Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ για fast track επενδύσεις

Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ για fast track επενδύσεις

Απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης των ΑΠΕ προετοιμάζει η ΡΑΕ με ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων που θα υποβάλλει στο ΥΠΕΝ το πιθανότερο μέσα στον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη οι αρμόδιοι νομικοί σύμβουλοι της Ρυθμιστικής Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επεξεργάζονται το πλαίσιο προτάσεων προς το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου η διαδικασία έκδοσης αδειών παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) να γίνεται απλούστερα χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και με διαφάνεια.

Άλλωστε η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προχωράει στην επεξεργασία ενός συνολικού σχεδίου για το καθεστώς εγκατάστασης ΑΠΕ που αφορά μεταξύ άλλων τόσο τα υπόλοιπα θέματα αδειοδότησης όσο και το ειδικό χωροταξικό σχέδιο

Στη ΡΑΕ ήδη βρίσκονται μπλοκαρισμένες χιλιάδες αιτήσεις που περιμένουν απάντηση.

Στόχοι

Με αυτή την πρωτοβουλία εξυπηρετούνται δυο στόχοι:

  • ο περιορισμός του χρόνου έκδοσης της άδειας παραγωγής, που σήμερα μπορεί να φτάσει τα δύο και δυόμιση χρόνιατη
  • η αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια ς αδειοδοτικής διαδικασίας

Η ιδέα είναι η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την έκδοση των αδειών παραγωγής όπου οι επενδυτές αφενός θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους και αφετέρου θα παρακολουθούν on line την πορεία της σε κάθε στάδιο.

Η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για τη δραστική απλοποίηση της διαδικασίας χορήγησης/τροποποίησης της άδειας παραγωγής ΑΠΕ βρίσκεται σε τελικό της στάδιο τόνισε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, μιλώντας στην εκδήλωση της ΡΑΕ με θέμα «Οι εξελίξεις στον τομέα ενέργειας της Ελλάδας», στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ.

«Στόχος της ΡΑΕ, αποτελεί η διαδικασία αυτή να είναι απλή, διαφανής και ταχεία, πλήρως ηλεκτρονική, τουλάχιστον για τις τεχνολογίες και τα έργα για τα οποία δεν υπάρχει ανάγκη βαθύτερης εξέτασης στο στάδιο αυτό».

Πρόσθεσε ότι «φιλοδοξία μας είναι να αξιολογηθεί το σύνολο σχεδόν των εκκρεμών αιτήσεων για τα έργα αυτά με το νέο καθεστώς, ει δυνατόν, εντός του πρώτου τριμήνου του 2020 ή και νωρίτερα. Εφόσον οι προτάσεις της ΡΑΕ υιοθετηθούν και νομοθετηθούν εντός του Οκτωβρίου, τότε το νέο πλαίσιο θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του 2019».

Χωροταξικό

Επιπλέον σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ, απαιτείται και η λήψη επιπρόσθετων μέτρων, όπως η αναθεώρηση του οικείου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και ο συναφής εναρμονισμός των περιφερειακών χωροταξικών σχεδιασμών, ο καθορισμός χρήσεων γης, η αύξηση του οφέλους των κατοίκων περιοχών στις οποίες εγκαθίστανται ΑΠΕ και η ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στη βάση των προβλέψεων της οδηγίας.

Τελικός κριτής και διαμορφωτής του συνολικού πακέτου αλλαγών στο νόμο σχετικά με το πλαίσιο αδειοδότησης ΑΠΕ θα είναι το ΥΠΕΝ, στο οποίο επικρατεί ένταση εργασιών προκειμένου να προχωρήσουν οι σχετικές αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν.

«Το καινούριο μείγμα ενέργειας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ποσοστό ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας. Η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό που μπορεί να αναπτύξει, αλλά υπάρχουν παθογένειες σε σχέση με τον χρόνο που απαιτείται για την  αδειοδότηση των  νέων επενδύσεων σε ΑΠΕ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς στην ομιλία του, στην εκδήλωση της ΡΑΕ στη H ΔΕΘ.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να μειώσει αυτόν τον χρόνο ώστε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (δυο χρόνια). Αποτελεί ζητούμενο από την κοινοτική οδηγία για τις ΑΠΕ, αλλά και βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσουμε γρήγορα. Το Υπουργείο και η ΡΑΕ –που έχει εμπλοκή στις καθυστερήσεις των αδειοδοτήσεων- θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για να διαχειριστούμε τις αιτήσεις που έχουν συσσωρευθεί και να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο πλαίσιο για τις νέες άδειες.  Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο προωθούμε τις ΑΠΕ, αλλά θα μπορέσουμε και α μειώσουμε το κόστος και να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις και επενδυτές στον κλάδο».

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι έκδηλο. Άλλωστε, την έμφαση στις ΑΠΕ από κοινού με την Γερμανία, προανήγγειλε και ο Πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ όταν τόνισε ότι θα παρουσιαστεί στις αρχές του χρόνου, ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την «πράσινη οικονομία».

Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ, εξάλλου, είναι ασφαλείς επενδύσεις και επομένως ελκύουν χρηματοδοτήσεις και από τον τραπεζικό τομέα και από ιδιωτικά κεφάλαια. Ακόμη και στην Ελλάδα της κρίσης, την περίοδο 2010-2018, οι επενδύσεις στις ΑΠΕ ανήλθαν στο ποσό των 7 δισ. ευρώ, κυρίως σε αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επενδύσεις τουλάχιστον 17 δισ. ευρώ μέχρι το 2030 για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 55% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Θεσμικοί επενδυτές αλλά και μεγάλες διεθνείς εταιρείες, όπως η ιταλική ENEL, η γαλλική EDF, η ισπανική IBERDOLA, ενδεχόμενος και η γερμανική RWE μετά τη στροφή στις ανανεώσιμες μέσω της ΕΟΝ, στοχεύουν στην ελληνική αγορά, με σκοπό την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στην ελληνική αγορά ΑΠΕ δραστηριοποιούνται μεγάλοι παίκτες: ΤΕΡΝΑ – ΕΛΛΑΚΤΩΡ – PROTERGIA – ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ-ENEL – EREN – IBERDROLA

Σε αυτό το συνολικό πλαίσιο υπάρχει ενδιαφέρον για την ανεύρεση στρατηγικού επενδυτή για την ανάπτυξη των ΑΠΕ από κοινού με τη ΔΕΗ. Τα σχέδια συγχώνευσης της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με τη ΔΕΗ δεν προχώρησαν και στο business plan της ΔΕΗ που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα, θα εξετασθεί φόρμουλα ανάπτυξης των ΑΠΕ, ανεξάρτητα από κοινού με στρατηγικό επενδυτή.

Αυτό που περιμένουν όλοι πλέον στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά των ΑΠΕ  είναι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top