Ο διευθυντής Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου κάνει απολογισμό 43 ετών στην ιατρική

Ο διευθυντής Αιματολογικής κλινικής του Παπανικολάου κάνει απολογισμό 43 ετών στην ιατρική

Τον απολογισμό του για τα 43 χρόνια στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας έκανε ο διευθυντής την Αιματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Παπανικολάου, Αχιλλέας Αναγνωστόπουλος.

Με το μήνυμα του στα social media, με τίτλο «Αφυπηρέτηση» ο κ. Αναγνωστόπουλος, «μιλώντας» στα εγγόνια του εξιστόρησε τα σπουδαιότερα, για τον ίδιο, σημεία της μακρόχρονης θητείας του στην ιατρική.

Αναλυτικά τα όσα έγραψε στην ανάρτησή του ο κ. Αναγνωστόπουλος:

Αφυπηρέτηση

ΤΙ ΕΚΑΝΕΣ 43 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΠΠΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ;

Θα χρειαστεί πολύς χρόνος και χώρος για να σας τα εξιστορήσω όλα παιδιά μου, δεν είμαι προετοιμασμένος γι’ αυτό. Θα σας πω τα σπουδαιότερα, λίγο βιαστικά, χωρίς τα συναισθήματα που έδιναν γεύση και χρώμα στα πεπραγμένα!

Για να καταλάβετε τα έτη της μακρόχρονης θητείας μου, είναι χρήσιμο να μάθετε γιατί έγινα γιατρός. Γεννήθηκα σε ένα φτωχό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, λίγα χρόνια μετά την τραγωδία του εμφύλιου σπαραγμού. Οι καταστάσεις ήταν πολύ δύσκολες. Οι άνθρωποι υπέφεραν και υπέμεναν άδικες συμπεριφορές. Έβαλα στόχο να αποκτήσω δυνατότητες, να ξεχωρίσω και να βοηθήσω όλους τους συνανθρώπους μου. Ήμουν 11 ετών, όταν αποφάσισα να γίνω γιατρός.

Σπούδασα Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1977) και ειδικεύτηκα στην Αιματολογία στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (1986). Το 1987, όντας ειδικός αιματολόγος στο ΑΧΕΠΑ, αποφάσισα να μετακινηθώ στο Αιματολογικό Τμήμα του νοσοκομείου Γεώργιος Παπανικολάου, το οποίο είχε αρχίσει να λειτουργεί ένα έτος πριν. Ο μόνος ειδικός αιματολόγος ήταν ο Διευθυντής του Τμήματος Αθανάσιος Φάσσας. Είχε ξεκινήσει να διενεργεί αυτόλογες μεταμοσχεύσεις, θυμάμαι ήταν στην 6η όταν ενσωματώθηκα στο τμήμα. Μετεκπαιδεύτηκα στο Νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου (Imperial College, 1989-1990) κοντά σε σπουδαίους μεταμοσχευτές.

Εκεί έμαθα τις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και τις μεταλαμπάδευσα στο Τμήμα μου (1990). Δεν αποκόμισα μόνο αυτό. Στο Λονδίνο άνοιξαν τα μάτια μου και μεγάλωσε ο ορίζοντάς μου. Είδα πώς είναι οργανωμένα και αναπτυγμένα τα μεγάλα τμήματα. Αυτό με βοήθησε να αποκτήσω όραμα και στόχους για το δικό μου τμήμα, για τη δική μου χώρα. Τί ήθελα να κάνω.

Από το 1998 είμαι Διευθυντής του Τμήματος μαζί με τον Αθ. Φάσσα ως το 2010, μετά μόνος. Από το 1988, ασχολούμαι με την επίλυση των προβλημάτων και την ανάπτυξη του Τμήματος. Διαχρονικά, έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα την βέλτιστη εξυπηρέτηση των ασθενών και την καλλιέργεια φιλικού και συνεργατικού κλίματος μεταξύ των μελών της κλινικής. Φρόντιζα να ικανοποιούνται, στο δυνατό βαθμό, οι επιστημονικές ανάγκες των στελεχών του τμήματος και όλων των εργαζομένων σ’ αυτό, επιδιώκοντας την έκπτυξη των ικανοτήτων τους και την υποδειγματική λειτουργία του κέντρου.

Οι 4 λειτουργικοί στόχοι ήταν: άριστη ιατρονοσηλευτική φροντίδα, ανάπτυξη έρευνας, συνεχής εκπαίδευση όλων των κλάδων και εφαρμογή συστημάτων ποιότητας. Βασική προϋπόθεση η ανέγερση και διαμόρφωση κατάλληλων υποδομών και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Όταν πήγα στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου, το Αιματολογικό Τμήμα κατείχε 250 τ.μ. και διέθετε 1 ειδικό σε 4 οργανικές θέσεις, 3 ειδικευόμενους, 10 νοσηλεύτριες και 1 παρασκευάστρια.

Στο τέλος του 2021 λειτουργεί σε 4500 τ.μ. (επίκειται, επιπλέον, η ανέγερση από το Ταμείο Ανάκαμψης του κτηρίου Κυτταρικών/Γονιδιακών Θεραπειών και Μεταμόσχευσης, 3000 τ.μ.) και διαθέτει 22 οργανικές θέσεις ειδικών, 13 θέσεις ειδικευομένων, 53 νοσηλευτές, 6 βιολόγους/χημικούς, 20 τεχνολόγους/παρασκευαστές εργαστηρίων και περίπου 25 βιολόγους να εκπονούν έρευνα από Σχολές της Βόρειας Ελλάδας. Μπορεί να ήμουν πρωτεργάτης, όμως, τίποτα δεν θα γινόταν, αν δεν είχα άξιους συνεργάτες και άριστους επιστήμονες, που λάμπρυναν το Τμήμα και το έργο του. Αυτό αφορά όλο το προσωπικό του Τμήματος και των συνεργαζόμενων Τμημάτων και Φορέων.

Ο Οργανισμός του Τμήματος περιλαμβάνει τις Μονάδες: Εφαρμογής (Μεταμόσχευσης) Αρχέγονων Αιμοποιητικών Κυττάρων, Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας – Πειραματοζώων, Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντικού Αίματος (ΟΠΑ), Ημερήσιας Νοσηλείας και τα εξειδικευμένα εργαστήρια: Κυτταρομορφολογίας και Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής, Μοριακής Αιματολογίας, Συλλογής και επεξεργασίας αιμοποιητικών κυττάρων και Κρυοβιολογίας. Μονάδες και εργαστήρια διαθέτουν ήδη ή ολοκληρώνουν την προετοιμασία τους για απόκτηση ειδικών διαπιστεύσεων ή πιστοποιήσεων.

Τα στελέχη του Τμήματος, και ο ίδιος, επιβραβευτήκαμε για το έργο μας με περισσότερες από 100 βραβεύσεις, διακρίσεις, υποτροφίες. Το Τμήμα με τις Μονάδες και τα εξειδικευμένα εργαστήριά του κατέκτησαν περίοπτη θέση στο διεθνές αιματολογικό στερέωμα.

Έλαβα μέρος σε πολλά επιστημονικά συνέδρια και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις ως συγγραφέας, ομιλητής ή διοργανωτής. Έχω σχεδιάσει, εκπονήσει και συμμετάσχει σε πολλές αξιόλογες επιστημονικές εργασίες. Ως κύριος ερευνητής συμμετείχα σε δεκάδες κλινικές μελέτες. Τα κυριότερα πεδία της έρευνας αφορούν τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τις κυτταρικές/γονιδιακές θεραπείες και τις αιματολογικές κακοήθεις παθήσεις. Οι δημοσιεύσεις μου ανέρχονται σε 300, με >8.500 citations και h-index 46 (RG). Το Τμήμα δημοσιεύει ετησίως >40 μελέτες, μόνο του ή σε συνεργασία με άλλα κέντρα.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΠΕΤΥΧΑΜΕ ΤΟ ΠΑΝΔΗΜΙΚΟ ΕΤΟΣ 2020:

Δεχθήκαμε 19.747 επισκέψεις στα εξωτερικά μας ιατρεία, 15.312 στο αιματολογικό τμήμα και 4.435 στη μονάδα μεταμόσχευσης Διενεργήσαμε 92 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, 60 αλλογενείς και 32 αυτόλογες, περισσότερες από κάθε άλλο κέντρο στην χώρα μας.

Συλλέξαμε αιμοποιητικά μοσχεύματα από 13 εθελοντές δότες, προερχόμενους από τη Βόρεια Ελλάδα, προορισμένα για ασθενείς που νοσηλεύονταν σε κέντρα του εξωτερικού και της χώρας μας.

Διενεργήσαμε 10 CAR-T θεραπείες σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές λεμφώματος ή οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας.

Αυξήσαμε το απόθεμα των ομφαλιοπλακουντικών μοσχευμάτων κατά 94, ανεβάζοντας το σύνολο στις 6070.

Πραγματοποιήσαμε χιλιάδες ειδικές εξετάσεις για την εξυπηρέτηση ασθενών πολλών τμημάτων της Βόρειας Ελλάδας

Εκπονήσαμε σημαντικές μελέτες, προκλινικές και κλινικές

Δημοσιεύσαμε, μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλους, 48 μελέτες σε διεθνή περιοδικά

Παρουσιάσαμε 83 εργασίες μας σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια και αποσπάσαμε 7 βραβεία, 3 σε Ελληνικά συνέδρια και 4 σε διεθνή.

Εκπονούσαν διατριβή, μεταδιδακτορική έρευνα, διπλωματική και μεταπτυχιακή έρευνα 22 Βιολόγοι από σχολές της Βόρειας Ελλάδας

Τα στελέχη μας πέτυχαν 15 διακρίσεις/βραβεύσεις ή υποτροφίες.

Λειτουργούσαμε με 18 διαπιστεύσεις/πιστοποιήσεις, μεταξύ αυτών με την ειδική διαπίστευση JACIE για τη μονάδα μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με την διαπίστευση EFI για την εξέταση χιμαιρισμού στους μεταμοσχευμένους ασθενείς, με 4 ειδικές διαπιστεύσεις για συλλογή αιμοποιητικών κυττάρων/λεμφοκυττάρων, με 7 πιστοποιήσεις για αντίστοιχες εξειδικευμένες εξετάσεις στο εργαστήριο Μοριακής και Κυτταρικής Βιολογίας συν 2 διεθνή προγράμματα εναρμόνισης εκτέλεσης εξετάσεων και 1 πιστοποίηση στην Κυτταρομορφολογία. Το 2020 τα 4 εξειδικευμένα εργαστήριά μας Κυτταρομορφολογίας, Κυτταρομετρίας Ροής, Κυτταρογενετικής και Μοριακής Αιματολογίας απόκτησαν την πιστοποίηση ISO 9001:2015.

Συνεργαστήκαμε με δεκάδες νοσοκομεία και ιδρύματα εσωτερικού και εξωτερικού

ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑΜΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ 2011-2021, μόνοι μας ή σε συνεργασία με άλλους:

22ο ΠΑΣ 2011
Προφορικές ανακοινώσεις: 2 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 4 ισότιμα βραβεία

23ο ΠΑΣ 2012
Προφορικές ανακοινώσεις: 4 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 3 ισότιμα βραβεία

24ο ΠΑΣ 2013
Προφορικές ανακοινώσεις: 4 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 3 ισότιμα βραβεία

25ο ΠΑΣ 2014
Βραβείο Αρκάγαθος Γούττας (μοναδικό)
Προφορικές ανακοινώσεις: 4 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 3 ισότιμα βραβεία

26ο ΠΑΣ 2015
Βραβείο Αρκάγαθος Γούττας (μοναδικό)
Προφορικές ανακοινώσεις: τα 3 από τα 6 ισότιμα βραβεία

27ο ΠΑΣ 2016
Προφορικές ανακοινώσεις: 3 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 2 από τα 3 ισότιμα βραβεία

28ο ΠΑΣ 2017
Βραβείο Αρκάγαθος Γούττας
Προφορικές ανακοινώσεις: 3 από 6 ισότιμα βραβεία

29ο ΠΑΣ 2018
Βραβείο Γιώργος Σταματογιαννόπουλος
Βραβείο Αρκάγαθος Γούττας
Προφορικές ανακοινώσεις: 4 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 3 ισότιμα βραβεία

30ο ΠΑΣ 2019
Προφορικές ανακοινώσεις: 3 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 2 από τα 3 ισότιμα βραβεία

31ο ΠΑΣ 2020
Προφορικές ανακοινώσεις: 3 από τα 6 ισότιμα βραβεία
Αναρτημένες ανακοινώσεις: 1 από τα 3 ισότιμα βραβεία

31ο ΠΑΣ 2021
Προφορικές ανακοινώσεις: 2 από τα 6 ισότιμα βραβεία

ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ;

Πρώτη διενέργεια μεταμοσχεύσεων μυελού οστών στην Ελλάδα στα πλαίσια οργανωμένης Μονάδας, αυτόλογης (1985), αλλογενούς (1990)

Πρώτη φορά χρησιμοποίηση στην Ελλάδα αλλογενών μοσχευμάτων αιμοποιητικών κυττάρων από το αίμα αντί του μυελού (1995)

Πρώτη φορά παγκοσμίως χρησιμοποίηση της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων στη θεραπεία προϊούσας μορφής Σκλήρυνσης κατά Πλάκας (1995). Ένα μεγάλο μέρος των εξειδικευμένων κέντρων της αλλοδαπής εφαρμόζει ακόμη το πρωτόκολλό μας.

Πρώτη φορά διεθνώς αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας συλλογής αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με Μεσογειακή Αναιμία, στα πλαίσια του προγράμματος εφαρμογής γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, το οποίο διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Washington του Seattle και χρηματοδότηση από τα National Institutes of Health των ΗΠΑ

Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα γονιδιακής θεραπείας σε ασθενή με μεσογειακή αναιμία (2018)

Χορήγηση CAR-T λεμφοκυττάρων (2020) σε ασθενείς με ανθεκτικές μορφές Β λεμφωμάτων και Β οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας

Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα εγχύσεων ειδικών λεμφοκυττάρων του δότη κατά 3 ιών σε ασθενείς μετά από εναλλακτικές μεταμοσχεύσεις με in house παρασκευή από τη GMP-Μονάδα Γονιδιακής και Κυτταρικής Θεραπείας

Πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα των αναστολέων συμπληρώματος στη θεραπεία θρομβωτικής μικροαγγειοπάθειας μετά τη μεταμόσχευση

Διαπιστεύσεις/πιστοποιήσεις: Η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιμοποιητικών Κυττάρων είναι η πρώτη ελληνική μονάδα που λειτουργεί με σύστημα διαχείρισης ποιότητας. Έχει λάβει τη διεθνή διαπίστευση JACIE (2013).

Τα τέσσερα εξειδικευμένα εργαστήρια του Τμήματος απέκτησαν ειδική πιστοποίηση (2020), η τράπεζα ΟΠΑ λειτουργεί από το 2018 με σύστημα διαχείρισης ποιότητας FACT-NETCORD αναμένοντας την επιθεώρηση μετά την πανδημία, το ίδιο το Αιματολογικό Τμήμα προετοιμάζεται για την διαπίστευσή του καθώς και η Βιοτράπεζα του.

Στόχος μας: το σύνολο των οργανικών δομών και υπηρεσιών να διαθέτουν και να λειτουργούν με ειδικά συστήματα διαχείρισης ποιότητας
Τέσσερα στελέχη μας εντός πέντε ετών κέρδισαν επιχορηγήσεις για ερευνητικές μελέτες από την Ευρωπαϊκή Αιματολογική Εταιρεία (2016, 2018, 2018, 2021) και ένα από την Αμερικανική Αιματολογική Εταιρεία

Ως τώρα έχουν διενεργηθεί 2140 μεταμοσχεύσεις και έχουν κρυοσυντηρηθεί 6100 μοσχεύματα ΟΠΑ Ό,τι καινούργιο εφαρμόζεται διεθνώς σε κλινικό επίπεδο εφαρμόζεται και εδώ χωρίς καθυστέρηση.

ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΚΑΝΕΣ ΠΑΠΠΟΥ;

Ίδρυσα την Ελληνική Εταιρεία Γονιδιακής Θεραπείας και Αναγεννητικής Ιατρικής (2014) και υπήρξα ο πρώτος πρόεδρός της.

Διετέλεσα πρόεδρος της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (2006-2008) και για πολλά έτη των Τμημάτων της Μακεδονίας-Θράκης, Μεταμοσχεύσεων Αιμοποιητικών Κυττάρων και Λεμφοϋπερπλαστικών Νόσων.

Θήτευσα επί 12ετία στο ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων και τη θεσμική ενίσχυση τους.

Διετέλεσα επί οκταετία Αντιπρόεδρος του αρχικού ΔΣ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, το οποίο ολοκλήρωσε πολύ σύντομα τη λειτουργία του.

Συνέβαλα σημαντικά στη διαμόρφωση του Οργανισμού του, του τρόπου και της ταχύτητας ανάπτυξής του και της ποιότητας λειτουργίας του.

Την περίοδο ίδρυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εκπροσωπούσα στις σχετικές διαβουλεύσεις του Υπουργείου Υγείας την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Βόρειας Ελλάδας και Θεσσαλίας (ΕΙΝΒΕΘ) ως πρόεδρός της.

Το Σεπτέμβριο 2000 μετέβηκα με συνεργάτες μου στα Σκόπια και διενεργήσαμε τις δύο πρώτες μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων στη Βόρεια Μακεδονία, αφού προηγουμένως εκπαιδεύσαμε 10 ιατρούς και νοσηλευτές από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Σκοπίων στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου.

Συνετέλεσα στη δημιουργία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Δικτύου Εθελοντών Δοτών Αιμοπεταλίων και του Συλλόγου Υποστήριξης των Ερευνών κατά της Λευχαιμίας και άλλων Παθήσεων.

Ήμουν ο πρώτος που ξεκίνησε καμπάνια ενημέρωσης του κόσμου για τη χρησιμότητα των βλαστοκυττάρων του ΟΠΑ (βλαστοκυττάρων) στις αλλογενείς μεταμοσχεύσεις, την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιων Τραπεζών και θέσπισης σχετικού θεσμικού πλαισίου.

Το 2004 και το 2007 εξέδωσα τον Οικογενειακό Ιατρικό Οδηγό (132 συγγραφείς, 750 σελίδες, 6000 αντίτυπα) και τον διένειμα δωρεάν σε βιβλιοθήκες, σχολεία, πολίτες.

ΟΦΕΙΛΩ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ

…αλλά στο πλαίσιο αυτό, επιτρέψτε με να ευχαριστήσω και να τιμήσω όλους τους συνεργάτες μου, τους 4 μέντορές μου, Γιάννη Χρηστάκη, Αθανάσιο Φάσσα, John Goldman και Γιώργο Σταματογιαννόπουλο, τους ασθενείς που μας εμπιστεύθηκαν, τους πολλούς δωρητές μας για να κρατιόμαστε επίκαιροι, ορισμένους από τους υπεύθυνους των υπηρεσιών Υγείας και ασφαλώς την οικογένειά μου.

Όπως ξέρετε, αφυπηρετώ στο τέλος του 2021 μετά από 43 πλήρη έτη. Θα έχω χρόνο να σας διηγηθώ πολύ περισσότερα!

Τώρα, ας ευχηθούμε στον κόσμο να έχει Υγεία και να περάσει όμορφα τις Γιορτές, με αγάπη, κατανόηση και πράξεις αλληλεγγύης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στο τραπέζι νέοι περιορισμοί μετά τις γιορτές: Τα τρία μέτρα που μελετά η κυβέρνηση (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Παραπλανητικές πινακίδες «δείχνουν» κλειστό τον δρόμο προς το Γ.Ν Παπανικολάου

Καπραβέλος για Παπανικολάου: Έχουμε πληρότητα 110%-Βλέπω «μαύρα» Χριστούγεννα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top