ΥΠΑΑΤ: Ανυπόστατα τα όσα γράφηκαν για το κινέζικο στέλεχος της νόσου των χοίρων

ΥΠΑΑΤ: Ανυπόστατα τα όσα γράφηκαν για το κινέζικο στέλεχος της νόσου των χοίρων

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ως ανυπόστατα και ως αναφορές που αποτελούν διασπορά ψευδών ειδήσεων, χαρακτηρίζονται από πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα όσα καταγγέλθηκαν σχετικά με την ύπαρξη κινεζικού στελέχους της νόσου των χοίρων Aujeszky στην Κτηνιατρική σχολή του ΑΠΘ, διαβεβαιώνοντας πως δεν τίθεται κανένας απολύτως κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Την κατηγορηματική του διάψευση αναφορικά με το ενδεχόμενο ύπαρξης κινέζικου στελέχους της νόσου των χοίρων Aujeszky στα εργαστήρια του τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, εξέφρασε o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Αλεξανδρόπουλος, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Σχολιάζοντας σχετική καταγγελία που έγινε και στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης (δείτε το θέμα ΕΔΩ), ο κ. Αλεξανδρόπουλος διαβεβαίωσε ότι από το 2018, οπότε είχε γίνει ένα αδειοδοτημένο και εγκεκριμένο ερευνητικό πρωτόκολλο, δεν υπάρχει στο ΑΠΘ, ούτε στο εργαστήριο του καθηγητή για τον οποίο έγινε η καταγγελία, οποιοδήποτε στέλεχος αυτής της νόσου και άρα «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα καταγγελλόμενα που αποτελούν διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Με βάση την ενημέρωση και τα έγγραφα που έχει στην κατοχή του ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, το στέλεχος της νόσου των χοίρων είχε εισαχθεί από τον καθηγητή σε πολύ συγκεκριμένες και μικρές ποσότητες στις 28 Αυγούστου 2018 από κεντρικό εργαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας για τις ανάγκες έρευνας και τα πειράματα ολοκληρώθηκαν την ίδια χρονιά χωρίς να έχει προκύψει κανένα πρόβλημα, ενώ αμέσως μετά όλα τα πειραματόζωα θανατώθηκαν και αποτεφρώθηκαν.

«Καμία σχέση με covid, καμία σχέση η νόσος Auzeszky – που δεν περιλαμβάνεται ούτε στα νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης – με τη δημόσια υγεία, καθώς δεν μεταδίδεται σε ανθρώπους» τονίζει ο κ. Αλεξανδρόπουλος, λέγοντας μάλιστα πως ο καθηγητής είχε κάνει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες το 2018, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στον ΕΟΦ και στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο καθηγητής θέλοντας να προχωρήσει σε νέο επίπεδο την έρευνα για τη νόσο Aujeszky, τον Ιούλιο του 2019 κατέθεσε αίτημα για νέο πειραματικό πρωτόκολλο στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας και τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αυτό εγκρίθηκε. Ωστόσο, ενδεχομένως λόγω διαφορετικών επιστημονικών απόψεων, η Επιτροπή Έρευνας και Δεοντολογίας και η συνέλευση της Κτηνιατρικής δεν ενέκριναν το πρωτόκολλο αυτό, με αποτέλεσμα ο καθηγητής να σεβαστεί την απόφαση και να μην προχωρήσει άλλο την έρευνα του.

Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικά με την ασφάλεια του εργαστηρίου του καθηγητή, αποφάνθηκε η Ελληνική Εταιρεία Βιοασφάλειας, μέλη της οποίας έκαναν αυτοψία στις εγκαταστάσεις και με γνωμάτευση τους την 1η Ιουνίου 2020, τις κατέταξαν ως επιπέδου 3, δηλαδή ως ένα από τα πλέον ασφαλή εργαστήρια για τέτοιου είδους πειράματα.

“Περίεργη η ανακίνηση υπόθεσης του 2018”

Πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχολιάζοντας το θέμα στο GRTimes.gr, εξέφρασαν την απορία και τον προβληματισμό τους για τη συγκυρία που ξαναβγαίνει στην επιφάνεια ένα ερευνητικό πρωτόκολλο που έγινε σε πανεπιστήμιο το 2018, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και επί υπουργίας Αραχωβίτη.

Ανέφεραν μάλιστα πως ναι μεν το ΥΠΑΑΤ μπορεί να έχει γνωμοδοτικό ρόλο σε τέτοια ζητήματα, ωστόσο το θέμα της έγκρισης μιας έρευνας σε ένα πανεπιστημιακό εργαστήριο, αφορά μάλλον αρμοδιότητα του υπουργείου Παιδείας και όχι του Αγροτικής Ανάπτυξης.

Άλλη υπηρεσιακή πηγή, επισήμανε ότι κανένας διεθνής οργανισμός δεν απαγορεύει σε κάποιον επιστήμονα να κάνει έρευνα για οτιδήποτε, αρκεί βέβαια αυτός να τηρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις βιοασφάλειας και βιοπροστασίας. “Οποιοσδήποτε ιός, αν δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλούς μεταχείρισης του, μπορεί να διαφύγει και να δημιουργήσει πρόβλημα. Αυτό ισχύει για οποιονδήποτε ιό. Στην προκειμένη περίπτωση, είχαμε έναν ιό που δεν ανήκει στους υποχρεωτικά δηλωθέντες και ο οποίος έγινε αντικείμενο έρευνας σε ένα ασφαλέστατο εργαστήριο, από έναν καθηγητή που είχε πάρει άδεια πειραματισμού, που είχε δηλώσει ότι είναι κάτοχος του ιού στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία” δηλώνει η πηγή του ΥΠΑΑΤ.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρει η ίδια πηγή, ο συγκεκριμένος ιός των χοίρων αποτελεί ένα νόσημα για το οποίο στη χώρα μας γίνεται πλέον εμβολιασμός ρουτίνας και το οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό σύστημα για διαχείριση σοβαρών ζωονόσων “Animal Disease Notification System”, καθώς κατατάσσεται σε χαμηλή κατηγορία κινδύνου C, D, E.

Καθηγητής: Προς όφελος της Ελληνικής χοιροτροφίας το πείραμα

Απογοητευμένος για την τροπή που πήρε η υπόθεση και τα όσα ανακινήθηκαν περί “απειλής της δημόσιας υγείας”, περί σχέσης του ιού με τον covid-19 αλλά και για όσα γράφηκαν από μέσα ενημέρωσης για απειλή για την ελληνική χοιροτροφία, εμφανίζεται ο καθηγητής που έκανε την έρευνα και ο οποίος θεωρείται αυθεντία τόσο στη νόσο Aujeszky όσο και στην αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α, συμβάλλοντας ουσιαστικά για την αποτροπή της επέκτασης της στη χώρα μας.

Μιλώντας στο GRTimes.gr κάνει λόγο για ανακριβή δημοσιεύματα, λέγοντας ότι έκανε ένα βραχύτατο πείραμα το οποίο ήταν προς όφελος της Ελληνικής χοιροτροφίας.

Οι δε εγκαταστάσεις του εργαστηρίου του, τονίζει ότι είναι υψίστης ασφάλειας και όχι απλά μοναδικές στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, ενώ για το ΥΠΑΑΤ τονίζει πως είναι άκρως ευαισθητοποιημένο σε τέτοια ζητήματα και θα είχε παρέμβει εάν υπήρχε λόγος. Αναφέρει μάλιστα ως παράδειγμα πως “για την αφρικανική πανώλη των χοίρων μπήκε και ανοίχτηκε πτώμα ζώου στο νεκροτομείο της Κτηνιατρικής σχολής και το υπουργείο αμέσως διέταξε αυτό να σφραγιστεί και να γίνουν απολυμάνσεις, για να μη θρηνήσει η Ελληνική κτηνοτροφία”.

Τέλος όσον αφορά την απόφαση της συνέλευσης της Κτηνιατρικής, δηλώνει ότι ο ίδιος είχε σαφέστατες επιστημονικές διαφωνίες αλλά τη σεβάστηκε απόλυτα.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top