ΕΕG: Άδειες για τα έργα των 600 εκ. σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη

ΕΕG: Άδειες για τα έργα των 600 εκ. σε Πτολεμαϊδα και Μεγαλόπολη

Εγκρίθηκαν οι άδειες παραγωγής των PTOLEMAIDA BESS και ARCADIA BESS της EUNICE ENERGY GROUP (EEG) από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Για τα δύο αυτά έργα οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα  600 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τους δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας της EEG, στην ευρύτερη περιοχή Πτολεμαΐδας της Δυτικής Μακεδονίας και στην ευρύτερη περιοχή Μεγαλόπολης της Πελοποννήσου, με τις χαρακτηριστικές ονομασίες «Ptolemaida Battery Energy Storage System»(PTOLEMAIDA BESS) και «Arcadia Battery Energy Storage System» (ARCADIA BESS).

Ο  προγραμματισμός του Ομίλου EEG  για τους δύο σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας είναι να αρχίσει η κατασκευή τους εντός του 2021 και να τεθούν σε πλήρη λειτουργία από το 2022, εφόσον, χωρίς τα συνήθη προσκόμματα, ολοκληρωθούν εγκαίρως οι εγκρίσεις των εναπομενουσών διαδικασιών (όρων περιβαλλοντικών αδειών, όρων σύνδεσης και κατασκευαστικών αδειών).

Τα δύο έργα της EEG στην Πτολεμαΐδα και την Μεγαλόπολη, το κάθε ένα από αυτά όμοιας δυναμικότητας 250MW/1000MWh αποτελούν εμβληματικές επενδύσεις της νέας εποχής για τον αναπτυξιακό, οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης, καθώς τεκμηριώνεται ότι:

-Συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, της εξωστρέφειας και των διεθνών τεχνολογικών και επενδυτικών συνεργασιών, όπως επίσης  των τοπικών οικονομιών και της απασχόλησης. Το έμπειρο εργατοτεχνικό δυναμικό των δύο περιοχών προβλέπεται να συμμετέχει σε όλες τις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας των έργων, παρέχοντας τις εξειδικευμένες γνώσεις και υπηρεσίες του για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία των σταθμών.

-Καθιστούν την Ελλάδα  αλλά και τον Ευρωπαϊκό Νότο, ως ένα κόμβο ενεργειακής σταθερότητας (energyhub), αυξάνοντας τη δυνατότητα για συμμετοχή στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.

-Υπηρετούν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οι οποίοι προβλέπουν αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (9000MW νέων σταθμών ΑΠΕ έως το 2030) ενώ όλοι οι υπάρχοντες λιγνιτικοί σταθμοί θα κλείσουν. Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και οικονομική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της χώρας.

-Υλοποιούν το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), σε απόλυτη συνέργεια με το στρατηγικό στόχο της χώρας  και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απολιγνιτοποίηση. Σημειώνεται ότι το έργο PTOLEMAIDABESS έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως μία από τις 16 πρώτες εμβληματικές επενδύσεις απολιγνιτοποίησης, έχει προκαταρκτικά εγκριθεί ως έργο του ΣΔΑΜ για τις Λιγνιτικές Περιοχές και έχει ήδη προ-αξιολογηθεί θετικά από την αρμόδια Τεχνική Επιτροπή.

-Βρίσκονται στηναιχμή της διεθνούς πρωτοπορίας στον κλάδο της αποθήκευσηςενέργειας μεγάλης κλίμακας, καθώς ενσωματώνουν την τεχνολογία συσσωρευτών ιόντων λιθίου, η οποία εξασφαλίζει αξιοπιστία, ταχύτητα απόκρισης και ανταγωνιστικό κόστος για την αποτελεσματική συμμετοχή στην αγορά.

-Προσδίδουν 100% εγχώρια προστιθέμενη αξία τόσο κατά την κατασκευή, όσο και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η μπαταρία λιθίου και άλλα υποσυστήματα παράγονται στη χώρα μας. Ήδη, στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, πραγματοποιούνται επιχειρηματικές επεκτάσεις παραγωγής μπαταριών τεχνολογίας ιόντων λιθίου (Li-ionbatterytechnology). Συνοπτικά τα δύο έργα θα αποτελούνται από τους εξής εξοπλισμούς – υποσυστήματα:

  • ΣυστοιχίεςΣυσσωρευτών σε μορφή προκατασκευασμένων οικίσκων (container)
  • Μετατροπείς Ισχύος
  • Μετασχηματιστές AνύψωσηςΤάσης
  • Υποσταθμό Διασύνδεσης μετο Δίκτυο
  • Βοηθητικοί Εξοπλισμοί (καλωδιώσεις, συστήματα επικοινωνίας, συστήματα ψύξης, κλπ.).

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ