Υγειονομικές «βόμβες» τα βαλιτσάκια των παράνομων κομμωτών

Υγειονομικές «βόμβες» τα βαλιτσάκια των παράνομων κομμωτών

Το ζήτημα της μαύρης εργασίας στην κομμωτική, είναι ένα χρόνιο πρόβλημα, το οποίο εντείνεται και λαμβάνει υγειονομικά πολύ επικίνδυνες διαστάσεις στην εποχή της πανδημίας, αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Κουρέων και Κομμωτών Θεσσαλονίκης και περιχώρων κ. Παύλος Κολοβός. Η ανάγκη για επιβίωση οδηγεί στη μαύρη εργασία, όπως ομολογεί στο GRTimes κομμώτρια που εξακολουθεί να εργάζεται εν μέσω Lockdown. Τι δηλώνουν οι κομμωτές Ιορδάνης Μακρίδης και Αντώνης Μανδαλιανός στο GRTimes.gr.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη

Το μεγάλο πλήγμα στον κλάδο της κομμωτικής, εμφανίστηκε μετά το πρώτο Lockdown, καθώς και όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σωματείου, πολλοί κομμωτές πήραν κυριολεκτικά την πελατεία των κομμωτηρίων, διακινδυνεύοντας τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα που τα πράγματα είναι ιδιαίτερα κρίσιμα όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας, συμβαίνει το ίδιο, ενώ ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος.

«Πήγε μια κομμώτρια σε ένα γηροκομείο και κόλλησε 30 άτομα! Δε γίνεται αυτό το πράγμα. Αυτή η κομμώτρια δεν είναι επαγγελματίας διότι κοιτάζει να πάρει το ψωμί από εμάς, ενώ διακινδυνεύει την υγεία την άλλων. Ο συνειδητοποιημένος άνθρωπος αυτό δεν το κάνει. Ηγούμαι ενός σωματείου με δύο χιλιάδες μέλη και δε μπορούμε να εισακουστούμε. Πρέπει να αυξηθεί ο έλεγχος και να αυξηθούν τα πρόστιμα», τονίζει στο GRTimes.gr.

«Στο πρώτο Lockdown μας πήραν την πελατεία. Ακόμα και όταν ανοίξαμε, οι πελάτες εξακολουθούσαν να καλούν τους κομμωτές στα σπίτια τους. Δε σκέφτονταν ούτε στην καραντίνα, ούτε μετά, ούτε και τώρα ότι το βαλιτσάκι του κομμωτή που πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, είναι μία υγειονομική βόμβα. Οι κομμωτές που το κάνουν αυτό, κοιτούν μόνο την ευκολία τους. Είναι ανόητοι και συμφεροντολόγοι. Ποιους κανόνες υγιεινής εφαρμόζουν και μεταφέρονται από το ένα σπίτι στο άλλο;», διερωτάται.

Αδύνατη η πάταξη της μαύρης εργασίας

Ο κ. Κολοβός, αναφέρει ότι στα 14 χρόνια που είναι πρόεδρος, έχει προσπαθήσει να πατάξει πολλές φορές τη μαύρη εργασία, ωστόσο χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

«Πίσω από την πόρτα του σπιτιού του, ο καθένας μπορεί να βάλει όποιον θέλει. Αυτή η μάστιγα δε θεραπεύεται με τίποτα. Στην αστυνομία, μου είπαν ότι το θέμα μπορεί να λυθεί μόνο με προσημειωμένα χαρτονομίσματα. Δηλαδή, να δίνουμε, την ώρα της πληρωμής, στις κομμώτριες/στους κομμωτές προσημειωμένα χαρτονομίσματα και μόλις τα χρησιμοποιήσουν για παροχή παράνομων υπηρεσιών να πιάνονται. Αλλά και πάλι είναι δύσκολο», αναφέρει στο GRTimes.gr ο κ. Κολοβός.

«Αν δεν το κάνω θα μείνω χωρίς λεφτά»

Κομμώτρια η οποία εξακολουθεί να εργάζεται εν μέσω Lockdown και για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία της, μιλά στο GRTimes.gr, τονίζοντας πως πολλές φορές τίθεται το ζήτημα της επιβίωσης.

«Προσωπικά, κολλήσαμε στη γραφειοκρατία και δεν πήρα το επίδομα. Δουλεύω μαύρα διότι δεν έχω λεφτά. Στην αρχή, στο πρώτο lockdown, που είχαμε τρομοκρατηθεί όλοι δε δούλευα, αλλά μετά βελτιωθήκαν τα πράγματα. Τώρα δουλεύω, έχω στάνταρ πελάτισσες και ξέρω τον κύκλο τους, ξέρω με ποιους συναναστρέφονται. Σε περιοχές με λίγα κρούσματα μπορείς να δουλέψεις, φορώντας μάσκα και γάντια. Αποστειρώνουμε τα πάντα και διατηρούμε λίγη πελατεία», αναφέρει.

“Τα κομμωτήρια είναι εκμετάλλευση”

Οι ίδιοι οι πελάτες, όπως αναφέρει η κομμώτρια, είναι αυτοί οι οποίοι επιμένουν πολλές φορές για την παροχή υπηρεσιών στο σπίτι τους, είτε επειδή οι ίδιοι αρέσκονται σε αυτόν τον τρόπο για τη δική τους βόλεψη, είτε επειδή εκτιμούν τη δουλειά των κομμωτών και τους θέλουν αποκλειστικά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «Φυσικά όταν σε ζητούν, και μένεις ξεκρέμαστος από δουλειά, προτιμάς να το κάνεις για να ζήσεις».

«Μη νομίζετε ότι στα κομμωτήρια τα πράγματα είναι ρόδινα. Γνωρίζω ότι η μαύρη εργασία βλάπτει τον κλάδο και ότι δεν είναι δίκαιο για όλους όσοι έχουν μαγαζιά, διότι πληρώνουν φόρους. Μην ξεχνάμε όμως ότι τα κομμωτήρια είναι εκμετάλλευση. Δε βρίσκεις καλό μισθό και αν βρεις δε βρίσκεις ένσημα. Δούλευα 9 χρόνια σε κομμωτήριο ως υπεύθυνη και μου περνούσαν ένσημα βοηθού. Ούτε αποζημίωση δεν πήρα όταν έφυγα. Δουλεύεις αρκετές ώρες, στηρίζουν όλο το μαγαζί σε εσένα και παίρνεις 500 με 600 ευρώ. Τι να πρωτοκάνω με αυτά τα λεφτά; Αυτό δεν είναι αδικία για εμένα;», αναφέρει στο GRTimes.

Κολοβός: Η επίκληση στην ανάγκη δεν είναι δικαιολογία

«Τι πάει να πει αναγκάζομαι; Το Σάββατο και την Κυριακή εγώ είχα ραντεβού και δεν πήγα στο μαγαζί! Δεν είναι σωστό, δεν μπορεί να το κάνει ένας συνειδητοποιημένος άνθρωπος αυτό. Επίσης, το κάνουν πολλές φορές επειδή δεν έχουν κομμωτήρια, ή δεν έχουν άδεια άσκησης. Δε δικαιολογούνται. Θα δικαιολογήσουμε τη φοροδιαφυγή; Θα δικαιολογήσουμε ότι διακινδυνεύουν την υγεία των πελατών;», αναφέρει.

“Άρα να πάρουμε όλοι από ένα βαλιτσάκι και να πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι;”

Την ίδια άποψη με τον κ. Κολοβό, συμμερίζονται και άλλοι γνωστοί κομμωτές της Θεσσαλονίκης, όπως ο κ. Ιορδάνης Μακρίδης:

«Η δική μου θέση, είναι ότι διακινδυνεύουν και την δική τους υγεία και των γύρω μας. Μία μονάδα κινείται από σπίτι σε σπίτι και μεταφέρει τον ιό. Είναι παράνομο. Όπως εμείς κλείσαμε λόγω της κατάστασης τα καταστήματά μας και έχουμε υποστεί μεγάλη ζημία, το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άλλοι. Τι πρέπει να κάνουμε δηλαδή; Να πάρουμε όλοι από ένα βαλιτσάκι και να πηγαίνουμε από σπίτι σε σπίτι για 10 ευρώ; Να διακινδυνεύσω την οικογένεια του άλλου και τη δική μου αλλά και να ρισκάρω απέναντι στο νόμο; Επίσης έχει ενισχύσει τη μαύρη εργασία», αναφέρει στο GRTimes.gr.

“Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο κλάδος μας εκτέθηκε”

Σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, το αλαλούμ που επικράτησε την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τη λειτουργία των κομμωτηρίων, εξέθεσε τον κλάδο απέναντι στους πελάτες: «Πρέπει να τονίσουμε, ότι το προηγούμενο σαββατοκύριακο εκτέθηκε όλος ο κλάδος των κομμωτών και κουρέων αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στον τομέα της αισθητικής σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, γιατί δεν έγινε σωστή διατύπωση για το σε ποιες περιοχές θα λειτουργήσουμε και σε ποιες όχι. Όπως σεβαστήκαμε την καραντίνα την 1η φορά τη σεβόμαστε και τώρα. Δε γίνεται όμως να ανακοινώνεις μέσα σε 2-3 ώρες ότι κλείνουν οι επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, ενώ στην υπόλοιπη χώρα να το ανακοινώνουν από Τρίτη και να εφαρμόζεται μετά το Σ/Κ. Είναι άδικο, δε γίνεται να μην το καταλαβαίνουμε. Δε δόθηκε χρόνος ούτε σε εμάς ούτε στους πελάτες μας, ενώ υπήρξε μία τρομερή παρανόηση και η λανθασμένη διατύπωση συνεχιζόταν μέχρι και τελευταία στιγμή. Μας ρωτούσαν αν θα λειτουργήσουμε και δεν είχαμε ιδέα».

«Δεν γίνεται να ανέχεται μία γυναίκα με τέτοιο βιογραφικό αυτές τις συνθήκες»

Ο Αντώνης Μανδαλιανός, που διατηρεί κομμωτήριο στη Θεσσαλονίκη, καταδικάζει με τη σειρά του τη μαύρη εργασία, κυρίως εν μέσω πανδημίας, επισημαίνοντας ότι διακυβεύεται η δημόσια υγεία: «Εφόσον οι ασυμπτωματικοί είναι περισσότεροι είναι δύσκολο να ξέρεις τι έχει ο άλλος. Αν ο κομμωτής κολλήσει θα είναι κινητή απειλή. Σε όποιο σπίτι μπουν, λίγο να ακουμπήσουν κάπου στο χώρο και στη συνέχεια το στόμα ή τη μύτη τους, πάει, έγινε το κακό».

Ο γνωστός κομμωτής, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της μαύρης εργασίας, αναφέροντας ότι η περίοδος του πρώτου lockdown έβλαψε ιδιαίτερα τον κλάδο, καθώς οι επιχειρήσεις έχασαν αρκετή πελατεία από άτομα τα οποία εξυπηρετούσαν παράνομα μεν, αλλά ικανοποιητικά δε, τις ανάγκες των πελατών και με χαμηλές τιμές.

«Μια γυναίκα η οποία δούλευε ως υπεύθυνη, σε ένα τέτοιο κομμωτήριο και είχε στην πλάτη της μια τέτοια εμπειρία, και αποδέχεται να παίρνει έναν τέτοιο μισθό, ευθύνεται. Όταν μια γυναίκα έχει τόσο δυνατό βιογραφικό θα πρέπει να διεκδικήσει τις απολαβές της και όχι να στρέφεται στη μαύρη εργασία», τονίζει, ενώ συνεχίζει λέγοντας: «Θέλει βαλιτσάκι; Βαλιτσάκι! Να ανοίξει στο ΤΕΒΕ όμως μία ασφάλεια. Έστω ότι καίει την ώρα της βαφής ένα κεφάλι και καταστρέφει το μαλλί μίας πελάτισσας, που θα βρει το δίκιο της; Ευθύνεται φυσικά και ο πελάτης. Δε μπορείς να φέρνεις ανθρώπους στο σπίτι σου και να υποτιμάς ένα χώρο εξειδικευμένο που σου δίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

“Στις δύσκολες συνθήκες, η εμφάνιση θα πρέπει να είναι σύμμαχος”

Ο κ. Μανδαλιανός, κλείνοντας, τονίζει τη σημαντικότητα της ύπαρξης των κέντρων αισθητικής σε τέτοιες κρίσεις: «Οι πελάτες μας είναι κυρίως γυναίκες και μάλιστα το 80% των γυναικών, είναι 45 ετών και άνω. Αυτές οι γυναίκες έχουν βάλει στόχο να περιποιούνται την εμφάνιση τους, έχει γίνει τρόπος ζωής τους για διάφορους λόγους. Σκεφτείτε ότι είναι κλεισμένες μέσα, μη παραγωγικές και ταυτόχρονα δε μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη. Παλεύουν με τη ζωή τους, με τα νεύρα τους και η εμφάνιση θα πρέπει να είναι σύμμαχός τους. Μην ξεχνάμε, ότι ο κ. Χαρδαλιάς, είχε πει ότι δεν έχουν σημειωθεί κρούσματα που να αποδίδονται στα κομμωτήρια. Παρ’ όλα αυτά κλείσαμε. Θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να λειτουργούμε και για το δικό μας καλό αλλά και για το καλό των πελατών μας».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top