Ζηλιασκόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται green, ψηφιοποιημένα logistics

Ζηλιασκόπουλος: Η Ελλάδα χρειάζεται green, ψηφιοποιημένα logistics

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μεταξύ 2015-2019 η Ελλάδα έχασε κάπως βηματισμό στην προσπάθεια ανάδειξής της σε πύλη εισόδου εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα και σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, τόνισε ο καθ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εφοδιαστικής ο οποίος  και τόνισε από το 31ο Greek Economic Summit, ότι εάν η χώρα μας θέλει να διεκδικήσει καλύτερη θέση στον κλάδο των διεθνών 3PL Logistics , θα πρέπει να επενδύσει τάχιστα στα green logistics και στην ψηφιοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Για να γίνει η Ελλάδα hub για τη διεθνή εφοδιαστική αλυσίδα θα πρέπει να συνεργαστούν Λιμάνια, Σιδηρόδρομος και Μεγάλοι Πελάτες και Πολυεθνικές, υποστήριξε ο κ. Ζηλιασκόπουλος.

“Υπάρχουν λιμάνια όπως του Κόπερ και της Ριέκα αλλά και λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας που παρέχουν καλές υπηρεσίες για την εξυπηρέτηση της εμπορευματικής κίνησης προς το εσωτερικό της Ευρώπης. Όταν το 2013 έγινε η σύνδεση με το Ικόνιο, είχαμε υψηλότερες προσδοκίες. Στα χρόνια που ακολούθησαν, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναμέναμε. Το 2015 η Cosco έδινε έργο σε 15 τραίνα και το πλάνο ήταν, ως σήμερα, να έχουν αυξηθεί στα 100, αλλά είμαστα ακόμη στα 15, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε πάρει τη διαμεταφορά φορτίων σε πολλές κατηγορίες εμπορευμάτων”, είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Καταλήγοντας ο κ. Ζηλιασκόπουλος επισήμανε ότι το ζητούμενο δεν είναι μόνο να περνάνε περισσότερα φορτία από τη χώρα μας, αλλά να μπορέσει η Ελλάδα και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις εμπορευματικές μεταφορές, να κερδίσουν από την προστιθέμενη αξία που προσθέτουν υπηρεσίες αποθήκευσης, τελειοποίησης εμπορευμάτων και διαμεταφοράς στη βάση των green logistics, όπως κάνουν οι Ολλανδοί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου, αναμένεται να λειτουργήσει θετικά ο νέος νόμος για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ