Πως θα απεξαρτηθεί το παιδί σας από το Fortnite

Πως θα απεξαρτηθεί το παιδί σας από το Fortnite
Υγεία   | 21/08/2019 | 03:30

«Δεν είναι δικό μου αυτό το τραπ! Έχεις μίνις; Πόσα σόλο γουίνς έχεις; Έχεις μπάντατζιζ; Πόσα σκουάτ γουίνς έχεις; Έχεις σφαίρες για σοτ γκαν; Προσέξτε! Ακούω σναϊπεριές! Σπάμαρέ τους, ρε! Αν τον σκοτώσω εγώ το λουτ είναι δικό μου! Ένα λεπτάκι να μαζέψω ματίριαλς. Πάμε τομέιτο!»

Αν έχετε παιδί από επτά ετών και άνω, τότε σίγουρα έχετε ακούσει κάποια από τις παραπάνω προτάσεις (μόνη της ή όλες μαζί) και τότε σίγουρα ξέρετε τι περίπου είναι το Fortnite. Επίσης σίγουρα, έχετε προβληματιστεί, κουβεντιάσει, απηυδήσει, καβγαδίσει, τιμωρήσει, διαπραγματευθεί, συμφιλιωθεί και φτου κι απ’ την αρχή, στην προσπάθειά σας να ανακόψετε την επίμονη, σχεδόν εμμονική, ενασχόληση του παιδιού σας με αυτό. Δεν είστε η μοναδική και δεν είστε μόνη. Εκατομμύρια μαμάδες ανά τον κόσμο (το Fortnite αριθμεί αυτή τη στιγμή περισσότερους από 50 εκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως με κύριους «οπαδούς» τα παιδιά) βρίσκονται σήμερα στην ίδια ακριβώς θέση, αντιμέτωπες με μία φρενίτιδα που «κερδίζει» ολοένα και περισσότερο έδαφος στο σύμπαν των παιδιών…

Ο εθισμός και οι επιπτώσεις στο βιολογικό σύστημα του παιδιού

Είναι η εν λόγω φρενίτιδα που, πριν από κάποιο διάστημα, οδήγησε στην απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει τον εθισμό σε διαδικτυακά παιχνίδια (gaming disorder) στην 11η έκδοση της Διεθνούς Στατιστικής Ταξινόμησης Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας και είναι οι στατιστικές στη χώρα μας που πρέπει να μας βάλουν σε σκέψη: «Στην Ελλάδα όπου ο εθισμός στο Διαδίκτυο χτυπάει “κόκκινο” σε σχέση με άλλους λαούς της Ευρώπης είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθούμε ως προς την ενασχόληση του παιδιού με online παιχνίδια όπως το fortnite και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα ανησυχητικά σημάδια. Αρκεί να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου ΙΤΕ, το 57% παιδιών ηλικίας 10-17 ετών ασχολείται με διαδικτυακά παιχνίδια τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα, ένα ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό, ενώ σύμφωνα με έρευνα της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, το Fortnite στη χώρα μας ευθύνεται σε ποσοστό 72,1% για την πτώση της σχολικής επίδοσης μεταξύ των εφήβων», λέει η Παιδοψυχολόγος- Οικογενειακή Σύμβουλος MSc, Χρύσα Βαλαμουτοπούλου, και συνεχίζει: «Ο κρισιμότερος παράγοντας διαχωρισμού του εθισμού από την απλή ενασχόληση είναι η σταδιακή και σταθερή απώλεια της λειτουργικότητας του παιδιού στην καθημερινότητα του. Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας επιδεικνύει μία αχόρταγη διάθεση για να παίζει κι αδυνατεί να σταματήσει αν του ζητηθεί, παρουσιάζει ελλιπές ενδιαφέρον για συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες, αδιαφορεί για την ‘πτώση’ των σχολικών επιδόσεών του, είναι οξύθυμο, νευρικό και επιθετικό, αν νιώθει ανία κάθε φορά που δεν έχει πρόσβαση σε υπολογιστή, χάνει την αίσθηση του χρόνου και λέει ψέμματα για τον χρόνο ενασχόλησης του με το παιχνίδι, τότε καλό είναι να κινητοποιηθείτε».

Όπως επισημαίνει η κυρία Βαλαμουτοπούλου πέρα από τις παραπάνω ενδείξεις που «πιστοποιούν» τον εθισμό ενός παιδιού στο εν λόγω παιχνίδι, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να παρατηρηθούν και διάφορα ανησυχητικά σωματικά συμπτώματα όπως:

διαταραχές ύπνου: το παιδί κοιμάται ακατάστατες ώρες οι οποίες συνεχώς μεταβάλλονται ,
ορθοπεδικές ή άλλες μυοσκελετικές δυσκολίες (σκολίωση),
διατροφικές διαταραχές (υπερφαγία, παχυσαρκία)
πονοκέφαλοι ξηροφθαλμία και θολωμένη όραση – προβλήματα που σχετίζονται με θέματα υγιεινής καθώς το παιδί παραμελεί την φροντίδα του σώματος του.
Επίσης, ως προς την εγκεφαλική λειτουργία η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε έντονο και επιθετικό περιεχόμενο φαίνεται να πυροδοτεί διαδικασίες απευαισθητοποίησης που επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τα συναισθήματα και την προσοχή».

Οι μέθοδοι απεξάρτησης και οι γονείς «συμπαίκτες»

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, ο εθισμός στο Fortnite είναι σε πλήρη αντιστοίχηση, ως προς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, με κάθε άλλη μορφή εθισμού π.χ. εξαρτησιογόνες ουσίες. Όπως επισημαίνει η κυρία Βαλαμουτοπούλου: «Όταν ένα παιδί έχει εθιστεί σε αυτό, θα βοηθούσε πολύ να μπει σε πρόγραμμα ‘απεξάρτησης’ όπου οι γονείς θα πρέπει: α) να περιορίσουν σταδιακά τη χρήση του υπολογιστή μειώνοντας ανά βδομάδα τις ώρες, β) να τοποθετήσουν έναν κεντρικό υπολογιστή κοινής χρήσεως για όλη την οικογένεια σε κοινό δωμάτιο π.χ. στο σαλόνι κι όχι στο δωμάτιο του παιδιού, γ) να εμψυχώσουν το παιδί για συμμετοχή σε ομαδικές αθλητικές ή καλλιτεχνικές δραστηριότητες με φίλους και την οικογένεια. Επίσης, καλό είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε οικογενειακό σύμβουλο-θεραπευτή, καθώς είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου πως οποιοδήποτε σύμπτωμα εκδηλώνουν τα παιδιά μας, αυτό, αποτελεί σημάδι της παθολογίας ολόκληρης της οικογένειας. Οι γονείς είναι καλό να προβληματιστούν και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: ‘Γιατί το παιδί μου απομονώθηκε;’, ‘Γιατί χάσαμε την επικοινωνία μεταξύ μας;’, ‘Τι μπορώ να κάνω για να επανασυνδεθώ μαζί του και να γίνω πάλι ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του;’. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να ενημερώσουν το παιδί σχετικά με τη διαδικτυακή συμπεριφορά που έχει κατά τη συνομιλία του με άλλους παίχτες καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης με αφορμή τις διαδικτυακές συνομιλίες στο chat του Fortnite. Συνεπώς χρειάζεται να εκπαιδεύσουμε το παιδί μας ως προς τις πληροφορίες που θα μοιράζεται όταν συνομιλεί».

Τέλος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πέρα από την δαιμονοποίηση του Fortnite είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε και τα δικά μας λάθη ή τις παραλείψεις που μπορεί να οδηγήσουν ένα παιδί στον εθισμό: «Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι συνήθως, τα θέματα που αναδύονται στη θεραπευτική πράξη έχουν σχέση με τον ελλιπή χρόνο με την οικογένεια, καθώς οι ρυθμοί της καθημερινότητας συνοδευόμενοι από το εργασιακό στρες, δυσκολεύουν την λειτουργική επικοινωνία μεταξύ των οικογενειακών μελών», λέει η κυρία Βαλαμουτοπούλου και συνεχίζει: «Επιπλέον, το φαινόμενο του εν λόγω εθισμού είναι πιο έντονο σε οικογένειες όπου το παιδί δείχνει μία τάση για απομόνωση και εσωστρέφεια, υστερεί σε κοινωνικές δεξιότητες, διακατέχεται από κοινωνικές φοβίες ή χαμηλή αυτοεκτίμηση, ή έχει διαγνωστεί με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – υπερκινητικότητα. Όσο πιο διαταραγμένες είναι οι σχέσεις μεταξύ των οικογενειακών μελών, τόσο πιο ευάλωτα είναι τα παιδιά απέναντι στον εθισμό από τα παιχνίδια, όπου εκεί φαίνεται να βρίσκουν την ανταπόκριση-ικανοποίηση που έχουν ανάγκη να πάρουν. Τα συναισθηματικά κενά γεμίζουν μέσα από τις επιδόσεις στην οθόνη και τις συνομιλίες με ανθρώπους που φαίνεται να τα καταλαβαίνουν αφού μοιράζονται το ίδιο έντονο ενδιαφέρον για το παιχνίδι, χωρίς κριτικές και ενοχές. Και το πιο σημαντικό: Ένας γονιός που βρίσκει χρόνο για να μοιραστεί με το παιδί του δεν απειλείται από κανένα Fortnite. Οι εποχές αλλάζουν, το ίδιο και τα παιχνίδια. Καλό θα είναι, λοιπόν, αντί να επικρίνουμε τη νέα εποχή να προσπαθήσουμε να την κατανοήσουμε έχοντας πάντα ως οδηγό τη φράση: ‘Παν μέτρον άριστον’. Ένας υγιής συσχετισμός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει τα 40 λεπτά ημερησίως και τη μία ώρα τα Σαββατοκύριακα. Μία ‘δίαιτα’ που εξασφαλίζει την κοινωνικότητα, τις σχολικές επιδόσεις και την ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων».

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Χρύσα Βαλαμουτοπούλου, Παιδοψυχολόγο-Οικογενειακή Σύμβουλο MSc

Πηγή: ygeiamou.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

04:0023/02

Πες μου το ζώδιό σου, να σου πω το «μεθυσμένο» μήνυμα που θα στείλεις στον πρώην Διάφορα

03:3023/02

Το Facebook σας πληρώνει: Αρκεί να δώσετε τη φωνή σας Διάφορα

03:0023/02

Ο Robert Pattinson λέει ότι μυρίζει όπως… οι κηρομπογιές Διάφορα

02:3023/02

Τρία πράγματα που καμία γυναίκα δεν πρέπει να κάνει μετά το σεξ Διάφορα

02:0023/02

Μωρό κοιτάει απειλητικά τη μαιευτήρα Διάφορα

01:3023/02

6 συνδυασμοί ζωδίων που κάνουν τις πιο παθιασμένες σχέσεις Διάφορα

01:2523/02

Θεσ/νικη: Κατέληξε ο ιδιοκτήτης του ψητοπολείου που μαχαίρωσαν Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

01:0023/02

Μάρκος Σεφερλής: Τους «τρολάρω» τόσο καλά που τρελαίνονται Διάφορα

00:3023/02

Κατέρρευσε στο νυχτερινό κέντρο ο Νότης Σφακιανάκης Διάφορα

00:1023/02

Κική Δημουλά: Η Φώφη Γεννηματά την αποχαιρετά με στίχους της Ελλάδα ,Κόμματα

00:0723/02

Γλυφάδα: Ελεύθερος μετά την κατάθεση ο 40χρονος Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

00:0323/02

Κοροναϊός: Επιταχύνεται ο ρυθμός εξάπλωσης εκτός της Κίνας Διεθνή ,Υγεία

23:5922/02

Απεβίωσε ο πρόεδρος των Σούπερ Μάρκετ Bazaar Δήμος Βερούκας Ελλάδα

23:5222/02

Απάντηση ΝΔ σε Τσίπρα για την «απάτη» των 7 μηνών διακυβέρνησης Κόμματα ,Πολιτική

23:3922/02

Κική Δημουλά: Δημοσία δαπάνη η κηδεία της Ελλάδα

23:2722/02

Εξαφάνιση 9χρονης στον Νέο Κόσμο Ελλάδα ,Κοινωνία

23:1522/02

«Συλλυπητήρια» ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Κόμματα

23:0422/02

Ο Κ. Ζέρβας αποχαιρετά την Κική Δημουλά Θεσσαλονίκη

22:5222/02

Το «αντίο» του Κ. Μπακογιάννη στην Κική Δημουλά Δήμοι ,Ελλάδα

22:3922/02

Εγκαίνια για Detrop Boutique και Artozyma Θεσσαλονίκη ,Περιφέρειες

22:2822/02

Αιγάλεω: Σεσημασμένος ο άντρας που πυροβόλησαν Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1822/02

Γλυφάδα: Τι κατέθεσε ο 40χρονος που σκότωσε τον 25χρονο Ελλάδα ,Κοινωνία

22:1722/02

Τσίπρας: Θέλουμε ένα φορέα ανοικτό στο καινούργιο Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

22:0522/02

Αρνητικά τα δείγματα των δύο Ελλήνων του Diamond Princess Ελλάδα ,Κοινωνία

21:5222/02

Το ΑΠΘ για τον θάνατο της Κικής Δημουλά Ελλάδα ,Θεσσαλονίκη

21:4922/02

Αιματηρό επεισόδιο σε κατάστημα στη Θεσσαλονίκη Θεσσαλονίκη

21:4022/02

Θεσσαλονίκη: Προσαγωγές αλλοδαπών στην Μοναστηρίου Θεσσαλονίκη

21:3522/02

Κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στην Ιταλία – Δύο νεκροί Διεθνή ,Σημαντικά ,Υγεία

21:2522/02

Τασούλας: Τα ποιήματα της Δημουλά «μίλησαν» στις ψυχές χιλιάδων ανθρώπων Ελλάδα ,Πολιτική

21:1322/02

Δ. Αριστοτέλη: Ομόφωνη διεκδίκηση λόγου επί της σύμβασης Δημοσίου και «Ελληνικού Χρυσού» Δήμοι

21:0022/02

«Συλλυπητήρια» Λ. Μενδώνη για το θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

20:5422/02

ΣΥΡΙΖΑ: “Η απάτη των αρίστων αποκαλύπτεται” Ελλάδα ,Κόμματα

20:4922/02

Ο Αρκάς αποχαιρετά την Κική Δημουλά Ελλάδα

20:3922/02

Σύλληψη για ναρκωτικά στο Ρέθυμνο Ελλάδα ,Κοινωνία

20:2722/02

Επεισόδια στο ντέρμπι Ολυμπιακού με τη Νίκη – Ένας τραυματίας Αθλητισμός ,Ελλάδα

20:1522/02

Το ιατρικό ανακοινωθέν για το θάνατο της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0922/02

Πυροβόλησαν άνδρα στο Αιγάλεω Ελλάδα ,Κοινωνία

20:0722/02

Μήνυμα Κ. Βλάση για Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας Ελλάδα ,Πολιτική

19:5522/02

«Συλλυπητήρια» Μητσοτάκη για την απώλεια της Κ. Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

19:4722/02

ΠτΔ: Η Ελληνική Ποίηση έχασε την εμβληματική Μούσα της Ελλάδα

19:3722/02

Βόλος: Ο απίστευτος λόγος που έκαναν κατάληψη σε Λύκειο Ελλάδα ,Παιδεία

19:3122/02

Γλυφάδα: Εμφανίστηκε ο οδηγός της Corvette Ελλάδα ,Κοινωνία

19:2822/02

Ο Σ. Πέτσας αποχαιρετά την Κική Δημουλά Ελλάδα ,Πολιτική

19:2522/02

Την Τρίτη η συνάντηση Μητσοτάκη με UEFA-FIFA Πολιτική

19:1222/02

Άρτα: Έκρυβαν ηρωίνη μέσα σε παλιό αγωγό νερού (ΦΩΤΟ-VIDEO) Ελλάδα ,Κοινωνία

19:0022/02

Κοροναϊός: Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα στην Ιταλία Διεθνή ,Υγεία

18:5122/02

Πέθανε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά Ελλάδα ,Σημαντικά

18:4922/02

Θρίλερ με εξαφάνιση 64χρονης στη Ρόδο Ελλάδα ,Κοινωνία

18:3722/02

Ο Κ. Ζέρβας γιόρτασε τα γενέθλια της μητέρας του (ΦΩΤΟ) Θεσσαλονίκη ,Παραπολιτικά

18:2522/02

ΣΥΡΙΖΑ για Προανακριτική: Η αλήθεια θα λάμψει Ελλάδα ,Κόμματα ,Πολιτική

18:1322/02

Παραλίγο χωρίς θέρμανση το δικαστικό μέγαρο Σερρών Ελλάδα ,Κοινωνία

18:0022/02

Στον τελικό της Μασσαλίας ο Τσιτσιπάς (VIDEO) Αθλητισμός

17:4722/02

Ν. Χαρδαλιάς: Προτεραιότητα η θωράκιση της χώρας Ελλάδα

17:3522/02

Θεσ/νικη: Ανάληψη ευθύνης για παρέμβαση στο γραφείο Δ. Κούβελα Θεσσαλονίκη ,Πολιτική

17:2322/02

Νεκρός Τούρκος στρατιώτης στην περιοχή του Ιντλίμπ Διεθνή

17:0922/02

Γεννηματά: Να αλλάξει η Ευρώπη πορεία Πολιτική

16:5722/02

Αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια: 4 συλλήψεις (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

16:4522/02

Washington Post: Η φύλαξη των γλυπτών του Παρθενώνα ανήκει στην Ελλάδα Πολιτισμός

16:3222/02

Λαμόνικα: Το σχόλιο του διαιτητή για την επίθεση που δέχτηκε Αθλητισμός

16:2022/02

Οι μισοί άνεργοι αναζητούν δουλειά πάνω από ένα χρόνο Κοινωνία

16:1022/02

Ο αστυνομικός ήρωας που ξεγέννησε πρόσφυγα στη Χίο Κοινωνία

15:5622/02

Ντοκουμέντο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Συρία Διεθνή

15:4422/02

Λασίθι: Άγρια δολοφονία – Τον σκότωσαν με σφυρί Κοινωνία

15:3222/02

Κ. Μακεδονία: Ελέγχθηκαν 3.088 άτομα – Κατασχέθηκαν όπλα Κοινωνία

15:2022/02

«Staramakia»: Οικολογικά καλαμάκια από άνεργους και πρόσφυγες Κοινωνία

15:0722/02

Αλλάζει η φορολοταρία: Κέρδη άνω των 100.000 ευρώ Οικονομία

14:5522/02

Προανακριτική Novartis: Στη ΓΑΔΑ η «Αικατερίνη Κελέση» Κοινωνία ,Σημαντικά

14:4222/02

Προσφυγικό: Ξεκινά η δημιουργία των νέων δομών στα νησιά Πολιτική

14:3022/02

Κουμουτσάκος για προσφυγικό: Οι βραχονησίδες δεν είναι το πλάνο Πολιτική

14:1822/02

Βενιζέλος: Η σκευωρία Novartis βλάπτει το κύρος της Δικαιοσύνης Πολιτική

14:0622/02

Επιτέθηκαν στους διαιτητές του Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα Αθλητισμός

13:5422/02

Συλλήψεις για ναρκωτικά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης Θεσσαλονίκη

13:4222/02

Γλυφάδα: Άφαντος ο οδηγός που σκότωσε τον 25χρονο Κοινωνία

13:3922/02

ΕΛ.ΑΣ.: Εξάρθρωση σπείρας με ποτά «μπόμπες» από Βουλγαρία (ΦΩΤΟ+VIDEO) Κοινωνία

13:2622/02

Στοίχημα κουπόνι με γκολ, πέναλτι και σκόρερ! Αθλητισμός

13:1322/02

Και δεύτερος νεκρός από τον κορονοϊό στην Ιταλία Σημαντικά

13:0022/02

Τα «Φιλαράκια» επιστρέφουν μετά από 16 χρόνια Media

12:4922/02

Συνελήφθησαν «αφισοκολλητές» του ΣΥΡΙΖΑ Κοινωνία

12:3622/02

«Χρυσός» ο Πετρούνιας στη Μελβούρνη Αθλητισμός

12:2322/02

Κορονοϊός: Στο «Σωτηρία» οι Έλληνες του Diamond Princess Κοινωνία ,Σημαντικά

12:1022/02

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της UEFA – Συνάντηση με Μητσοτάκη Πολιτική

11:5622/02

Στοίχημα: Γαλλικές επιλογές σε μεγάλες αποδόσεις! Αθλητισμός

11:4322/02

Λασίθι: Θρίλερ με πτώμα σε παραλία (ΦΩΤΟ) Κοινωνία

11:3322/02

Καλαφάτης: Δεν παζαρεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα Πολιτική

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ