Καταγγελία του ΕΚΘ για τον “Σαραφιανό” – Τι απαντάει η κλινική

Καταγγελία του ΕΚΘ για τον “Σαραφιανό” – Τι απαντάει η κλινική

Κρίσιμα και σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που έγιναν οι επιτάξεις κλινικών από την πλευρά της κυβέρνησης, απευθύνει σε ανακοίνωσή του Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα προχωρά σε  συγκεκριμένες καταγγελίες που αφορούν στην κλινική Σαραφιανός, η οποία επιτάχθηκε πριν από λίγες ημέρες προκειμένου να μπει στη μάχη κατά του κορωνοϊού. 

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Οι καταγγελίες αυτές κάνουν λόγο όχι μόνο για “απλήρωτους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους” αλλά και για “ακατάλληλες συνθήκες νοσηλείας ασθενών”. 

“Είναι ερωτήματα που θελήσαμε να υποβάλουμε γιατί κάποια πράγματα που γίνονται και αφορούν τις επιτάξεις των κλινικών, είναι περίεργα. Για παράδειγμα στην κλινική Σαραφιανός, γνωρίζουμε ότι έχουν κατατεθεί μηνύσεις από τους εργαζόμενους για απλήρωτη εργασία, όπως και ότι υπάρχουν αναφορές για το υγειονομικό περιβάλλον της κλινικής το οποίο βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Επίσης, γνωρίζουμε ότι οι μηνύσεις αυτές έχουν φτάσει στον εισαγγελέα ο οποίος τις διερευνά και επειδή έτυχε να διαβάσω τη μηνυτήρια αναφορά πρέπει να σας πως ότι περιγράφονται εξωφρενικά πράγματα” ανέφερε στο Grtimes.gr o πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης. 

Ο τελευταίος μάλιστα συμπληρώνει χαρακτηριστικά ότι “αυτή η κλινική κανονικά έπρεπε να κλείσει. Ξέρω ότι ο εισαγγελέας βρίσκεται στην προκαταρκτική εξέταση για το συγκεκριμένο ζήτημα και ξαφνικά ακούμε για επίταξη. Πως φτάσαμε λοιπόν στην επίταξη μιας ακατάλληλης κλινικής;”. 

Οι καταγγελίες βέβαια δε σταματούν εδώ, καθώς σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη “η κλινική σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, έχει ξεμείνει από νοσηλευτές. Όποιον εργαζόμενο διαθέτει σε αυτόν τον κλάδο, είναι απλός μαθητευόμενος. Πτυχιούχους -όπως οφείλει να έχει κάθε κλινική, δεν έχει- και αυτό, το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί και ελπίζουμε ότι ίσως ακόμη και τώρα, αυτή η επίταξη θα ακυρωθεί”. 

Επίσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ, τόνισε ότι στο πρόσφατο παρελθόν συναντήθηκε με τον υπεύθυνο της κλινικής, Γρηγόρη Σαραφιανό, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Κυπριανίδη όταν άκουσε για την ύπαρξη μηνύσεων και καθυστερήσεων στις πληρωμές φέρεται να επικαλέστηκε ονόματα υπουργών. “Αρχισε να μου αραδιάζει διάφορα ονόματα υπουργών με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή, θαρρείς κι εγώ θα φοβηθώ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανίδης.  

Σαραφιανός: Οι μηνύσεις είναι από αρνητές μάσκας – Ο ΕΟΠΥ έχει να με πληρώσει από το Δεκέμβριο

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Σαραφιανός μιλώντας στο Grtimes.gr δεν αρνήθηκε ότι εργαζόμενοι στην κλινική του έχουν καταθέσει μηνύσεις, πρόσθεσε ωστόσο ότι “πρόκειται για αρνητές μάσκας και αρνητές ιατρικής στολής. Τους επέπληξα για το γεγονός ότι μέσα στη πανδημία είναι αδιανόητο να μην τηρούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Δεν θα το χαρακτηρίσω “έγκλημα”, αλλά είναι. Επίσης μπορούσα να κάνω κι εγώ μηνύσεις αλλά δεν θέλησα να τραβήξω την υπόθεση κι έχει μείνει εκεί. Αρνητής μπορείς να είσαι στην προσωπική σου ζωή, αλλά όχι στην κλινική στην οποία εργάζεσαι. Στο πλαίσιο αυτό τους σταμάτησα. Δεν χρειάζομαι τη συνεργασία τους”. 

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα της απλήρωτης εργασίας, ο Γρηγόρης Σαραφιανός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στη μισθοδοσία, αλλά απέδωσε το γεγονός στον ΕΟΠΥ ο οποίος, “έχει να με πληρώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο. Δεν είναι όλοι απλήρωτοι, μόνο κάποιοι. Αλλά με αυτό το πρόβλημα της χρηματοδότησης δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς. Δεν μπορώ να κόψω το οξυγόνο από τους ασθενείς, ούτε να τους αφήσω χωρίς φάρμακα. Δεν μπορώ να κόψω το ρεύμα στην κλινική. Δεν θησαυρίζω και ταυτόχρονα υπάρχουν πάγια έξοδα που τρέχουν και πρέπει να πληρωθούν για την λειτουργία της κλινικής. Έχουν δίκιο ασφαλώς όσοι διαμαρτύρονται, αλλά εντός των ημερών θα ξεμπλοκάρει η κατάσταση και θα πάρουν όλα τους τα χρήματα. Είναι συσσωρευμένοι μήνες, αλλά θα πάρουν συσσωρευμένα και τα χρήματά τους”. 

Η ανακοίνωση του ΕΚΘ

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους στις ιδιωτικές κλινικές  που επιτάχθηκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γεγονός που τους φέρνει αντιμέτωπους με νέες συνθήκες αλλά κυρίως με τη γιγάντωση της αβεβαιότητας που βιώνουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές σε πολλές περιπτώσεις είναι αντιμέτωποι με την απλήρωτη εργασία, ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται μέσω μαθητείας, με χαρακτηριστική περίπτωση να αποτελεί η Ιδιωτική Κλινική «ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ» όπου οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και μήνες.

Δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με την επίταξη των κλινικών αλλά και απορίες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη κλινική «ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ» όπου οι καταγγελίες και οι μηνύσεις που έχουν υποβάλλει οι εργαζόμενοι για απλήρωτη εργασία αλλά και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται οι ίδιοι και νοσηλεύονται οι ασθενείς. Πως δηλαδή γίνεται να επιτάσσεται από την κυβέρνηση μια κλινική και να χρηματοδοτείται από το κράτος, για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, την ώρα που εκκρεμούν καταγγελίες εις βάρος της από τους ίδιους τους εργαζόμενους;

Απαιτούμε την προστασία των εργαζομένων και τη σωστή λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών που έχουν επιταχθεί ή θα επιταχθούν, διασφαλίζοντας η κυβέρνηση όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών. Χρειάζονται μέτρα με γνώμονα πάντα την διασφάλιση των συνθηκών και όρων εργασίας που ορίζει η εργατική νομοθεσία και όχι λύσεις που θα δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top