Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια τα νέα κριτήρια

Εξοικονομώ-Αυτονομώ: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποια τα νέα κριτήρια

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η πρώτη δημοσίευση του σχεδίου οδηγού για την εφαρμογή του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», ενώ για τον Σεπτέμβριο προγραμματίζεται το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχέδια προτάσεων για την ενίσχυση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, οι αλλαγές, στο νέο πρόγραμμα του Εξοικονομώ-Αυτονομώ είναι πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων στα κριτήρια για τη συμμετοχή των νοικοκυριών, ενώ οι λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Ο προϋπολογισμός του νέου κύκλου θα είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 60.000 κατοικιών και μεγάλο μέρος των κονδυλίων θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να ξεκλειδώσει εντός του Ιουλίου. Το ΕΣΠΑ επίσης θα παραμείνει από τις βασικότερες χρηματοδοτικές πηγές της δράσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η είσοδος των τραπεζών.

Αυτά είναι τα νέα κριτήρια

Στόχος του νέου προγράμματος είναι να απευθυνθεί όχι εκεί όπου υπάρχει η «μεγαλύτερη ταχύτητα πληκτρολόγησης», αλλά η μεγαλύτερη ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση.

Εξάλλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση πυκνώνουν τα μηνύματα προς τα κράτη – μέλη να κατευθύνουν τις επιδοτήσεις τους προς την αντιμετώπιση του επικίνδυνα αυξανόμενου κοινωνικού φαινομένου της «Ενεργειακής Φτώχειας» («fuel poverty»), που χτυπά τα φτωχά νοικοκυριά.

Υπάρχουν, μάλιστα, σκέψεις να τεθεί το συνδυαστικό κριτήριο προτίμησης της ανακαίνισης των παλαιών σπιτιών που ανήκουν σε οικονομικά ασθενείς εκμισθωτές και αποτελούν ταυτόχρονα την κύρια κατοικία οικονομικά ευάλωτων ενοικιαστών. Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, θα μειώσει το κόστος επιδότησης της θερμομόνωσής τους και εκσυγχρονισμού των θερμαντικών συστημάτων, ενώ θα περιορίσει ταυτόχρονα το κόστος του επιδόματος θέρμανσης για το κράτος.

Για αυτό και η στόχευση των νέων κριτηρίων είναι να μπουν σε προτεραιότητα:

  • τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που
  • διαβιούν σε περιοχές με ακραίες καιρικές συνθήκες και
  • σε παλαιά κτίρια.

Με το σύστημα των βαθμοημερών το πρόγραμμα

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υιοθετηθεί το σύστημα των βαθμοημερών, που εφαρμόζεται και στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ώστε να έχουν προτεραιότητα περιοχές με ακραίες θερμοκρασίες.

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις του «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» θα αφορούν στην αντικατάσταση κουφωμάτων, τη θερμομόνωση αλλά και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων διαχείρισης ενέργειας, φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων κ.α.

 

Πηγή: dikaiologitika.gr

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ