ΕΕ: Αυστηροί κανόνες εκπομπών CO2 για βαριά φορτηγά οχήματα

ΕΕ: Αυστηροί κανόνες εκπομπών CO2 για βαριά φορτηγά οχήματα

Αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από τα φορτηγά οχήματα αναμένεται να θέσει για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στο Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών της Ένωσης.

Τα βαρέα φορτηγά θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 15% έως το 2025 και κατά 30% ως το 2030 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2019, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, που πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τα 28 κράτη-μέλη. Επιπλέον, στο νέο κανονισμό περιλαμβάνονται κίνητρα για την παραγωγή οχημάτων χαμηλών εκπομπών και μηδενικών εκπομπών.

«Είναι ένα περαιτέρω βήμα προς τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού τομέα κινητικότητας και την προετοιμασία του για την κλιματική ουδετερότητα κατά το δεύτερο μισό του αιώνα», τονίζει ανακοίνωση της Κομισιόν.

Εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να πιάσουν τους στόχους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα προωθήσει την καινοτομία και τις λύσεις καθαρής κινητικότητας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και θα τονώσει την απασχόληση. Παράλληλα, η νέα νομοθεσία εκτιμάται ότι θα μειώσει το κόστος κατανάλωσης καυσίμων για τους μεταφορείς και θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για το κλίμα και την ενέργεια, Μιγκουέλ Αρίας Κανιέτε, δήλωσε: «Με αυτή την πρώτη συμφωνία για τις εκπομπές των φορτηγών στην ΕΕ, συμπληρώνεται το νομικό πλαίσιο για να επιτευχθεί ο ευρωπαϊκός στόχος μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% ως το 2030. Το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μια φιλόδοξη και ισορροπημένη συμφωνία. Οι νέοι στόχοι και τα κίνητρα θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των εκπομπών, καθώς και στην εξοικονόμηση καυσίμων για τους μεταφορείς, αλλά και σε καθαρότερο αέρα για όλους τους Ευρωπαίους. Για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, είναι μια ευκαιρία να προωθήσουμε την καινοτομία για την κινητικότητα με μηδενικές εκπομπές και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ηγετική της θέση σε καθαρά οχήματα, παγκοσμίως».

Την ανησυχία της, πάντως, εξέφρασε ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) για τους «πολύ φιλόδοξους στόχους», οι οποίοι όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση, αγνοούν την έλλειψη υποδομής που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη εναλλακτικών τεχνολογιών στον κινητήρα καύσης.

Οι εταιρείες στην Ευρώπη αναζητούν λύσεις στον εξηλεκτρισμό αλλά οι ενστάσεις είναι πολλές: είναι πολύ βαριά, πολύ ακριβά στην κατασκευή και ειδικά οι μπαταρίες καταλαμβάνουν πολύ χώρο, ενώ απαιτούν πολύ χρόνο για την επαναφόρτισή του και το δίκτυο των σταθμών φόρτισης είναι πραγματικά πολύ περιορισμένο στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων McKinsey, το ηλεκτρικό φορτηγό δεν αποτελεί τη λύση. Και το υδρογόνο θα είχε μεγαλύτερο νόημα σε τέτοια οχήματα και όχι οι μπαταρίες. Στη συζήτηση υπάρχει και μια υπάρχει μια άλλη λύση για το μέλλον των βαριών φορτηγών: η ενεργειακή κυψέλη καυσίμου, χωρίς να χρειάζεται επαναφόρτιση. Μια διαδικασία που εξαναγκάζει, όμως, σε αναμονή πολλών ωρών, συνώνυμη με καθαρή ζημία για τις εταιρείες μεταφορών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top