Πρώτες ύλες φαρμάκων: οι επενδύσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες

Πρώτες ύλες φαρμάκων: οι επενδύσεις που αλλάζουν τις ισορροπίες

Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα που αναδείχθηκαν μέσα στην πανδημία ήταν τα pain points του παγκοσμιοποιημένου συστήματος τροφοδοσίας, και ιδίως στον τομέα του φαρμάκου που οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις σε νοσοκομειακά φάρμακα και σε πρώτες ύλες για την παραγωγή τους δημιουργώντας ασφυκτικές πιέσεις στα εθνικά συστήματα υγείας.

Οι πρώτες ύλες, δηλαδή οι δραστικές ουσίες γνωστές και ως API (Active Pharmaceutical Ingredient) είναι το συστατικό που προσδίδει στο φάρμακο (γενόσημο ή πρωτότυπο) τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα και είναι, αυτονοήτως, απαραίτητες για την παραγωγή φαρμάκων από τις φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζεται, όμως, ότι περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών παράγονται σε Ινδία και Κίνα. Αντιστοίχως, η Ινδία καλύπτει το 20% της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής γενοσήμων, με την Κίνα να αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παραγωγό στη διεθνή αγορά.

Η εμπειρία της πανδημίας αποτέλεσε ένα σοβαρό reality check και για την Ευρώπη οδηγώντας σε επαναπροσανατολισμό της ευρωπαϊκής στρατηγικής με γνώμονα την επάρκεια και αυτάρκεια και την προσπάθεια για την επαναφορά της παραγωγής δραστικών ουσιών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε αυτή την ευρωπαϊκή πρόκληση, η DEMO ΑΒΕΕ, μία ελληνική φαρμακοβιομηχανία με εδραιωμένη διεθνή δραστηριότητα και ηγετική παρουσία στην παραγωγή ενέσιμων στη ΝΑ Ευρώπη, ανταποκρίνεται έμπρακτα μέσα από το επενδυτικό πρόγραμμα 356 εκ. ευρώ που υλοποιεί. Συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει ένα Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη, με έμφαση στην ανάπτυξη γενοσήμων δραστικών ουσιών με στόχο την ανάπτυξη 5 δραστικών πρώτων υλών τον χρόνο.. Τα εργαστήρια του Κέντρου, θα απασχολούν στη φάση πλήρους λειτουργίας πάνω από 100 ερευνητές, ενώ οι πρώτες ερευνητικές ομάδες του Κέντρου έχουν ολοκληρώσει τις αναπτύξεις που αφορούν 2 δραστικές φαρμακευτικές ουσίες.

Οι πρώτες ύλες που θα αναπτυχθούν στο Ερευνητικό Κέντρο της , θα τροφοδοτήσουν μία νέα παραγωγική μονάδα παραγωγής δραστικών σκευασμάτων στις νέες εγκαταστάσεις της εταιρείας που είναι ήδη υπό κατασκευή στην Τρίπολη. Με δυναμικότητα παραγωγής 270τόνων πρώτης ύλης, η DEMO ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την ελληνική φαμρακοβιομηχανία καθώς για πρώτη φορά, θα παράγονται πρώτες ύλες φαρμάκων στην Ελλάδα. Παράλληλα, στις εγκαταστάσεις της Τρίπολης, συνολικού εμβαδού πάνω από 74.000 τ.μ., θα παράγονται και τελικά γενόσημα φάρμακα που σήμερα δεν παράγονται στην Ελλάδα, με παραγωγική δυναμικότητα που μπορεί να καλύψει το 15% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σε μία εποχή που επενδύσεις οφείλουν να βλέπουν στο αύριο και στη βιώσιμη μακροχρόνια ανάπτυξη, η κίνηση αυτή της DEMO, όχι μόνο ενδυναμώνει την εταιρεία και τον ελληνικό κλάδο φαρμάκων, αλλά, συγχρόνως, ισχυροποιεί τη θέση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Με τις επενδύσεις της DEMO, η Ελλάδα αποκτά σημαίνουσα θέση για τον ευρωπαϊκό κλάδο φαρμάκου αποτελώντας θεμέλιο πυλώνα για την επάρκεια της Ευρώπης σε φάρμακα και την απεξάρτησή της από τις χώρες της Ασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε ξερά χόρτα στη Ν. Ραιδεστό-Επί ποδός η Πυροσβεστική

ΑΠΘ: Ψήφισμα Συμπαράστασης στις Γυναίκες του Ιράν

«Έχω να δω έξι χρόνια το παιδί μου»: Κραυγή απόγνωσης από 43χρονο που καταγγέλλει την πρώην σύζυγό του

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top