Ενδιαφέρον για την ενέργεια στη Βόρεια Μακεδονία

Ενδιαφέρον για την ενέργεια στη Βόρεια Μακεδονία

Ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον για την ενέργεια στη Βόρεια Μακεδονία εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα. Κομβικό ρόλο παίζουν τα ΕΛΠΕ για το πετρέλαιο, ο ΔΕΣΦΑ για το αέριο και εταιρείες ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η επιβεβαίωση του σημαντικού ενδιαφέροντος για ανάπτυξη έργων στον ενεργειακό τομέα στη γειτονική χώρα ήρθε και από το «2ο Διεθνές Φόρουμ για την Ενέργεια» στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, που διοργάνωσαν πριν από λίγο καιρό, στη Στρούγκα, η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ESM και το Ινστιτούτο ZIΡ, με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η επιτετραμμένη της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, Μικαέλα Σβαϊτσερ – Μπλουμ, τόνισε σε πρόσφατες δηλώσεις της: «οι ΗΠΑ στήριξαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας μέσα από τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού».

Τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο εξελίξεων που ανοίγουν ζητήματα ανάπτυξης σε κεντρικούς τομείς της οικονομίας και διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το υποστηρικτικό βλέμμα των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΛΠΕ και ΔΕΣΦΑ συμμετείχαν ενεργά στο Φόρουμ μαζί με άλλες ενεργειακές εταιρείες από το εξωτερικό: Γερμανία από Δυτική Ευρώπη, Μαυροβούνιο και Κόσσοβο από τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και από την Ιορδανία.

  • Η συμμετοχή αυτή αναδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο που παίζουν τα ΕΛΠΕ, μέσω της θυγατρικής τους , ΟΚΤΑ, στη Β. Μακεδονία, για την επαναλειτουργία του αγωγού διακίνησης αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της Θεσσαλονίκης μέχρι τη μονάδα στα Σκόπια.
  • Αντίστοιχης σημασίας είναι ο ρόλος του ΔΕΣΦΑ, μέσω της διασύνδεσης των εθνικών συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου των δυο κρατών. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού που θα ενώνει την πόλη των Σκοπίων με τη Θεσσαλονίκη.

Μονόδρομος

Τόσο η διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού όσο και η αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ αποτελούν μονόδρομο για τη γειτονική χώρα, τόνισε μιλώντας στο Φόρουμ ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζ. Ζάεφ.

Στόχος, είπε, είναι η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ να αυξηθεί στα 350 MW μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθούν προσεχώς δυο διαγωνισμοί για φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 62 MW.

Επισήμανε τέλος ότι η χώρα του προσπαθεί με το νέο ενεργειακό νόμο να αφομοιώσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο για τη διαμόρφωση μιας ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και τη διαφοροποίηση των πηγών και των οδεύσεων ενεργειακού εφοδιασμού.

Κάτι που αποτελεί στρατηγικής σημασίας επιλογή για τις ΗΠΑ που προσπαθούν να κόψουν την ενεργειακή εξάρτησης της Ευρώπης (και των Δυτικών Βαλκανίων) από τη Ρωσία.

Στη σκιά του «East Med Act»

Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί το επόμενο κρίσιμο βήμα στην πορεία του νομοσχεδίου «East Med Act», το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως ονομάζεται επίσημα.

Θα τεθεί δεύτερο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής. Εφόσον υπερψηφιστεί ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατάθεση του προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Σώματος.

Υπενθυμίζεται ότι το διακομματικό νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μπομπ Μενέντεζ και Μάρκο Ρούμπιο επιχειρεί να αναμορφώσει την γεωπολιτική στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου τοποθετώντας την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου στο επίκεντρο του στρατηγικού ενδιαφέροντος της Ουάσινγκτον.

Ανάμεσα στις πολλές προβλέψεις του περιλαμβάνεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και η καταγραφή των τουρκικών παραβιάσεων.

Την ίδια στιγμή η πορεία του νομοσχεδίου έχει δρομολογηθεί και στην αμερικανική βουλή με διακομματική στήριξη, καθώς οι ομοσπονδιακοί βουλευτές Γκας Μπιλιράκη, Ντέιβιντ Σίσιλιν, και Τεντ Ντόιτς έχουν ήδη καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top