Εμβόλιο γρίπης: Λίστες αναμονής από τον Δεκαπενταύγουστο

Εμβόλιο γρίπης: Λίστες αναμονής από τον Δεκαπενταύγουστο

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Αυξημένος είναι φέτος ο αριθμός των πολιτών που έχουν μπει σε λίστα αναμονής για να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης.

Μάλιστα, φαρμακεία της Θεσσαλονίκης είχαν ανοίξει τη σχετική λίστα από τον… Δεκαπενταύγουστο, γεγονός που δείχνει το μεγαλύτερο φέτος ενδιαφέρον των πολιτών να θωρακιστούν από τον ιό της γρίπης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα να καλυφθεί η ζήτηση, καθώς ο συνολικός αριθμός των εμβολίων που έχει προμηθευτεί το κράτος για φέτος είναι σημαντικά αυξημένος και συγκεκριμένα 4,1 εκ. έναντι 3 εκ. την περσινή χρονιά.

«Σε όλα τα φαρμακεία κρατείται, όπως κάθε χρόνο, μία λίστα ενδιαφερομένων. Σε κάθε περίπτωση φέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά. Είναι αυξημένη η ζήτηση, αλλά είναι αυξημένη και η παραγγελία της χώρας μας. Θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες και από εκεί και πέρα από αυτά που περισσέψουν θα πάρει και ο υπόλοιπος πληθυσμός. Θα υπάρχει μεγάλη πίεση στα φαρμακεία, όμως έχω την αίσθηση ότι όλα θα πάνε καλώς», είπε στο GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κιοσές.

Πότε θα έρθουν τα εμβόλια

Όπως ανέφερε ο κ. Κιοσές, η πρώτη παρτίδα, που θα είναι 2 εκ. εμβόλια, αναμένεται να φτάσει στα φαρμακεία σε περίπου δέκα ημέρες.

«Μία δεύτερη δόση θα έρθει τέλος Οκτωβρίου και η τρίτη δόση στα μέσα Νοεμβρίου, όπως περίπου γίνεται κάθε χρόνο. Στο τέλος, εφόσον προκύψουν ανάγκες σε κάποιες περιοχές, γίνονται μεταφορές εμβολίων από συνεταιρισμό σε συνεταιρισμό», ανέφερε.

Μόνο με ηλεκτρονική συνταγή

Κάθε ιατρική συνταγή, που περιέχει αντιγριπικό εμβόλιο, εκδίδεται αυστηρά βάσει των οδηγιών του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική και η έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θα γίνει από την ερχόμενη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, χειρόγραφη συνταγογράφηση αντιγριπικών εμβολίων θα γίνεται μόνο στις εξής περιπτώσεις:

Α) Σε ασφαλισμένους φορέων που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Β) Σε πολίτες (τουρίστες) από χώρες εκτός Ευρωπαϊκές Ένωσης καθώς και σε Ευρωπαίους πολίτες που δεν κατέχουν ΕΚΑΑ (Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας)

Γ) Σε μετανάστες που για διάφορους λόγους δεν έχουν αποκτήσει ΑΜΚΑ ή Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ)

Οδηγίες για τον κορωνοϊό

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας υπάρχει σύσταση όσοι εμφανίζουν συμπτώματα κορωνοϊού να αναβάλουν για λίγες μέρες το εμβόλιο της γρίπης, χωρίς ωστόσο να χρειάζεται να προσκομίσουν αρνητικό τεστ.

«Υπάρχει οδηγία που αναφέρει παγκοσμίως ως σύσταση οι άνθρωποι που έχουν συμπτώματα να μην εμβολιάζονται. Ο λόγος δεν είναι τόσο υγειονομικής φύσης για τον ασθενή, όσο για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση αρνητικό τεστ κορωνοϊού για να κάνει κάποιος το εμβόλιο.

Ωστόσο, όπως κάθε χρόνο βλέπουμε ανθρώπους που έχουν κάποια γριπώδη συνδρομή ή πυρετό και για λόγους πρόληψης του συστήνουμε να κάνει το εμβόλιο έπειτα από 10 – 15 μέρες, έτσι αντίστοιχα και σε αυτήν την κατάσταση θα του προτείνουμε να το αναβάλει και να ακολουθήσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που είναι αυτοπεριορισμός, επίσκεψη στον γιατρό ή τηλεφωνική επικοινωνία», ανέφερε ο κ. Κιοσές και πρόσθεσε ότι συντρέχει κανένας λόγος πανικού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ