Υπόθεση εκτός σειράς εμβολιασμών: Αυτές ήταν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (ΦΩΤΟ)

Υπόθεση εκτός σειράς εμβολιασμών: Αυτές ήταν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ (ΦΩΤΟ)

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ που περιλαμβάνει τις οδηγίες για τα εναπομείναντα εμβόλια στα εμβολιαστικά κέντρα και το οποίο επικαλέστηκε μεταξύ άλλων νωρίτερα σήμερα, η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, για να εξηγήσει τι έγινε με την υπόθεση των “εκτός σειράς” εμβολιασμών στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει το GRTimes.gr.

“Φως” στην υπόθεση των εκτός σειράς εμβολιασμών, που έγιναν σε δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας – η οποία αφορά και τις εξελίξεις με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Θεσσαλονίκης Δρόσο Τσαβλή και την πρώην αντιδήμαρχο Παιδείας, Δήμητρα Ακριτίδου – έριξε σήμερα μιλώντας στον ΑΝΤ1 η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στον ANT1 και στην εκπομπή “Πρωινοί Τύποι”.

Όπως εξήγησε η υφυπουργός, η άκρη του «νήματος» βρίσκεται από τις 25 και 26 Ιανουαρίου, οπότε και είχε προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη δόση εμβολίων σε 400 άτομα στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας. Τότε, όπως είπε,  περίπου 50 άτομα ανέφεραν ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και έτσι περίσσεψαν 25 δόσεις τη μία ημέρα και 25 δόσεις την άλλη.

Σύμφωνα με την κα. Μιχαηλίδου, στα τέλη Ιανουαρίου, μήνας που άρχισαν και οι εμβολιασμοί, δεν υπήρχαν εφεδρικές λίστες για τα εναπομείναντα εμβόλια, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας,  και βάσει της εγκυκλίου και των οδηγιών του ΕΟΔΥ, αναζητήθηκαν άνθρωποι που θα έπρεπε και θα μπορούσαν μέσα σε μιάμιση ώρα να βρεθούν στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας.

«Από όσους βρέθηκαν οι μισοί ήταν εργαζόμενοι στο Κέντρο και οι άλλοι μισοί είχαν σχέση με ανθρώπους του κέντρου και κυρίως με τον γιατρό εδώ και χρόνια του Κέντρου, ο οποίος είναι και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Ο γιατρός ενημέρωσε ανθρώπους που γνωρίζει από το περιβάλλον του και θα μπορούσαν να μετακινηθούν άμεσα στο Κέντρο και έτσι έγιναν τα εμβόλια σε αυτούς τους ανθρώπους» είπε η κα. Μιχαηλίδου.

Προσέθεσε ότι η 16η Φεβρουαρίου, «είναι η ημέρα που έγινε η δεύτερη δόση, που προφανώς έπρεπε να γίνουν στους ανθρώπους που είχαν κάνει και την πρώτη δόση».

Το GRTimes.gr εξασφάλισε το έγγραφο με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, που περιλαμβάνει και το σχετικό πρωτόκολλο διαχείρισης των εμβολίων που περισσεύουν και το οποίο ίσχυε στα τέλη Ιανουαρίου. Είναι το έγγραφο στο οποίο αναφέρθηκε και η κα. Μιχαηλίδου.

Όπως μπορείτε να δείτε, στην παράγραφο 52, στην ενότητα «Μετά το πέρας της ημερήσιας λειτουργίας του εμβολιαστικού κέντρου» αναφέρει χαρακτηριστικά:

Οποιοδήποτε εναπομείναν εμβόλιο σε ανοιχτά φιαλίδια πολλαπλών δόσεων απορρίπτεται με τον συνιστώμενο τρόπο. Προκειμένου να μην απορριφθούν δόσεις να υπάρχει η δυνατότητα διάθεσης τους σε άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν, ανεξάρτητα από τη σειρά προτεραιοποίησης. Εάν είναι απολύτως απαραίτητο, ένα μερικώς χρησιμοποιηθέν φιαλίδιο πολλαπλών δόσεων ΜΠΟΡΕΙ να μεταφερθεί σε μια εγκατάσταση που λειτουργεί από τον ίδιο φορέα υγείας, εφόσον διατηρείται σωστά η ψυχρή αλυσίδα, το εμβόλιο έχει φυσιολογική εμφάνιση , ο μέγιστος αριθμός δόσεων ανα φιαλίδιο που υποδεικνύεται από τον κατασκευαστή δεν έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και δεν έχει περάσει η ημερομηνία χρήσης που υποδεικνύεται από την παραγωγό εταιρεία.

Αυτά ίσχυαν το επίμαχο διάστημα που έγιναν οι πρώτοι εμβολιασμοί, με τα πρωτόκολλα στη συνέχεια να διαμορφώνονται εκ νέου και να περιλαμβάνουν τη δυνατότητα συμπληρωματικής λίστας για τα αδιάθετα εμβόλια, που γίνονται πλέον σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας. Όπως είπε η κα. Μιχαηλίδου, το ποσοστό αδιάθετων εμβολίων που περισσεύουν και τελικώς καταστρέφονται στη χώρα μας, είναι μόλις 0,36%, γεγονός που δείχνει και την επάρκεια και σωστή λειτουργία του συστήματος.

Διαβάστε επίσης:

Δρ. Τσαβλής: Δεν παραιτούμαι για τα εμβόλια

Ακριτίδου στο GRTimes: Εμβολιάστηκα γιατί θα καταστρεφόταν η δόση

Αναστολή κομματικής ιδιότητας για Ακριτίδου και Τσαβλή

Κορωνοϊός: Εισαγγελική έρευνα για εμβόλια εκτός σειράς

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ