Υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο αποκτά ο Εύοσμος (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Υπερσύγχρονο δημοτικό σχολείο αποκτά ο Εύοσμος (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τελετή αγιασμού στο υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα.

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Ο αγιασμός τελέστηκε παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) Θεόδωρου Καράογλου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας, Αλέξανδρου Κόπτση, πρώην και νυν αντιδημάρχων, ενώ τονίστηκε από όλους ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αποτελεί “ανάσα” για τον τόπο και για την παιδεία.

Η σύγχρονων προδιαγραφών σχολική μονάδα κατασκευάζεται πλησίον του ΔΑΚ Ευόσμου (οδός Γοργοποτάμου & Ολυμπιάδος γωνία) σε οικόπεδο επιφάνειας 2.697,62 τμ και θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 1ο & 2ο όροφο και αύλειο χώρο. Το κτίριο περιλαμβάνει 10 αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο αισθητικής αγωγής, αίθουσα διδασκαλίας-εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκη, χώρους υγιεινής, γραφείο δασκάλων, γραφείο Διευθυντή με γραμματεία, γραφείο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, χώρο πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και αποδυτήρια, χώρο εισόδου, στεγασμένο χώρο διαλείμματος, χώρο φαγητού με κουζίνα, αποθήκη, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.

Ο αύλειος χώρος θα περιλαμβάνει ανοιχτό υπαίθριο χώρο για τη συγκέντρωση των μαθητών και γήπεδο αθλοπαιδιών. Στον περιβάλλοντα χώρο θα διαμορφωθούν 8 θέσεις στάθμευσης επί της οδού Γοργοποτάμου, ενώ θα υπάρξει ψηλή φύτευση, ιδιαίτερα στη βορεινή πλευρά για προστασία από ανέμους.

Η ανέγερση του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, το οποίο δημοπρατήθηκε επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής, υλοποιείται από τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕ ΣΑ.Ε.». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.130.000,00 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ΕΣΠΑ 2014-2020), άξονας προτεραιότητας «ΑΞ10-Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση– ΕΤΠΑ».

Μετά το πέρας της τελετής πραγματοποιήθηκε τοποθέτηση πλάκας σε σημείο όπου πραγματοποιούνται εργασίες.

Για ένα πολύ σημαντικό έργο σε μια περιοχή ραγδαία αναπτυσσόμενη οικιστικά και πληθυσμιακά που έχει ανάγκη καινούργια σχολεία, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο κ. Καράογλου. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριακού Μητσοτάκη έχει σαν πρώτη προτεραιότητα τις επενδύσεις στην παιδεία και τον πολιτισμό που θεωρούμε ότι είναι το ”βαρύ χαρτί” της χώρας μας και με αυτήν τη λογική θα συνεχίσουμε», δήλωσε και συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν για να φτάσει το έργο στη θεμελίωσή του.

35 νέες σχολικές μονάδες

Τα παιδιά θα πάνε σε ένα σύγχρονο σχολείο με ευρωπαϊκά πρότυπα τόνισε κ. Τζιτζικώστας προσθέτοντας πως η ολοκλήρωση του κτιρίου θα γίνει ταχύτατα. Παράλληλα ανακοίνωσε πως “με ταχύτατους ρυθμούς βάζουμε σε τροχιά υλοποίησης την κατασκευή 35 νέων σχολικών μονάδων σε όλη την κεντρική Μακεδονία αξιοποιώντας την μέθοδο των ΣΔΙΤ”.

“Σήμερα έχουμε έναν λόγο να είμαστε χαρούμενοι. Εμείς ως Περιφέρεια θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και την αναβάθμιση ποιότητας ζωής όλων, χωρίς κανέναν αποκλεισμό” πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι τα περισσότερα έργα που γίνονται στην Ελλάδα είναι με ευρωπαϊκούς πόρους κι όχι εθνικούς. «Ας αναλογιστούν εκείνοι που ακόμα και σήμερα λειτουργούν σκεπτικιστικά απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πού θα ήταν η Ελλάδα αν δεν ήταν μέλος αυτής της μεγάλης οικογένειας. Με τι χρήματα θα χρηματοδοτούσαμε σχολεία, αυτοκινητοδρόμους, νοσοκομεία, περιβαλλοντικά έργα και έργα στήριξης της επιχειρηματικότητας;” είπε χαρακτηριστικά.

Για μια μεγάλη “ανάσα” για το πρόβλημα της σχολικής στέγης που ξεκίνησε το 2002 και κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια, έκανε λόγο ο κ. Μανδαλιανός. «Φτάσαμε το 2020 εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού να ξεκινήσει η ανάδοχος εταιρεία να κατασκευάζει το σχολεία που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο δήμος», είπε. Συμπλήρωσε δε, πως “επί χρόνια στεγάζονταν τα παιδιά στο δημοτικό γυμναστήριο, αλλά έπρεπε να γίνει κάτι δραστικό διότι είμαστε ένας μεγάλος δήμος με 18.000 μαθητές και θεωρώ ότι η μεγαλύτερη αδικία που μπορεί να κάνει κανείς στα νέα παιδιά είναι να τους στερήσει ευκαιρίες και δυνατότητες μόρφωσης”.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ. Μανδαλιανός ευχαρίστησε και την προηγούμενη δημοτική αρχή για την προσπάθεια που έκανε για να ξεκινήσει η κατασκευή του σχολείου.

«Για εμάς που ζούμε μέσα στον χώρο της εκπαίδευσης, κάθε ίδρυση ενός καινούργιου σχολείου μάς δίνει τεράστια ικανοποίηση. Και μάλιστα, όταν γίνεται σε έναν τέτοιο χώρο με πολύ μεγάλη πληθυσμιακή αύξηση, με αυξημένο μαθητικό δυναμικό και με σημαντικό πρόβλημα σχολικής στέγης”, δήλωσε ο κ. Κόπτσης.

«Η ικανοποίηση είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί το σχολείο είμαι κοιτίδα και πυλώνας πολιτισμού, φυτώριο ποιότητας μελλοντικών πολιτών και το στοιχείο με το μεγαλύτερο ανταποδοτικά όφελος», συμπλήρωσε.

Δείτε φωτογραφίες από τη σημερινή τελετή αγιασμού:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ