Υγεία: Πως η σκέψη βοηθά στο να ζήσουμε περισσότερο

Υγεία: Πως η σκέψη βοηθά στο να ζήσουμε περισσότερο

Το κλειδί της μακροζωίας φαίνεται πως έχουν βρει όσοι ξέρουν πού βαδίζουν σε αυτή τη ζωή και το ρόλο που καλούνται να επιτελέσουν σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία

Νιώθετε πως έχετε βρει το σκοπό της ζωής σας; Ανεξάρτητα από το ποιος είναι αυτός, ακόμα και η συνειδητοποίησή του μπορεί να σας προσφέρει καλύτερη υγεία, όπως βελτιωμένη κινητικότητα του σώματος και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή γνωστικής εξασθένισης.

Όταν κάποιος έχει αντιληφθεί την κατεύθυνση και τους στόχους της ζωής του, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Preventive Medicine, παρουσιάζει και μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και αυτό ίσχυε συνολικά για όλες τις φυλές και εθνοτικές ομάδες και ανεξάρτητα από το φύλο, παρότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, η συσχέτιση ήταν ελαφρώς ισχυρότερη μεταξύ των γυναικών από ό,τι μεταξύ των ανδρών.

«Σε μια προηγούμενη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι η επίδραση του σκοπού στη μείωση της συνολικής θνησιμότητας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Στην παρούσα ερευνητική προσπάθεια, διευρύναμε τα προηγούμενα στοιχεία και διαπιστώσαμε ότι η ευεργετική επίδραση του σκοπού διατηρείται ανεξάρτητα από το φύλο και τη φυλή/εθνικότητα» δήλωσε ο επικεφαλής μελετητής δρ. Koichiro Shiba, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Η ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από τον δρ. Koichiro Shiba και τους συνεργάτες του από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αξιοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη Health and Retirement Study, μια αντιπροσωπευτική μελέτη ενηλίκων ηλικίας 50 ετών και άνω στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αίσθηση του σκοπού σε περισσότερα από 13.000 άτομα, με βάση τον «σκοπό της ζωής» της κλίμακας ψυχολογικής ευημερίας Ryff, ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο που μετρά διάφορες πτυχές της ευημερίας και της ευτυχίας. Επιπλέον, εξέτασαν τον κίνδυνο θνησιμότητας για μια οκταετή περίοδο που ξεκίνησε μεταξύ του 2006-2008.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα άτομα με την υψηλότερη αίσθηση του σκοπού εμφάνισαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου (15,2% κίνδυνος θνησιμότητας), σε σύγκριση με τα άτομα με τη χαμηλότερη αίσθηση σκοπού (36,5% κίνδυνος θνησιμότητας).

Επιπλέον, διερευνώντας δεδομένα σχετικά με άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν εξίσου να επηρεάσουν την ποιότητα της υγείας, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, δημογραφικά χαρακτηριστικά, τη σωματική υγεία και την κατάθλιψη, διαπιστώθηκε ότι η αύξηση αυτών των παραγόντων σχετιζόταν επίσης με αύξηση της υψηλότερης αίσθησης του σκοπού.

Όσον αφορά την ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ σκοπού και θνησιμότητας στις γυναίκες, ο δρ. Shiba υποθέτει πως οφείλεται στο πόσο διαφορετικά χρησιμοποιούν άντρες και γυναίκες τις υγειονομικές υπηρεσίες. Όπως εξηγεί, «τα στοιχεία αναδεικνύουν ότι οι άνδρες τείνουν να υποτιμούν τις αναγκαίες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης. Ωστόσο, μια μελλοντική μελέτη θα μπορούσε να διερευνήσει τους μηχανισμούς που διέπουν τις διαφορές των φύλων».

«Παρόλο που οι άνθρωποι μπορεί να θεωρούν τον σκοπό ως «ψυχολογικό» παράγοντα, οι επιπτώσεις του στην υγεία δεν μπορούν να εξηγηθούν μόνο από διαδικασίες που λειτουργούν στο μυαλό και τη βιολογία μας. Πρέπει να εξετάσουμε πώς ο ψυχολογικός παράγοντας αλληλεπιδρά με τον κοινωνικό μας κόσμο και τελικά επηρεάζει την υγεία μας» καταλήγει ο δρ. Shiba.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Νέοι τρόποι & τεχνολογικές καινοτομίες για τη μείωση του ενεργειακού κόστους από την Airblock (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Βορίδης προς κατοίκους εξωτερικού: Να γραφτούν τώρα στους καταλόγους όσοι επιθυμούν να ψηφίσουν

Μουντιάλ: Δεκατρείς προσαγωγές στη Βερόνα για επιθέσεις κατά Μαροκινών φιλάθλων που πανηγύριζαν 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top