Δήμαρχος Αμυνταίου: Μονόδρομος η στροφή στον πρωτογενή τομέα

Δήμαρχος Αμυνταίου: Μονόδρομος η στροφή στον πρωτογενή τομέα

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση προκρίνει ο δήμαρχος Αμυνταίου, Άνθιμος Μπιτάκης, ως το διάδοχο αναπτυξιακό μοντέλο για όλη τη Δυτική Μακεδονία στη μεταλιγνιτική εποχή.

Σε συνέντευξή του στο GRTimes.gr στο πλαίσιο του αφιερώματος για την απολινγιτοποίηση στην Ελλάδα, ο δήμαρχος του πρώτου δήμου που έχει μπει στη διαδικασία της μετάβασης, τονίζει ότι οι άμεσες επιπτώσεις είναι η έλλειψη θέσεων, η βίαιη συρρίκνωση του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

Ο κ. Μπιτάκης εκτιμά ότι η επένδυση στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση είναι μονόδρομος, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει η πολιτεία να θεσπίσει ειδικό αναπτυξιακό και φορολογικό καθεστώς στην ευρύτερη περιοχή, έτσι ώστε να προσελκυστούν νέες επενδύσεις.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που βιώνει η περιοχή με την απολιγνιτοποίηση;

Ο Δήμος Αμυνταίου είναι ο πρώτος δήμος που έχει μπει σε μετάβαση, καθώς και οι δύο σταθμοί του ΑΗΣ Αμυνταίου έχουν αποσυρθεί.

Οι άμεσες επιπτώσεις είναι η έλλειψη θέσεων εργασίας που έχει δημιουργήσει η εξόρυξη του λιγνίτη. Και δεν είναι μόνο οι μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και είναι οι απασχόληση στις δορυφορικές εργασίες γύρω από τη ΔΕΗ, χωματουργικά, συντηρήσεις κλπ. Με μία ρεαλιστική προσέγγιση, ανά μία θέση εργασίας στη ΔΕΗ αντιστοιχούν 2,5 με τρεις θέσεις δορυφορικά. Για τον Δήμο Αμυνταίου μιλάμε συνολικά για περίπου 2.000 θέσεις σε πληθυσμό 18.000 ατόμων.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η βίαιη συρρίκνωση του τοπικού ΑΕΠ, που στη δική μας περίπτωση προέρχεται κατά 50% από τη λιγνιτική δραστηριότητα και την παραγωγή ενέργειας. Αν αυτή η μείωση του ακαθάριστου τοπικού προϊόντος γίνει μέσα σε τρία χρόνια, όταν στη χώρα σε μία δεκαετή κρίση χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ακόμα πιο βίαιη. Αυτό σημαίνει επιπτώσεις στην κυκλοφορία του χρήματος, στην κίνηση της αγοράς, στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων.

Το τρίτο ζήτημα είναι το περιβάλλον, το οποίο θα φαίνεται σαν σεληνιακό τοπίο, σαν στυμμένη λεμονόκουπα. Ήρθε η ΔΕΗ και φεύγοντας άφησε ανοιχτές τρύπες και κατεστραμμένα ορυχεία. Ο Δήμος Αμυνταίου έχει και το κατεστραμμένο ορυχείο του ΑΗΣ Αναργύρων. Άρα ένα πλήγμα είναι η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, στο οποίο θα πρέπει η πολιτεία να ενσκήψει για να γίνουν οι απαραίτητες αποκαταστάσεις.

Τι προβλήματα δημιουργεί η αντικατάσταση της τηλεθέρμανσης;

Ο σταθμός του Αμυνταίου που έχει αποσυρθεί τροφοδοτούσε την πόλη του Αμυνταίου, τον οικισμό Φιλώτα και την κοινότητα Λεβαίας με θερμική ενέργεια. Τώρα κατασκευάζουμε δύο λέβητες που θα καίνε βιομάζα. Κάνουμε έναν αγώνα δρόμου για προλάβουμε τη φετινή χειμερινή περίοδο και πιστεύω πως θα το καταφέρουμε.

Είναι μία επένδυση περίπου στα 14,5 εκ. ευρώ. Η βιομάζα είναι ακριβό καύσιμο, η παραγόμενη θερμική ενέργεια έχει κόστος καυσίμου και με τα δάνεια που πήραμε για να κατασκευάσουμε τους δύο λέβητες το κόστος έχει μετακυληθεί στους δημότες. Αυτή είναι μία σοβαρότατη επίπτωση στην τσέπη του πολίτη.

Ποιο είναι το εναλλακτικό μοντέλο που προκρίνετε;

Ο Δήμος Αμυνταίου, αλλά και όλη η Δυτική Μακεδονία πρέπει να στραφεί στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και στη μεταποίηση προϊόντων.

Η Δυτική Μακεδονία έχει το 75% των επιφανειακών υδάτων της χώρας, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου είναι ίσως ο μοναδικός δήμος που έχει τέσσερις λίμνες στα γεωγραφικά του όρια και δεν έχει ένα αρδευτικό σύστημα. Καμία δημοτική αρχή, καμία πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει να υπάρχουν αρδευτικά συστήματα κυρίως σε δύο ζώνες, στη ζώνη των λιμνών Ζάζαρη – Χειμαδίτιδα – Πετρών που εκτείνεται σε περίπου 40.000 στρεμμάτων και στη ζώνη της λίμνης Βεγορίτιδας έκτασης 50.000 στρεμμάτων.

Αυτό που προτάσσουμε στην πολιτεία, πέραν του ότι ζητούμε να επιμηκυνθεί ο χρόνος μετάβασης, είναι να δοθούν εκείνοι οι πόροι ώστε να δώσουμε έμφαση στον αγροτικό τομέα και στη μεταποίηση προϊόντων. Επιπλέον, πέρα από τις υποδομές που ενδεχομένως χρειάζονται κάποιον χρόνο, η πολιτεία να ανακοινώσει για την περιοχή ένα ειδικό αναπτυξιακό φορολογικό πρόγραμμα με ειδικά κίνητρα, ώστε να υπάρχει προσέλκυση επενδύσεων και να ανασχέσουμε το κύμα ανεργίας.

Γνωρίζουμε ότι η αναπλήρωση του χαμένου ΑΕΠ δεν πρόκειται να αποκατασταθεί άμεσα. Όμως, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Όποιο παραγόμενο ΑΕΠ θελήσουμε να δημιουργήσουμε μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής πρέπει να έχει οριζόντια διάχυση για να δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Τι προτείνετε σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης;

Είναι λίγο ουτοπικό να ζητάω κάτι για τον ΑΗΣ Αμυνταίου, από τη στιγμή που έχει δρομολογηθεί. Όμως, σε όλη τη Δυτική Μακεδονία πρέπει να δοθούν άμεσα χρήματα, ώστε οι στόχοι που έχει θέσει κάθε δημοτικό συμβούλιο, κάθε δήμος, να μπορέσουν να υλοποιηθούν.

Δεν είναι λύση το να κατασκευάσει η πολιτεία ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στη Δυτική Μακεδονία, έστω κι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Γιατί τα φωτοβολταϊκά και η λεγόμενη πράσινη ενέργεια δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας. Το ζήτημα είναι ο πλούτος να διαχυθεί στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση.

Το Αμύνταιο παράγει περίφημα αγροτικά προϊόντα, σταφύλι, κεράσι, μήλο, ροδάκινο και πρέπει να γίνουν μεταποιητικές μονάδες, έτσι ώστε και να δίνεται αξία στο παραγόμενο προϊόν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ο τουρισμός έχει θέση στην περιοχή;

Διαθέτουμε εξαιρετικό τουριστικό προϊόν. Έχουμε τέσσερις πανέμορφες λίμνες, το Νυμφαίο, τον Αρκτούρο, τους αρχαιολογικούς χώρους Πετρών και Ακταίου, έχουμε ορεινό όγκο. Και κυρίως έχουμε τρία βραβευμένα εστιατόρια και τα επισκέψιμα οινοποιεία της περιοχής μας. Γιατί το Αμύνταιο παράγει το περίφημο ξινόμαυρο, που έχει διαφημιστεί σε όλο τον κόσμο.

Θα πρέπει όλο αυτό το προϊόν, το φυσικό κάλλος, οι αρχαιολογικοί χώροι να ενιοποιηθεί, ώστε να προσελκύσει τον τουρίστα.

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ