Ένα έξυπνο εργαλείο για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι είναι ελεύθερο στο διαδίκτυο. Μπορείτε να υπολογίσετε την ενεργειακή κατανάλωση του νοικοκυριού σας και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα ενεργειακής αποδοτικότητας ώστε και το πορτοφόλι σας να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα και να συμβάλλετε στην προστασία του περιβάλλοντος.
Το συγκεκριμένο διαδικτυακό εργαλείο που ανέπτυξε η κυπριακή Υπηρεσία Ενέργειας αποτελεί ένα εύχρηστο μέσο ώστε να βρείτε τρόπους μείωσης του ενεργειακού κόστους του νοικοκυριού σας. Μπορεί κάποιος να το συνδυάσει με τα πρόγραμμα “Εξοικονόμησης Κατ’ οίκον ΙΙ”, η δεύτερη φάση του οποίου ξεκινά με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων στις 15 Ιουλίου.
Μεταξύ άλλων, το εργαλείο παρέχει στους καταναλωτές τις εξής δυνατότητες:
- Οι χρήστες μπορούν εύκολα να εντοπίσουν πιθανά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο δικό τους σπίτι, με ένδειξη για την αναμενόμενη εξοικονόμηση χρημάτων και τη βελτίωση των επιπέδων θερμικής άνεσης που προσφέρει το κάθε μέτρο. Λαμβάνει υπόψη τόσο τη χρήση της ενέργειας όσο και τα κατασκευαστικά στοιχεία κάθε κατοικίας.
- Συμβουλές για τρόπους ορθολογικής χρήσης της ενέργειας ανά περίπτωση.
- Δυνατότητα υπολογισμού εξοικονόμησης χρημάτων και ενέργειας από την αντικατάσταση υφιστάμενων οικιακών ηλεκτρικών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικότερες.
- Δυνατότητα σύγκρισης αυτοκινήτων και υπολογισμού για τα οφέλη αντικατάστασης, ως προς τη μείωση στην κατανάλωση και το κόστος καυσίμου, καθώς και τη μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
Το έργο της ψηφιακής πλατφόρμας εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Υπηρεσίας Ενέργειας, του Περιβαλλοντικού Γραφείο της Αυστρίας και του Ενεργειακού Γραφείου Κυπρίων Πολιτών και χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό και όχι σε κάποιους «ειδικούς» (εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες και ενεργειακούς ελεγκτές) με σκοπό την πληροφόρηση για τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας.
Τα αποτελέσματα που παράγει βασίζονται σε παραδοχές και είναι ενδεικτικά, προσφέροντας πολύτιμες κατευθύνσεις στο πλαίσιο της τεχνικής βοήθειας που παρέχεται στην Κύπρο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.