Το ανοσοποιητικό τους σαν τα μάτια τους οι Θεσσαλονικείς – Αύξηση 35% στα συμπληρώματα διατροφής

Το ανοσοποιητικό τους σαν τα μάτια τους οι Θεσσαλονικείς – Αύξηση 35% στα συμπληρώματα διατροφής

Τους τελευταίους 11 μήνες ο κορωνοϊός είναι «παρών» λειτουργώντας -θα έλεγε κανείς- ως χειριστής μαριονέτας, με ολόκληρες κοινωνίες να ακολουθούν τις «κινήσεις» του και τις επιπτώσεις τους. Εκπαίδευση, οικονομία, εργασία, επικοινωνία, κινούνται σε πρωτόγνωρα μονοπάτια. Με τα δεδομένα να ανατρέπονται στα γενικότερα θέματα υγείας, ακόμα και στη ζήτηση των παραφαρμακευτικών προϊόντων.

Ρεπορτάζ: Στέλλα Βενέρη

«Ενώ θα περίμενε κανείς μεγάλη αύξηση στην πώληση των ηρεμιστικών και των αγχολυτικών» αναφέρει ο Αργύρης Αργυρόπουλος, ιδιοκτήτης φαρμακείου, «παρατηρείται μια σταθερή πορεία των πωλήσεων». Τα σενάρια περί άρσης των περιοριστικών μέτρων καθημερινά διαφοροποιούνται, με το κουράγιο και την υπομονή των πολιτών σιγά σιγά να φθίνουν και να κυριαρχούν αισθήματα άγχους και θλίψης. Ωστόσο, αρωγός στη ψυχολογία φαίνεται να είναι τόσο το κλίμα της Ελλάδας όσο και η ιδιοσυγκρασία του Έλληνα. «Στη Βόρεια Ευρώπη, ο μισός πληθυσμός είναι σε αντικαταθλιπτική αγωγή και η μουντίλα του καιρού είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της έκβασης» λέει χαρακτηριστικά, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Μπορεί το νευρικό σύστημα των Θεσσαλονικιών να μην έχει κλονιστεί, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η προσοχή και το ενδιαφέρον τους στράφηκε στην προστασία του ανοσοποιητικού τους. «Σημειώνεται τρελή αύξηση σε συμπληρώματα διατροφής. Βιταμίνη D, C, βότανα, όλα έχουν τεράστια ζήτηση, με κορύφωση τον μήνα Οκτώβριο. Είχαμε τουλάχιστον 35% αύξηση συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές» προσθέτει.

Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στην Αθήνα φαίνεται να είναι διαφορετική ως προς τη πώληση συμπληρωμάτων διατροφής. «Υπολογίζαμε ότι θα ήταν μεγάλη η αύξηση των συμπληρωμάτων διατροφής, ειδικά εκείνων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, έχουν μειωθεί» αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, μιλώντας στο GRTimes.gr, προσθέτοντας ότι «ο κόσμος δεν μετακινείται, δεν δουλεύει και ο οργανισμός τους επομένως δεν ταλαιπωρείται».

Στα ίδια επίπεδα με προηγούμενες χρονιές παραμένει και στην Αθήνα η πώληση των ηρεμιστικών και των άλλων ψυχοτρόπων ουσιών. Σύμφωνα με την ερμηνεία του κ. Λουράντου, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο κορωνοϊός μαστίζει ολόκληρες κοινωνίες συλλογικά και όχι ατομικά. «Αντιλαμβάνομαι ότι η οικονομική κατάσταση του καθενός είναι δύσκολη και πολλές φορές αποτελεί αίτιο για να αρχίσει να παίρνει κάποιος αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ωστόσο, τώρα, βλέπει ο ένας τον άλλον και καταλαβαίνει ότι δεν είναι μόνος του. Είναι άλλο να βλέπεις να ανθεί ο κήπος και εσύ ως λουλούδι να μαραίνεσαι, κι άλλο να μαραίνονται όλα» περιγράφει.

Ούτε με το σταγονόμετρο… σιρόπια και αντιβιοτικά

Πτώση της τάξεως του 70% φαίνεται να υπάρχει στις αντιβιώσεις, τις καραμέλες και τα φάρμακα για τον βήχα και το συνάχι. «Πλέον, δεν βρισκόμαστε με τους ανθρώπους σε στενή επαφή, φοράμε μάσκες, χρησιμοποιούμε ανελλιπώς αντισηπτικά. Με αποτέλεσμα να μην ανταλλάσσουμε τα μικρόβια μας. Γεγονός που αποτελεί μία από τις θετικές παρενέργειες του εγκλεισμού» λέει ο κ. Αργυρόπουλος, με τον κ. Λουράντο να συμφωνεί. «Οι καραμέλες, φέτος, είναι μια μεγάλη στραπάτσα».

Τέλος, σταθερές είναι οι πωλήσεις και στις μάσκες, με τους πολίτες πλέον να καταφεύγουν στις χειρουργικές και όχι στις πάνινες. «Αύξηση είχε σημειωθεί στο πρώτο lockdown, γιατί τότε ο καθένας με το που έβγαζε τη μάσκα την πετούσε. Πλέον, μπορεί να την βγάζει και να την ξαναβάζει για μια μέρα ολόκληρη» λέει καταλήγοντας ο κ. Λουράντος.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ