Έφηβοι στα social media – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης

Έφηβοι στα social media – Αυξημένος ο κίνδυνος εκδήλωσης κατάθλιψης

Η υπερβολική ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Οι έφηβοι που αφιερώνουν πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Το ίδιο ισχύει και για όσους βλέπουν πολλή τηλεόραση. Μάλιστα όσο πιο πολλές ώρες αφιερώνουν στις οθόνες, τόσο πιο σοβαρή μπορεί να είναι η κατάθλιψή τους.

Η αιτία μπορεί να είναι η συνεχής έκθεσή τους σε εικόνες συνομηλίκων τους που ευημερούν περισσότερο από τους ίδιους, λένε οι ερευνητές.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν 1.786 κορίτσια και 2.028 αγόρια από 31 σχολεία του Μόντρεαλ. Οι επιστήμονες τα παρακολούθησαν από τα 12 έως τα 16 τους χρόνια. Κάθε χρόνο, οι έφηβοι παρείχαν πληροφορίες για τον χρόνο που αφιέρωναν:

-Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
-Στην τηλεόραση
-Στα παιχνίδια στον υπολογιστή
-Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (εκτός social media και παιχνιδιών)

Οι έφηβοι συμπλήρωναν επίσης αναλυτικά ερωτηματολόγια για τα καταθλιπτικά συμπτώματα που ενδεχομένως είχαν.

Οι ερευνητές βαθμολόγησαν την ψυχική τους διάθεση με βάση αυτά τα συμπτώματα. Κατά την έναρξη της μελέτης, η μέση βαθμολογία ήταν 4,29 βαθμοί. Όταν, όμως, οι έφηβοι ήταν πια 15-16 ετών, η μέση βαθμολογία είχε γίνει 5,45 βαθμοί.

Κάθε ώρα ενασχόλησης με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συσχετίστηκε με αύξηση κατά 0,64 βαθμούς της βαθμολογίας στην κατάθλιψη. Ανάλογα ευρήματα υπήρξαν και για τη χρήση τηλεόρασης.

Αντιθέτως, η ενασχόληση με τα παιχνίδια και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (για άλλες δραστηριότητες πλην social media και παιχνίδια) δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Συνεχής έκθεση
Πού θα μπορούσε, όμως, να οφείλεται η συσχέτιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη;

Όπως εξηγεί ο ερευνητής Dr Elroy Boers, από το Τμήμα Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, μέσω των social media οι έφηβοι εκτίθενται συχνά σε εικόνες συνομηλίκων τους, οι οποίοι βιώνουν πολύ καλύτερες στιγμές από τους ίδιους. Μπορεί, λ.χ., να έχουν τέλειο σώμα ή/και πιο συναρπαστικό και πλούσιο τρόπο ζωής.

Αν οι νέοι ασχολούνται και σχολιάζουν αυτές τις εικόνες, τα social media θα τους δείχνουν ολοένα περισσότερες ανάλογες αναρτήσεις. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, που καταλήγει σε εντονότερη κατάθλιψη από τις συνεχείς συγκρίσεις.

«Ο έλεγχος της διάρκειας ενασχόλησης με τα social media και την τηλεόραση, θα μπορούσε να είναι σημαντικός τρόπος για να βοηθηθούν οι νέοι με καταθλιπτική διάθεση ή προδιάθεση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Patricia Conrod, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο.

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top