Γκάζι για ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες

Γκάζι για ΑΠΕ και Ενεργειακές Κοινότητες

Γκάζι για την προώθηση των ΑΠΕ και των Ενεργειακών Κοινοτήτων πατά το ΥΠΕΝ. Θεσμοθετήθηκε η εφαρμογή του εικονικού διαμοιρασμού ενέργειας (virtual sharing),  ενώ τροποποιήθηκε η υφιστάμενη απόφαση για τον ενεργειακό συμψηφισμό (net metering) και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering), για Ενεργειακές Κοινότητες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Παράλληλα, καθορίζονται οι τιμές αναφοράς των επαναπροσδιορισμένων κατηγοριών αιολικών σταθμών, που θα ισχύουν για σταθμούς οι οποίοι τίθενται σε λειτουργία από την 01.01.2021, ενώ με αφορμή ερωτήματα υποψήφιων επενδυτών παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μικρότερης των 500kW, τους αιολικούς σταθμούς, τις Ενεργειακές Κοινότητες και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.

Με αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, εκσυγχρονίζεται περαιτέρω το πλαίσιο για τον ενεργειακό και εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, συμβάλλοντας  στην καταπολέμηση του φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας καθώς και στη μείωση του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Επίσης, εισάγεται για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η δυνατότητα του energy sharing (διαμοιρασμός της ενέργειας) στα μέλη Ενεργειακών Κοινοτήτων και σε φτωχά νοικοκυριά. Πλέον  είναι εφικτός ο επιμερισμός της παραγόμενης ενέργειας από μια μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ιδιοκτησίας της Κοινότητας) σε όλα τα μέλη μίας Ενεργειακής Κοινότητας.

Ενδεικτικό Παράδειγμα (ενεργειακός διαμοιρασμός):

Μια μονάδα ΑΠΕ (π.χ. ένα φ/β πάρκο) θα μπορούσε να εγκατασταθεί από την Ενεργειακή Κοινότητα. Η ενέργεια που παράγεται από το φ/β πάρκο δύναται να κατανέμεται μεταξύ των μελών της κοινότητας και στη συνέχεια να συμψηφίζεται με την κατανάλωση των μελών της Κοινότητας. Συνεπώς, κάθε μέλος της Ενεργειακής Κοινότητας θα είναι σαν να έχει στην κυριότητά του μια εικονική μονάδα ΑΠΕ για να συμψηφίζει τη δική του κατανάλωση. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται και σε ευάλωτους καταναλωτές ή πολίτες που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ανεξάρτητα αν είναι μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας.

Σημειώνεται ότι μέσα τον επόμενο μήνα αναμένεται να δημοσιευτεί η πρόσκληση για το νέο πρόγραμμα στήριξης Ενεργειακών Κοινοτήτων με 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, για τη μέγιστη δυνατή επιδότηση, συμβάλλοντας  ουσιαστικά στην υλοποίηση της ενεργειακής μετάβασης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

Λειτουργούν ήδη περίπου 50 Ενεργειακές Κοινότητες σε όλη τη χώρα και αντίστοιχος αριθμός είναι υπό ίδρυση.

Τιμές

Επιπρόσθεται, με μια ακόμα απόφαση που αφορά στον επαναπροσδιορισμό κατηγοριών χερσαίων αιολικών σταθμών, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των τιμών αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα των πρόσφατων διαγωνισμών, όπου παρατηρήθηκε σημαντική αποκλιμάκωση τιμών. Ενδεικτικά, οι μεσοσταθμικές τιμές των δύο τελευταίων διαγωνισμών αιολικών σταθμών εντός του 2018 διαμορφώθηκαν στα 69,58 €/MWh και 58,58 €/MWh αντίστοιχα.

 

Γεγονός που καταδεικνύει ότι η στροφή σε παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ εκτός από περιβαλλοντικά ωφέλιμη είναι και οικονομικά συμφέρουσα, σε σχέση με τη χρήση συμβατικών ρυπογόνων και υψηλού κόστους καυσίμων, όπως το πετρέλαιο.

Επιπλέον, το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή ερωτήματα από υποψήφιους επενδυτές, διευκρινίζει ότι με  την παρ.7 του άρθρου 72 του ν.4602/2019, που ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα, εισήχθη κριτήριο για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανάπτυξης πολλών σταθμών που εξαιρούνται από ανταγωνιστικές διαδικασίες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top