ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Συνάντηση Λ. Μπακούρα και Κ. Αγοραστού για την καταβολή επιχορήγησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου

ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Συνάντηση Λ. Μπακούρα και Κ. Αγοραστού για την καταβολή επιχορήγησης αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου

Καταβάλλεται από Δευτέρα (6/6) το ποσό του Προγράμματος Επιχορήγησης για την αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου στη Θεσσαλία.

Από 06/06/2022 ξεκινά η καταβολή της β’ φάσης της επιχορήγησης ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Όπως ενημέρωσαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, Λεωνίδας Μπακούρας, η εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων ύψους 2,5 εκατ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί έως 15/07/2022.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλία κ. Αγοραστός δήλωσε σχετικά: «Ξεκινά σήμερα η δεύτερη φάση αποπληρωμής των δικαιούχων του πρωτοπόρου προγράμματος  αντικατάστασης συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου ύψους 2,5εκατ. ευρώ που υλοποιούμε σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Ένα πρόγραμμα με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στο οποίο μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί περισσότερα από 1.250 νοικοκυριά στην Θεσσαλία. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να μειωθεί το αποτύπωμα του διοξειδίου του άνθρακα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από το συγκεκριμένο πρωτοπόρο πρόγραμμα και έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 1.000.000 τόνους από το 2017 έως το 2021. Σε συνεργασία με την ΕΔΑ ΘΕΣΣ ενώνουμε δυνάμεις έτσι ώστε πάνω από 2.250 νοικοκυριά, ολοκληρώνοντας τις διαδικασίες αντικατάστασης των συστημάτων πετρελαίου με συστήματα φυσικού αερίου, να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει σημαντική βοήθεια στους καταναλωτές. Η ΕΔΑ ΘΕΣΣ πέρα από την έμπρακτη περιβαλλοντική συνεισφορά, υλοποιεί ένα σπουδαίο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, μέσω του οποίου  υποστηρίζει και αλληλεπιδρά με τις δημοτικές αρχές και τους φορείς προς όφελος των ευπαθών ομάδων και των συνανθρώπων μας με αυξημένες ανάγκες».

Η Εταιρεία – από την ίδρυση της έως και σήμερα- έχει συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Χάρις στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου και την αντικατάσταση συμβατικών ρυπογόνων καυσίμων για όλες τις κατηγορίες καταναλωτών, έχει ήδη συντελεστεί η 1 η ενεργειακή μετάβαση σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Θεσσαλία

Χαρακτηριστικά, μόνο κατά το διάστημα 2017-2021, η εξοικονόμηση σε αέριους ρύπους από τη χρήση του φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας άγγιξε τους 1 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Αντίστοιχα, για την πενταετία 2021 – 2025, η εξοικονόμηση σε ρύπους διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται να υπερβεί τους 1,3 εκ. τόνους.

Αναφορικά με τις τρέχουσες ενεργειακές εξελίξεις, ο κ. Μπακούρας δήλωσε: «η Εταιρεία υποστηρίζει την ευρωπαϊκή νομοθετική πολιτική για την ενέργεια και το περιβάλλον που συμπληρώνεται από τις επιδιώξεις του νέου σχεδίου δράσης REpowerEU. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΔΑ ΘΕΣΣ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί μελέτη για την αξιολόγηση του δυναμικού παραγωγής βιομεθανίου στις περιοχές της Θεσσαλίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παράσχουν στους εμπλεκομένους στην αλυσίδα αξίας βιομεθανίου, τα κατάλληλα σήματα σχετικά με τη σκοπιμότητα της υλοποίησης επενδύσεων στον κλάδο».

Ο κ. Μπακούρας συμπλήρωσε ότι στον άμεσο προγραμματισμό της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προστίθεται άλλη μια πρωτοπορία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή της πρώτης χερσαίας δορυφορικής εγκατάστασης αεριοποίησης LNG στην Ελλάδα για την τροφοδότηση απομακρυσμένου δικτύου. Ο Σταθμός θα εγκατασταθεί στην Ελασσόνα του Ν. Λάρισας και προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου 2022, με την έκδοση και του σχετικού τεχνικού κανονισμού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top