Υπερθερμία: Καταπολεμά αποτελεσματικά τον καρκίνο, αλλά είναι «παραμελημένη» στην Ελλάδα

Υπερθερμία: Καταπολεμά αποτελεσματικά τον καρκίνο, αλλά είναι «παραμελημένη» στην Ελλάδα
Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Εδώ και αρκετά χρόνια και συγκεκριμένα στην Ελλάδα από το 1986, εφαρμόζεται μια αποτελεσματικότατη μέθοδος για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου, που ονομάζεται κλινική υπερθερμία.

Σε συνδυασμό πάντα, με τα άλλα θεραπευτικά σχήματα της ακτινοθεραπείας ή της χημειοθεραπείας, αποδείχτηκε από 20 τυχαιοποιημένες μελέτες φάσης ΙΙΙ, ότι η προσθήκη της υπερθερμίας αυξάνει σημαντικά τα αποτελέσματα των άλλων θεραπειών, όπως ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ενόψει του 37ου Παγκόσμιου συνεδρίου Κλινικής Υπερθερμίας, ο καθηγητής ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Βασίλειος Κουκουλίας.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, σε ανασκόπηση 38 μελετών σε 3478 ασθενείς, αποδείχτηκε ότι η προσθήκη υπερθερμίας στην ακτινοθεραπεία, βελτίωσε σημαντικά τον έλεγχο του όγκου του μαστού, κεφαλής-τραχήλου, ορθού, τραχήλου μήτρας και παιδιατρικού καρκίνου, ενώ άλλη μελέτη δείχνει μια απόλυτη αύξηση 12%, στη συνολική επιβίωση, όταν προστέθηκε η υπερθερμία στη χημειοθεραπεία που έκαναν ασθενείς, με σάρκωμα μαλακών ιστών.

«Εμείς δεν θέλουμε να απορρίψουμε τους 3 πυλώνες που ήδη υπάρχουν στην ογκολογία, είτε τη χειρουργική, είτε τη χημειοθεραπεία, είτε την ακτινοθεραπευτική ογκολογία, αλλά είπαμε να βάλουμε μέσα και τον 4ο πυλώνα που είναι ο συνδυασμός πλέον της υπερθερμίας με τις ήδη συμβατικές μορφές θεραπείας που υπάρχουν σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Κουκουλίας.

Τι είναι η κλινική υπερθερμία

Κλινικά η υπερθερμία ορίζεται ως η ανύψωση της θερμοκρασίας τοπικά – περιοχικά πέρα από το φυσιολογικό, σε εύρος 42ºC ως 45ºC, ή συστηματικά σε όλο το σώμα σε εύρος 41.5ºC – 41.8ºC χωρίς να προκαλεί σοβαρά τοξικά φαινόμενα.

Η υπερθερμία έχει βιολογικό τρόπο δράσης, καθώς τα καρκινικά κύτταρα που δεν επιβιώνουν σε θερμοκρασίες πάνω από 39 βαθμούς περίπου, διαλύονται και δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν.

Για την εφαρμογή της υπερθερμίας, χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές που με το πέρασμα του χρόνου έχουν εξελιχθεί σημαντικά, φτάνοντας σήμερα στην 4η γενιά τους, ενώ η χρήση τους είναι απόλυτα ελεγχόμενη μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όπως τόνισε ο κ.Κουκουλίας, η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας ξεκίνησε στην Ελλάδα στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο το 1986 με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Η συσκευή που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα σύστημα επιφανειακής υπερθερμίας 433MHz για θέρμανση όγκων μέχρι 3,5 εκατοστά από την επιφάνεια του δέρματος. Η υπερθερμία εκτελείται και σήμερα αμέσως μετά την ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία με συνεδρία μίας ώρας, δύο φορές την εβδομάδα.

Η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας συνεχίστηκε ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί σε υπερθερμία περισσότεροι από 1000 ασθενείς, διαφόρων τύπων καρκίνου, με αποτελεσματικότητα που έφτασε και την πλήρη ανταπόκριση στη συνδυασμένη θεραπεία είτε με ακτινοθεραπεία είτε με χημειοθεραπεία.

Σημειωτέον ότι κανένας ασθενής στο 1ο  τρίμηνο παρακολούθησης μετά την συνδυασμένη θεραπεία δεν εμφάνισε υποτροπή ή πρόοδο νόσου, ενώ η αποτελεσματικότητα αναφορικά με την πλήρη ανταπόκριση κυμάνθηκε από 30-65% και την μερική από 70-35%.

Σήμερα η κλινική εφαρμογή της υπερθερμίας προσφέρεται δωρεάν από το Νοσοκομείο Αρεταίειο, λόγω της μη αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ», κατέληξε ο κύριος Κουλουλίας.

«Έκανα υπερθερμία και οι όγκοι στη μέση και στο στήθος μου εξαφανίστηκαν»

Τη δική της εμπειρία από τη θεραπεία με τη μέθοδο της υπερθερμίας, κατέθεσε στη συνέντευξη τύπου η κα. Σ. Κακουλίδου, η οποία είχε διαγνωστεί με λέμφωμα μαστού και μετάσταση στον 5ο οσφυϊκό σπόνδυλο.

«Αποφεύγοντας τις χημειοθεραπείες και τα γνωστά, ο δρόμος με έφερε στην υπερθερμία. Μια άγνωστη για τους περισσότερους μέθοδος. Διάβασα πάρα πολλά και ήθελα να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Φυσικά οι γιατροί μου σύστησαν να ακολουθήσω την υπερθερμία, σε συνδυασμό με τις χημειοθεραπείες και τα αποτελέσματα θα έλεγα ότι ήταν θεαματικά» ανέφερε η κα.Κακουλίδου, λέγοντας ότι πριν ξεκινήσει τη θεραπεία, χρειαζόταν δύο άτομα να την κρατάνε για να περπατήσει, ενώ μετά από θεραπεία που κράτησε περίπου 1,5 μήνα, σε συνδυασμό της υπερθερμίας με την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία, η εικόνα της είχε αλλάξει δραματικά και επανήλθε σχεδόν πλήρως στην πρότερη κατάσταση.

«Δεν είχα καμία παρενέργεια και η εφαρμογή ήταν εύκολη. Απλά κατά τη θεραπεία χαλαρώνεις και μπορεί να κοιμηθείς. Οι όποιοι όγκοι στη μέση και στο στήθος, εξαφανίστηκαν τελείως. Απλά συνεχίζω κάποιες συνεδρίες για να δούμε το 100% του αποτελέσματος» είπε η ασθενής.

Οφέλη και για την υγεία και για την οικονομία

Στα οφέλη που έχει ο ασθενής για την υγεία του, αλλά και στα οφέλη που προκύπτουν στα λογιστικά μεγέθη, καθώς το συνολικό κόστος θεραπείας, μειώνεται για το κράτος με τη χρήση της υπερθερμίας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Άλφρεντ Μπάριτς, χειρουργός- ογκολόγος, πρόεδρος της ελληνικής εταιρίας εξατομικευμένης ογκολογίας.

Σημείωσε πως όλες οι μελέτες για την Ογκοθερμία των τελευταίων 30 ετών, ήταν θετικές υπέρ του συνδυασμού θεραπείας, με τη χρήση υπερθερμίας, καθώς ελαττώνονται οι παρενέργειες και αυξάνεται η αποτελεσματικότητα και της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, ενώ φαίνεται πως επειδή η μέθοδος επηρεάζει και το μικροπεριβάλλον των καρκινικών κυττάρων, υπάρχει συνέργεια και με τις ανοσοθεραπείες.

«Είμαστε εδώ για να διερευνήσουμε και σε ποιους άλλους τομείς βοηθάει η υπερθερμία. Γιατί πέρα από τους συμβατικούς που ξεκαθαρίσαμε με τις μελέτες που έχουν γίνει, έχουμε πληθώρα από πληροφορίες συναδέλφων, για άλλους μηχανισμούς και για άλλες συνέργειες. Όλα θα αναλυθούν στο συνέδριο και το ζήτημα είναι να φτάσουμε σε ένα consensus ώστε από εκεί και πέρα να υπάρχει μια ομογενοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου. Και σαφώς να μεταδίδεται το μήνυμα και σε όλους τους άλλους γιατρούς.

«Σαφώς μικρότερο το κόστος – Να υιοθετηθεί και από το Ελληνικό δημόσιο»

Ο διδάκτορας χειρουργικής του ΔΠΘ Λάζαρος Δανιηλίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, μιλώντας για τα οφέλη της υπερθερμίας, έκανε μια αναφορά στην αντιμετώπιση της μεθόδου στο εξωτερικό, ζητώντας να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ η χρήση της συγκεκριμένης θεραπείας, όπως γίνεται στο εξωτερικό.

Σε πολλές χώρες της Ε.Ε (Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία κτλ) όπως είπε, έχουμε ευρεία εφαρμογή της μεθόδου με πολύ θετικά αποτελέσματα στα σαρκώματα, σε όγκους τραχήλου καθώς και σε τοπικές υποτροπές. Στη Γερμανία μάλιστα και στην Ολλανδία, συνδυάζεται και με την ανσοθεραπεία, με πολύ ενθαρρυντικά επίσης αποτελέσματα.

«Πιστεύω ότι η ευρεία εφαρμογή της θα οδηγήσει σε μείωση και του κόστους των θεραπειών καθώς 1ον συμβάλλει στην αύξηση του χρονικού διαστήματος που μπορεί να είναι ο ασθενής ελεύθερος νόσου και 2ον θα μπορεί να πετύχει το ίδιο θετικό αποτέλεσμα, ίσως με μείωση της δόσης χημειοθεραπειών και της ακτινοβολίας» υπογράμμισε ο κ.Δανιηλίδης.

Για αυτούς τους λόγους, όπως δήλωσε, «ελπίζουμε η νέα ηγεσία του υπουργείου υγείας, θα ενεργοποιήσει το ψηφισμένο από το 2012 ΦΕΚ, κάτι που θα οδηγήσει στην αποζημίωση των ασθενών από το δημόσιο και στη χώρα μας». Εξήγησε ότι η μέθοδος έχει αναγνωριστεί και έχει κοστολογηθεί, αλλά δεν έχουν εκδοθεί οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι ώστε να αποζημιώνονται οι ασθενείς.

Παράπονα για τη μη διάδοση της θεραπείας στην Ελλάδα

Οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη τύπου, εξέφρασαν το παράπονο τους, για την περιορισμένη εφαρμογή που έχει στην Ελλάδα η υπερθερμία, κάνοντας γνωστό πως από τα νοσοκομεία μόνο στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό στην Αθήνα εφαρμόζεται η μέθοδος, ενώ στη Θεσσαλονίκη, μόνο ιδιωτικά θεραπευτήρια τη χρησιμοποιούν. Την ίδια στιγμή, η μέθοδος αντιμετωπίζεται με περισσότερη «καχυποψία» από ότι άλλα νέα και ίσως πολύ ακριβά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον κ.Κουλουλία, «ένα καινούργιο φάρμακο, θα μπορούσε κάλλιστα με μια φάση ΙΙΙ μελέτη, να εισαχθεί στην κλινική πρακτική. Από την άλλη, υπάρχουν πάρα πολλές φάση ΙΙΙ μελέτες για την υπερθερμία, σε συνδυασμό με τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία, που επί σειρά ετών έχουν επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα και δεν έχουν τύχει της ανάλογης πρακτικής».

«Είναι αντιληπτό, ότι ενώ ένα καινούργιο φάρμακο και ίσως πάρα πολύ ακριβό, θα μπορούσε να εισαχθεί στην κλινική πρακτική, με μια φάση μελέτης ΙΙΙ, εντούτοις η υπερθερμία, που είναι μια θεραπεία που δεν έχει το κόστος που έχει ένα ανάλογο φάρμακο, θα πρέπει να περνάει μέσα από συμπληγάδες» είπε.

Και ο κ.Μπάριτς όμως, ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα, για να μπορούν να παραπέμπουν τα περιστατικά που χειρίζονται. «Γιατί το παράπονο μας είναι ότι τα περιστατικά που μας έρχονται, έρχονται μόνα τους και έρχονται στο στάδιο 4» υπογράμμισε.

Καινοτόμος έρευνα στο ΑΠΘ

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, αναφέρθηκε τέλος στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ. που σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, πραγματοποιεί έρευνα με θερμοευαίσθητα λιποσώματα, ώστε να επιτευχθεί στοχευμένη στον όγκο χημειοθεραπεία.

«Η δυνατότητα περιορισμού της υπερθερμίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή του σώματος μπορεί να επιτρέψει και τη στόχευση της χημειοθεραπείας. Αν επαληθευτεί η έρευνα, μπορεί αντί της χορήγησης του χημειοφαρμάκου ενδοφλεβίως, με αποτέλεσμα τις γνωστές παρενέργειες, να γίνει χορήγηση με τη χρήση θερμοευαίσθητων λιποσωμάτων. Τα θερμοευαίσθητα λιποσώματα είναι σφαιρίδια φτιαγμένα από μια λιπιδιακή μεμβράνη παρόμοια με την κυτταρική, η οποία μπορεί να διαλυθεί, όταν το λιπόσωμα βρεθεί σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, μεγαλύτερη από τη φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπου. Αν, λοιπόν, καταστήσουμε ένα θερμοευαίσθητο λιπόσωμα φορέα του χημειοφαρμάκου, τότε αυτό μπορεί να κυκλοφορεί στο αίμα, χωρίς καμιά επίπτωση στους υγιείς ιστούς. Αντίθετα, με τη βοήθεια της τοπικής υπερθερμίας, μπορούμε να διαλύσουμε το περίβλημα του λιποσώματος και να πετύχουμε τοπικά την έκλυση του χημειοφαρμάκου. Αυτό έχει διπλά θετικό αποτέλεσμα: Από τη μια πλευρά, επιτρέπει την χημειοθεραπεία, με μειωμένες παρενέργειες, άρα και την αύξηση της χορηγούμενης δόσης, αφού αυτή καταλήγει κυρίως στον καρκινικό όγκο (στοχευμένη θεραπεία), από την άλλη, η ταυτόχρονη υπερθερμία στην περιοχή του όγκου ενισχύει τη δράση της χορηγούμενης δόσης», κατέληξε ο κύριος Δανιηλίδης.

Πληροφορίες για το συνέδριο

Το 37ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Υπερθερμίας (International Clinical Hyperthermia Society) διοργανώνεται από σήμερα Πέμπτη 19 έως και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στο Πανόραμα, υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη.

Στο συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα του κόσμου συμμετέχουν διακεκριμένοι ιατροί και επιστήμονες από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ταϊβάν, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, την Ελβετία, την Ουγγαρία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Ενημέρωση του κοινού για τα συμπεράσματα του συνεδρίου

Στο πλαίσιο του 37ου συνεδρίου της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Υπερθερμίας (International Clinical Hyperthermia Society) ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου, Λάζαρος Δανιηλίδης θα μιλήσει το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου στις 19.00 το απόγευμα σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» με θέμα «Η Υπερθερμία ως συμπληρωματική μέθοδος για τη θεραπεία του καρκίνου».

Η εκδήλωση που θα είναι ελεύθερη για το κοινό, έχει ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό να επικοινωνήσει και να κάνει γνωστά τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα του διεθνούς συνεδρίου σε όλους τους πολίτες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πλήρες πρόγραμμα, τους ομιλητές και τον τόπο διεξαγωγής του συνεδρίου στο παρακάτω link:

http://www.ichs-conference.org/program/

Πληροφορίες σχετικά με την μέθοδο της υπερθερμίας: www.onco-hyperthermia.gr και www.cancer-therapy.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

07:2822/10

Ξεκινά δοκιμαστικά ο TAP Ενέργεια ,Σημαντικά

07:1922/10

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση σήμερα για τους μετανάστες Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία ,Σημαντικά

07:1122/10

Γουατεμάλα: Έξι νεκροί από πυροβολισμούς σε κηδεία Διεθνή

07:0022/10

Ο καιρός σήμερα, Τρίτη Ελλάδα ,Κοινωνία ,Σημαντικά

06:3022/10

Σνακ: 5 λάθη που αυξάνουν το βάρος σας Διάφορα

06:0022/10

Το μέλι παχαίνει όσο η ζάχαρη; Διάφορα

05:3022/10

Υπάρχει μια συνήθεια που έχουν στο σεξ όσοι είναι άπιστοι Διάφορα

05:0022/10

Ασθενής με όγκο στο κεφάλι- Έκκληση για αίμα Ελλάδα ,Κοινωνία

04:3022/10

Κατερίνα Βρανά: Σχεδόν πέθανα! Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

04:0022/10

Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα; Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

03:3022/10

To τρικ που θα σε βοηθήσει να ξοδεύεις λιγότερα χρήματα σε ρούχα Διάφορα

03:0022/10

Πώς να ξυπνάς κάθε πρωί στις 5 και τι κερδίζεις Υγεία

02:3022/10

Καρκίνος προστάτη: Τα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο Υγεία

02:0022/10

Ακμή: Τι να κάνετε όταν δεν υποχωρεί Υγεία

01:3022/10

Φτέρνισμα: Τι σας συμβαίνει όταν το «κρατάτε» Υγεία

01:0022/10

Το μέλι παχαίνει όσο η ζάχαρη: Εσείς τι λέτε; Υγεία

00:3022/10

Όταν ο χρόνος πιέζει ποιος εαυτός μας βγαίνει στην επιφάνεια; Ο καλός ή ο κακός; Διάφορα

00:0622/10

Ο Βαρθολομαίος με στοργή και συγκίνηση στο Άγιον Όρος Διάφορα ,Ελλάδα

23:5821/10

Στην ταινία για τον πατέρα του ο Πρωθυπουργός (VIDEO) Πολιτική ,Πολιτισμός

23:4921/10

Πομπέο: Σε στρατιωτική ετοιμότητα ο Τραμπ για την Τουρκία Διεθνή

23:4021/10

Αφαιρέθηκε η πινακίδα του Ζακ από την Γλάδστωνος Ελλάδα ,Κοινωνία

23:2721/10

Γεωργιάδης: Σε δύο τρία χρόνια θα μιλάμε για μια καινούρια Θεσσαλονίκη Πολιτική

23:1521/10

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο Μητσοτάκης Θεσσαλονίκη ,Πολιτική ,Σημαντικά

23:0721/10

«Έτος Μελίνας Μερκούρη» το 2020 Ελλάδα ,Πολιτισμός

22:5621/10

Κρήτη: Πρόγραμμα για κυλικεία κατά της παιδικής παχυσαρκίας Παιδεία ,Υγεία

22:4221/10

Γαλλική ΜΚΟ ζητά λιμάνι για 104 μετανάστες Διεθνή

22:3221/10

Τρίκαλα: Με το ράσο στη σκοπιά (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Κοινωνία

22:2221/10

Υπουργείο Μεταφορών: Συνάντηση για τα προβλήματα στον τεχνικό κόσμο Επιχειρήσεις ,Πολιτική

22:0821/10

Αμπελόκηποι: Τους χτύπησε την πόρτα και ζήτησε κοσμήματα Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

22:0021/10

Σκληρή απάντηση Νυφούδη στον Μπαρμπουνάκη Θεσσαλονίκη ,Παραπολιτικά

21:5221/10

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Δράσεις για τη νεολαία Δήμοι ,Παιδεία

21:4221/10

Σάμος: Μεγάλο συλλαλητήριο για το μεταναστευτικό Ελλάδα ,Κοινωνία

21:3021/10

Μπακογιάννης: Προσπάθεια για καθαρές γειτονιές στην Αθήνα Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

21:1921/10

Τραμπ: Προκαλεί ξανά για τους Κούρδους Διεθνή

21:1021/10

Ζιμπάμπουε: 55 ελέφαντες πέθαναν σε έναν μήνα Διεθνή

21:0321/10

ΠΟΕ-ΟΤΑ: 48 απεργία από αύριο Ελλάδα ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

20:5221/10

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω τριημέρου Θεσσαλονίκη ,Κοινωνία

20:4421/10

«Όχι» Ζέρβα σε ψήφισμα των εργαζομένων Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

20:3621/10

Μίχαλος: Πρόκληση η επιτάχυνση της ανάπτυξης Ελλάδα ,Επιχειρήσεις

20:2821/10

Κεραμέως: Ταχύτατη ανταπόκριση στην κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών Παιδεία ,Πολιτική

20:2021/10

Οι εκπρόσωποι του Δήμου Θεσσαλονίκης σε ΠΕΔ και ΦΟΔΣΑ Θέματα GR Times ,Τοπική Αυτοδιοίκηση

20:1221/10

Θ. Σκυλακάκης: «Καμιά εθνική πολιτική δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τη Θεσσαλονίκη» Θεσσαλονίκη

20:0521/10

Συγκρότηση επιτροπής για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης Περιβάλλον

19:5821/10

Κόντρα Τζιτζικώστα – Σιμόπουλου για… Κραουνάκη Παραπολιτικά

19:5221/10

Ναρκωτικά, ποτό και κινητά τηλέφωνα εντοπίστηκαν στις φυλακές Κομοτηνής Ελλάδα

19:4421/10

Ανεξάρτητος ο Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης Δήμοι ,Παραπολιτικά

19:3421/10

Γ. Βρούτσης: Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις για 465.112 συνταξιούχους Οικονομία

19:2421/10

Σχεδόν 1500 διακανονισμοί την ημέρα για χρέη προς τη ΔΕΗ Ελλάδα

19:1421/10

Αυτοψία του Γ. Πατούλη στα αντιπλημμυρικά έργα στην Μάνδρα Αττικής (ΦΩΤΟ) Περιφέρειες

19:0421/10

Ο Βαρθολομαίος ανακηρύχτηκε Πνευματικός Κτήτορας της Μονής Βατοπεδίου (VIDEO) Ελλάδα

19:0321/10

Αναχωρεί για την Βοστώνη ο μικρός Παναγιώτης-Ραφαήλ Ελλάδα ,Σημαντικά

18:5421/10

Εμπλοκή στη Διακομματική: «Σκόνταψε» σε τεχνικό ζήτημα η συμφωνία για την ψήφο των Αποδ... Πολιτική

18:3821/10

Brexit: «Όχι» σε νέα ψηφοφορία από τον πρόεδρο της Βουλής των Κοινοτήτων Διεθνή ,ΕΕ ,Σημαντικά

18:3421/10

Κατασκοπευτικό «θρίλερ» στην Τσεχία: Εξαρθρώθηκε ρωσικό δίκτυο κατασκόπων Διεθνή

18:2421/10

Χανιά: Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, σε γονέα μαθητή δημοτικού σχολείου που χτύπησε δα... Ελλάδα ,Κοινωνία

18:1421/10

Κ. Ζέρβας: «Να εφαρμόζουμε επιτέλους περισσότερο και να συζητάμε λιγότερο» Θεσσαλονίκη

18:0421/10

Συνάντηση Λ. Αυγενάκη με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ Αθλητισμός

17:5521/10

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Δικογραφία και μάρτυρες στο «μικροσκόπιο» των κομμάτων Βουλή ,Πολιτική

17:4521/10

ΟΑΕΔ: Μειώθηκε κατά 5,06% το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων τον Σεπτέμβριο Ελλάδα

17:3521/10

Λ. Κυρίζογλου: Υπέρ αλλαγής της νομοθεσίας για την παραχώρηση των πρώην στρατοπέδων στο... Θεσσαλονίκη

17:2521/10

Παλαίμαχος ποδοσφαιριστής συνελήφθη με 92 κιλά ακατέργαστης κάνναβης Ελλάδα

17:1521/10

ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει ζήτημα «πράσινου φόρου» για την κλιματική αλλαγή Πολιτική

17:0521/10

Το αρχαιότερο μαργαριτάρι του κόσμου παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά (ΦΩΤΟ) Διάφορα

16:5521/10

Η Eurobank «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» για το 2019 από το Euromoney Επιχειρήσεις

16:4721/10

Αποθέωση Καράογλου σε παρουσίαση βιβλίου της ΠΑΣΚ! Παραπολιτικά

16:4521/10

Προβληματική δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου μπροστά στον Πούτιν Διεθνή

16:3521/10

Γ. Σκόδρας: Ο ΟΑΣΘ χρειάζεται αστικά λεωφορεία χθες Θεσσαλονίκη

16:2521/10

«Πράττω»: Επικίνδυνοι και ανίδεοι οι κυβερνώντες στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Χωρίς κατηγορία

16:1521/10

Συνολικά 1.908 πρόσφυγες πέρασαν στα νησιά του Β. Αιγαίου, την τελευταία εβδομάδα Ελλάδα

16:0521/10

Δίκη Ψωμιάδη για επίθεση σε Μπουτάρη Θεσσαλονίκη ,Σημαντικά

16:0221/10

Σ. Σιμόπουλος: Στη Θεσσαλονίκη συνοδοιπόροι μία αστική μειοψηφία με την αριστερά Πολιτική

15:5221/10

Δίκη Χρυσής Αυγής: Οι Κ. Μπαρμπαρούσης και Ηλ. Παναγιώταρος ενώπιον του δικαστηρίου Ελλάδα

15:4921/10

Κούρδοι πετούν πατάτες σε Αμερικανούς που αποχωρούν από τη Συρία(VIDEO) Διεθνή

15:3021/10

Νοσοκομείο Κιλκίς: Τρόμος από τα αδέσποτα σκυλιά (ΦΩΤΟ) Ελλάδα ,Σημαντικά ,Υγεία

15:2221/10

Αιχμές και από το ΚΙΝΑΛ για την ταινία Joker Πολιτική

15:1021/10

Επανεκλογή Γ. Καββαθά στην προεδρία της ΓΣΕΒΕΕ Ειδήσεις ,Οικονομία

15:0021/10

60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ + VIDEO) Θέματα GR Times ,Θεσσαλονίκη ,Πολιτισμός

14:5421/10

Ερντογάν: Η Δύση τάσσεται στο πλευρό τρομοκρατών Διεθνή

14:4721/10

Χρυσοχοΐδης για Joker: Επίδειξη ψεύτικης ευαισθησίας από τον κ.Τσίπρα Πολιτική

14:3021/10

Ζέρβας: Δε θέλω να αφήσουμε λευκές σελίδες στην ιστορία του τόπου Δήμοι ,Θεσσαλονίκη

14:2021/10

ΕΒΖ: Πιέζουν οι τευτλοπαραγωγοί για λύση Επιχειρήσεις ,Θέματα GR Times

14:0721/10

Με τον Ιβάν Σαββίδη συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Πολιτική

13:5021/10

Συλλαλητήριο την Πέμπτη η ΑΔΕΔΥ – Απεργίες εξήγγειλε η ΠΟΠ-ΟΤΑ Ελλάδα

ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ
ΕΠΟΜΕΝΟ ΘΕΜΑ