ΓΝ Σερρών: Μπάχαλο ενόψει και της έναρξης των εμβολιασμών

ΓΝ Σερρών: Μπάχαλο ενόψει και της έναρξης των εμβολιασμών

Ένα μπάχαλο επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών το τελευταίο διάστημα, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού, την στιγμή μάλιστα που το Σάββατο, είναι προγραμματισμένο (έχουν κλειστεί τα σχετικά ραντεβού) να ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί ηλικιωμένων άνω των 85 ετών. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης 

“Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο εργάζονταν επικουρικά γιατροί από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίοι μετά το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, έφυγαν προκειμένου να επιστρέψουν στα Κέντρα Υγείας και να προετοιμαστούν για τους εμβολιασμούς. Τελικά, εμβολιασμοί στα Κέντρα Υγείας δεν θα γίνουν, θα γίνουν μόνο στα νοσοκομεία και μέχρι σήμερα (13/1) η διοίκηση αναζητά προσωπικό εκ των έσω προκειμένου να κάνει τα εμβόλια στους ηλικιωμένους. Μια διαδικασία που όλοι γνωρίζουμε πως κρατάει σχεδόν όλη την ημέρα και θα πρέπει καλυφθεί από ένα ήδη κουρασμένο προσωπικό” τονίζει χαρακτηριστικά στο GRtimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών, Βαγγέλης Παπαμιχάλης. 

“Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεχθούμε το τρίτο κύμα του κορωνοϊού, με όλα αυτά που συμβαίνουν θα τρέχουμε και δεν θα προλαβαίνουμε” προσθέτει.

Από τους οκτώ αναισθησιολόγους του ’19, στη μία του ‘21

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού πάντως, δεν αγγίζει κανένα άλλο τμήμα του νοσοκομείου τόσο, όσο αυτό των αναισθησιολόγων, διότι ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτό το τόσο σημαντικό τμήμα για τη λειτουργία ενός νοσοκομείου, έχει μείνει με μία επικουρική αναισθησιολόγο η σύμβαση της οποίας λήγει στις 18/1, αλλά πήρε παράταση μέχρι τις 31/10/21. 

“Το 2019 το νοσοκομείο Σερρών αριθμούσε οκτώ αναισθησιολόγους. Από αυτούς κάποιοι βγήκαν στη σύνταξη, κάποιοι αποσπάστηκαν σε άλλα νοσοκομεία, κάποιοι που ήταν επικουρικοί έφυγαν, το νοσοκομείο έμεινε με πέντε γιατρούς: δύο επικουρικούς και τρεις μόνιμους. Από αυτούς στη συνέχεια έφυγε ένας για την Αθήνα, ενώ ένας ακόμη μόνιμος, έγινε διευθυντής του ΕΚΑΒ στην Καβάλα. Τέλη Φεβρουαρίου του ’20 λοιπόν, μείναμε μόνο με τρεις αναισθησιολόγους” προσθέτει ο πρόεδρος της ΕΝΙΝΣ. 

Και συμπληρώνει πως “χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει στη συγκεκριμένη θέση, είναι ότι τον περασμένο Ιούνιο, μπήκαν σε αναστολή 1120 προγραμματισμένα χειρουργεία. Οδηγηθήκαμε σε κινητοποιήσεις, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την προκήρυξη τριών θέσεων για τη συγκεκριμένη ειδικότητα, αλλά καλύφθηκε μόνο η μία. Και στη συνέχεια ξεκίνησαν πάλι οι διαρροές. Αρχικά η διευθύντρια του τμήματος βγήκε στη σύνταξη, ενώ ο τελευταίος μόνιμος αναισθησιολόγος υπέβαλε παραίτηση στις 11/1 λόγω της κακής κατάστασης που επικρατεί στο τμήμα. Έτσι μείναμε με μία επικουρική αναισθησιολόγο η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο επί έξι χρόνια ως επικουρική έχει πάρει τη μόνιμη θέση που προκηρύχθηκε από τον Ιούλιο ωστόσο ακόμη δεν έχει βγει το ΦΕΚ για τη μονιμοποίησή της”.

Επιπλέον άλλα δύο κενά θα καλυφθούν με απόσπαση δύο αναισθησιολόγων από το νοσοκομείο “Άγιος Παύλος” της Θεσσαλονίκης η οποία ξεκινά από αύριο (14/1) και θα ολοκληρωθεί στις 31/1. Δηλαδή για δύο εβδομάδες. Και μιλάμε για απόσπαση από μια πόλη με έντονο επιδημιολογικό φορτίο και ένα νοσοκομείο που μετά την αποχώρηση δύο γιατρών ενδεχομένως να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Δεν περισσεύουν αυτοί οι γιατροί. Και αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι ξεσπιτώνεις ανθρώπους, τους παίρνεις από την οικογένειά τους, για να καλύψεις άμεσα κενά. Εδώ αξίζει να σημειώσω, ότι η προχθεσινή εφημερία έγινε από γιατρό που ήρθε (εμβόλιμα) από τη Δράμα για να καλύψει το κενό, ενώ η χθεσινή έγινε από την μία επικουρική που διαθέτει το νοσοκομείο” συμπληρώνει ο κ. Παπαμιχάλης. 

Που οφείλεται το πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους  

Στην ερώτηση γιατί η θέση του αναισθησιολόγου μοιάζει με “ηλεκτρική καρέκλα” στο νοσοκομείο Σερρών, ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών αναφέρει στο GRtimes.gr πως το πρώτο πρόβλημα αφορά την ειδικότητα. Είναι μια μη δημοφιλής ειδικότητα αλλά ταυτόχρονα και τόσο απαραίτητη. Κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον αναισθησιολόγο. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη κινήτρων. Η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει κίνητρα στους ανθρώπους αυτούς, όπως για παράδειγμα να τους δίνει τη δυνατότητα μετά την επικουρική τους θητεία να γίνονται μόνιμοι σε κενές θέσεις που θα υπάρξουν σε νοσοκομεία της επιλογής τους. Αυτό ζητούμε και εμείς ως Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών. Δεν έχει νόημα να καλύπτονται κενά για δύο μήνες”. 

Εκτός ορίων ασφαλείας η λειτουργία του νοσοκομείου

Εν κατακλείδι ο Βαγγέλης Παπαμιχάλης σημειώνει ότι η κατάσταση πρέπει να αλλάξει άμεσα, καθώς αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Σερρών λειτουργεί εκτός ορίων ασφαλείας που δεν μπορεί να παρέχει δευτεροβάθμια φροντίδα. “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο “και πέντε”. Εμείς ως Ένωση δεν έχουμε καμία καούρα να βγαίνουμε στα ΜΜΕ να κοινοποιούμε το πρόβλημα. Εδώ και ένα χρόνο τα λέμε και τα φωνάζουμε γιατί αυτά τα ζητήματα επιδεινώνουν τη δημόσια Υγεία και στη συνέχεια μπαίνουμε και στο στόχαστρο υφυπουργών. Όλα αυτά που έχουν συμβεί αναδεικνύουν ένα και μόνο ζήτημα. Την έλλειψη πλάνου από την πλευρά της Πολιτείας, τόσο στο θέμα του προσωπικού των νοσοκομείων, όσο και στο ζήτημα των εμβολιασμών. Και καλούμε τους υπεύθυνους να δώσουν λύση χθες, καθώς δεν υπάρχει χρόνος πλέον και ανθρώπινες ζωές κινδυνεύουν”. 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top