Υπερτουρισμός: «Δεν αντέχει άλλο η Σαντορίνη» λέει ο δήμαρχος Θήρας Ν. Ζώρζος

Υπερτουρισμός: «Δεν αντέχει άλλο η Σαντορίνη» λέει ο δήμαρχος Θήρας Ν. Ζώρζος

«Τουρισμός και Αειφορία» ήταν ο τίτλος της ημερίδας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα. «Η Σαντορίνη έχει ένα δυνατό τοπίο, που καταπίνει πάντα τις ασχήμιες σε ένα βαθμό. Γι’ αυτό ακόμη είναι ελκυστική. Όμως, δεν αντέχει άλλο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

«Από την ποσότητα να στραφούμε στην ποιότητα» ήταν το ζητούμενο στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με θέμα «Τουρισμός και Αειφορία» στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία και της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη.

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ομιλητές ήταν και ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, με το παράδειγμα της Σαντορίνης να αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες και τους κυβερνητικούς εκπροσώπους προκειμένου να τεθούν νέες βάσεις με σκοπό να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των αναγκών του σήμερα και των προσδοκιών του αύριο.

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Θήρας τόνισε την ανάγκη η Πολιτεία  να λάβει μέτρα απαγορεύοντας τη δημιουργία νέων κλινών, την αδειοδότηση στρατηγικών επενδύσεων και να προβεί στον περιορισμό της δόμησης και στην ενίσχυση του ελέγχου των εκδιδόμενων οικοδομικών αδειών.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η αυτοδιοίκηση δεν έχει την αυτοτέλεια και τα μέσα για να αντιμετωπίσει αυτά τα σοβαρότατα θέματα μόνη της. Παρ’ όλα αυτά η δημιουργία του berth allocation (σύστημα προκαθορισμένων θέσεων ελλιμενισμού) – που εγκαταλείφθηκε την τελευταία περίοδο –  και η αυστηροποίηση των ζωνών οικιστικού ελέγχου ήταν δύο μόνο από τις πρωτοβουλίες του Δήμου Θήρας στο παρελθόν με στόχο τη βιωσιμότητα του προορισμού.

«Θα ήθελα να ξεκινήσω από μια διαπίστωση που κάνω τώρα τελευταία έχοντας στον νου μου τα Πολιτικά του Αριστοτέλη που λέει «αδύνατον από του πρώτου και του εν αρχή ημαρτημένου μη απαντάν εις το τέλος κακόν τι», δηλαδή είναι αδύνατον αν από την αρχή δεν έχει στηθεί κάτι καλά να μην απαντήσει στο τέλος κάτι κακό. Και το λέω αυτό γιατί νομίζω ότι αφορά τους πολλούς τουριστικούς προορισμούς και όχι μόνο τη Σαντορίνη, καθώς δεν υπήρξε σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη» επισήμανε στην ομιλία του ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος.

Ο ίδιος εξήγησε πως βιώνοντας την τουριστική ανάπτυξη από τις δεκαετίες του ’70 και μετά, το 1985 μια ομάδα ανθρώπων έκαναν μια κίνηση για την προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, όταν στη Σαντορίνη τα πράγματα ακόμη ήταν στην αρχή. «Υπήρξε λοιπόν η πρώτη ανησυχία τη δεκαετία του ’80, αυτό βεβαίως αφορούσε μια μικρή ομάδα κατοίκων, έτυχε και ήταν προς όφελος μου να συμμετέχω σε αυτήν την ομάδα» υπογράμμισε.

Δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος

Αλλοίωση της ταυτότητας του τόπου

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η ανάπτυξη του τουρισμού ήταν επιθετική και αλλοίωσε κυρίως την ταυτότητα του τόπου, επισήμανε ο κ. Ζώρζος προσθέτοντας «εκείνο για το οποίο δηλαδή θα ερχόταν ο επισκέπτης της Σαντορίνης. Δηλαδή, τα πλεονεκτήματα του τόπου».

Πλεονεκτήματα όπως, το ηφαίστειο που με την προϊστορική έκρηξη δημιούργησε το νησιωτικό σύμπλεγμα, το γεωπεριβάλλον που έθαψε έναν πολιτισμό αλλά στην πορεία ανακαλύφθηκε ο προϊστορικός οικισμός του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης το 1967 με τη σκαπάνη του αρχαιολόγου Σπύρου Μαρινάτου, τους  πολιτισμικούς πόρους που ανάγονται από την προϊστορία μέχρι και τη σύγχρονη εποχή, αλλά και τα σπουδαία οργανοληπτικά χαρακτηριστικά προϊόντα.

«Αυτό θα λέγαμε ότι ήταν η ταυτότητα. Σήμερα εξελισσόμενη η Σαντορίνη, τι βλέπει κανείς; Να χάνει την ταυτότητα, να αλλοιώνονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των οικισμών, να έχουμε αρτιγέννητα ερείπια ολίγων ημερών, μηνών ή χρόνων, τα οποία μοιάζουν εν πολλοίς με τα πορτραίτα του Γκόγια που αναδείκνυε την ευτέλεια των προσώπων που ζωγράφιζε» ανέφερε ο κ. Ζώρζος προσθέτοντας «Αλλά η Σαντορίνη έχει ένα δυνατό τοπίο, που καταπίνει πάντα τις ασχήμιες σε ένα βαθμό. Γι’ αυτό ακόμη είναι ελκυστική. Με την τόσο επιθετική εξέλιξη του τουρισμού και της ανάπτυξης δεν θα ήταν ελκυστική. Όμως, σιγά σιγά θα αρχίσει η ποιότητα των επισκεπτών να φθίνει».

Να μπει ένα μεγάλο «Στοπ»

Να σταματήσει η οικοδομική δραστηριότητα στο νησί ζητάει επιπλέον ο δήμαρχος Θήρας, λέγοντας πως την τελευταία πενταετία χτίστηκαν στο νησί μισό εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα.

Όπως ο ίδιος επισήμανε, οι κυκλοφοριακοί φόρτοι,  με την μελέτη που έκανε η ΕΛΛΕΤ,  είναι τέτοιοι που μόλις το 1/3 των αυτοκινήτων που διακινούνται σήμερα στη Σαντορίνη θα έπρεπε να διακινούντο για να είναι βιώσιμα τα πράγματα.

«Εκείνο το οποίο είναι ανάγκη για τη Σαντορίνη είναι να σταματήσει, το λέω από το 2012 –  χωρίς να μασάω τα λόγια μου επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση – λέω ότι πρέπει να μπει ένα μεγάλο ΣΤΟΠ στη Σαντορίνη. Θα πρέπει να μην υπάρχει δημιουργία νέων κλινών, και βεβαίως θα πρέπει να μην έχουμε στρατηγικές επενδύσεις, όχι ΕΣΧΑΣΕ-  χαριτολογώντας θα μπορούσε να πει κανείς γιατί ΕΣΚΑΣΕ –  δεν αντέχει άλλο η Σαντορίνη» ζητώντας από την Πολιτεία να λάβει μέτρα.

Όπως τόνισε ο κ. Ζώρζος, ως Τοπική αυτοδιοίκηση δημιούργησαν το σύστημα κατανομής των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων το οποίο μπήκε σε εφαρμογή, με εξαίρεση την τελευταία περίοδο, «και γι’ αυτόν τον λόγο οι 960.000 επιβάτες του 2019 θα είναι φέτος 1.300.000 από την κρουαζιέρα και του χρόνου προβλέπεται 1.500.000. Κάναμε το berth allocation, είχε επιτυχή εφαρμογή θεωρώ ότι πρέπει να είναι ένα σύστημα το οποίο θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι οι λιμένες, προκειμένου να ρυθμίζουν τις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων» ανέφερε ο δήμαρχος Θήρας.

Πιο ώριμη η κοινωνία να δεχθεί μέτρα περιορισμού

Σύμφωνα με τον κ. Ζώρζο, πολλές από τις άδειες που εκδίδονται στο νησί δεν είναι νόμιμες, παρά το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος για  τις ζώνες οικιστικού ελέγχου για να είναι αυστηρότερο, δίχως όμως αποτέλεσμα.

«Στον δημόσιο λόγο θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν πλέον αντιδράσεις, εγώ όταν είπα το 2012 ότι η Σαντορίνη είναι κορεσμένη, δέχθηκα την οργή, ακόμη και συνεργατών. Συνέχισα όμως να επιμένω σε αυτό, σήμερα νομίζω ότι είναι πιο ώριμη από κάθε άλλη φορά η κοινωνία να δεχθεί μέτρα περιορισμού καθώς αντιλαμβάνεται. Τι;  Ότι η ποιότητα της ζωής των μονίμων κατοίκων, αλλά και η ικανοποίηση των επισκεπτών σιγά σιγά πέφτουν. Είναι λοιπόν πολύ πιο ώριμη η κοινωνία να το δεχθεί, πέρασε χρόνος όμως το αφομοίωσε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Θήρας.

Να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα, παρόντες ήταν ο νέος πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Στάθης Ποταμίτης και η ιδρύτρια και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λυδία Καρρά, ενώ συμμετείχαν θεσμικοί κυβερνητικοί εκπρόσωποι, αιρετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης τουριστικών πόλεων της Ελλάδας και της Ευρώπης, επιστήμονες και δημοσιογράφοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρισμός: Προσδοκίες και προβληματισμός για τη γερμανική αγορά με το «βλέμμα» στην ITB

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top