεν ξέρει που να απευθυνθεί για να γίνει κάτι. Που είναι η Παιδεία μας;” σημείωσε γονέας που είναι και εκπαιδευτικός. Όπως είπε η ίδια, οι καθηγητές δεν μπορούν να λειτουργήσουν με 27 μαθητές, ενώ και στην κατεύθυνση έχει τμήματα με 26 άτομα και δεν μπορεί να γίνει μάθημα, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αναγκάζονται να τρέχουν στα φροντιστήρια καταβάλλοντας πανάκριβα δίδακτρα.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης

Άλλοι γονείς σημείωσαν πως το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ένας μαθητής άλλαξε σχολείο, με αποτέλεσμα η ΔΔΕ, μέσα σε ελάχιστο χρόνο να συμπτύξει 4 τμήματα σε τρία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν σπάει τα τμήματα που έχουν πάνω από 27 μαθητές.

Μαθητές  που συμμετείχαν στη διαμαρτυρία κατήγγειλαν πως οι αίθουσες είναι πολύ μικρές για να χωρέσουν 27 παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή όπως είπαν, υπάρχουν παιδιά με προβλήματα κοινωνικοποίησης που μόλις άρχισαν να προσαρμόζονται, πρέπει να αλλάξουν τμήμα. “Επίσης παίρνουν στον λαιμό τους εκατοντάδες οικογένειες που στερούνται ένα σωστό εκπαιδευτικό περιβάλλον και αναγκάζονται να πηγαίνουν στα φροντιστήρια όπου τα δίδακτρα έγιναν 2000 ευρώ τον χρόνο και μετά πολλά από αυτά τα παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν” επισήμανε μια άλλη μαθήτρια.

Για τρομερή αναστάτωση τόσο στους μαθητές και τους γονείς τους, όσο και στη λειτουργία του σχολείου, εξαιτίας των αποφάσεων της ΔΔΕ, έκανε λόγο σε δήλωση της η Ελένη Μαυροπούλου, γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων. Ανέφερε πως οι διαμαρτυρίες αφορούν στο “κατάπτυστο γεγονός” της σύμπτυξης τμημάτων, στο ότι οι γονείς θέλουν τα παιδιά να πηγαίνουν απρόσκοπτα στο σχολείο χωρίς να απεμπολίσουν το μορφωτικό τους δικαίωμα και επίσης, στο ότι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια βλέπει τα παιδιά ως κόστος. “Σε όλα αυτά θα υπάρχει κλιμάκωση. Θα συνεννοηθούμε και με άλλες ενώσεις και με άλλες περιοχές. Ή θα πάρουμε την απάντηση που οφείλουν στα παιδιά μας ή θα μας βρουν απέναντι τους” σημείωσε.

Η Νατάσα Σταμκοπούλου, μέλος Δ.Σ Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη και αντιεκπαιδευτική την απόφαση της ΔΔΕ για σύμπτυξη τμημάτων, καθώς όπως είπε επηρεάζονται μαθητές της Γ` τάξης Λυκείου, αλλά και μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ τίθενται ζητήματα και πυρόσβεσης, δηλαδή νομικά, για τα οποία οι γονείς εμφανίζονται διατεθειμένοι να προσφύγουν αρμοδίως. “Όλα τα ενδεχόμενα σκεφτόμαστε. Η αντίδραση θα κλιμακωθεί σε συνεργασία του Συλλόγου Γονέων με το 15μελές… και με νομικές κινήσεις” δήλωσε μεταξύ άλλων.

Λόγω του περασμένου της ώρας κατά τη σύνταξη του ρεπορτάζ μετά το τέλος της διαμαρτυρίας, δεν κατέστη εφικτό να ερωτηθούν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης για να εκφέρουν τις απόψεις τους ως προς τα καταγγελλόμενα.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top