Υπεγράφη σήμερα στην Πάφο το μνημόνιο ίδρυσης Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων με ιδρυτικό μέλος το ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Υπεγράφη σήμερα στην Πάφο το μνημόνιο ίδρυσης Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων με ιδρυτικό μέλος το ΑΠΘ (ΦΩΤΟ)

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Πάφο της Κύπρου, υπεγράφη το μνημόνιο ίδρυσης του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου (Regional Network of Universities), στο οποίο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) μετέχει ως ιδρυτικό μέλος.

Το μεγάλο ακαδημαϊκό ίδρυμα της «νύφης του Θερμαϊκού» εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του Τμήματος Χημείας ΑΠΘ, διευθυντής του Εργαστηρίου Χημικής και Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δυναμικής Πολυφασικών Συστημάτων του Τμήματος, Θοδωρής Καραπάντσιος, ο οποίος και μετέφερε στους εκπροσώπους των υπολοίπων εταίρων τον χαιρετισμό του Πρύτανη του Αριστοτελείου, Δημήτρη Κωβαίου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επίσης, αύριο θα τοποθετηθεί παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη η θεμελίωση του Αμερικανικού Πανεπιστημίου της Βηρυτού στην Πάφο.

Να σημειωθεί ότι το Δίκτυο Πανεπιστημίων αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή και θα συμβάλει στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και της αμοιβαίας ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.

Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου

Η Ιδρυτική Συνέλευση του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Κέντρο Καινοτομίας Πάφου έλαβε και αποφάσεις σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία και ανάπτυξή του.

Τα ιδρυτικά μέλη του Δικτύου είναι τα εξής: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, Πανεπιστήμιο της Ιορδανίας, Πανεπιστήμιο Birzeit της Παλαιστίνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κυβερνείο Βηρυτού, Κυβερνείο Αλεξάνδρειας, Δήμος Αμμάν, Δήμος Πάφου, Δήμος Θεσσαλονίκης και Δήμος Βηθλεέμ, ενώ το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου θα συμμετάσχει ως Associate Partner.

Πρώτος Πρόεδρος του Δικτύου ορίστηκε ο Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος. Η θητεία του θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. Μέχρι τότε τα ιδρυτικά μέλη θα αποφασίσουν τον τρόπο εκλογής και τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου του Δικτύου.

Ήδη έχει συσταθεί η Γραμματεία του Δικτύου, η οποία θα είναι υπεύθυνη για την υλοποίηση των δραστηριοτήτων του Δικτύου. Αποτελείται από εκπροσώπους των ιδρυτικών μελών και θα έχει την ευθύνη του συντονισμού των λειτουργιών του. Θα πραγματοποιεί δε τακτικές συνεδριάσεις για τον συντονισμό των δραστηριοτήτων και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του Δικτύου.

Η ατζέντα δράσης

Στην ατζέντα δράσης για την επόμενη περίοδο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κοινές εκδηλώσεις, συνέδρια και σεμινάρια σε θέματα που σχετίζονται με την ακαδημαϊκή έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία, προγράμματα ανταλλαγής για φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές και συνεργατικές έρευνες και προγράμματα σε συγκεκριμένους τομείς ενδιαφέροντος, προωθώντας την αμοιβαία ανάπτυξη και συνεργασία.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες του GRTimes, θα καταβληθούν προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας με τις αρχές και τους οργανισμούς των πόλεων-μελών για την παροχή τοπικής υποστήριξης και πόρων για τις δραστηριότητες του Περιφερειακού Δικτύου Πανεπιστημίων και Πόλεων.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση και το δείπνο που παρατέθηκε στη συνέχεια:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top