Ισχυρά κίνητρα για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Ισχυρά κίνητρα για αγροτικά φωτοβολταϊκά

Κίνητρα στη διαμόρφωση των τιμών και νέες δυνατότητες χρήσης για αγροτικά φωτοβολταϊκά, προωθούνται με σχετική διάταξη που ψηφίστηκε, την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΝ.

Επιπλέον, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών, σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η δυνατότητα δημιουργίας φωτοβολταϊκών από όλους τους κατ’ επάγγελμα αγρότες ισχύος έως και 500 KW (από 100 KW που είναι σήμερα).

Οι τιμές για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται εκτός διαγωνισμών, θα διαμορφώνονται στο ίδιο μήκος κύματος με τις ενεργειακές κοινότητες. Η τιμή ανά κιλοβατώρα, δηλαδή, θα έχει ένα «μπόνους» +10% σε σχέση με το μέσο όρο και τα συμβόλαια θα είναι 20ετίας.

«Κάναμε ένα σημαντικό βήμα», ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης: «Πρώτον, να αυξήσουμε τη δυνατότητα των αγροτών, των κατ’ επάγγελμα αγροτών, από 100 να μπορούν να παράγουν μέχρι 500 MW. Δεύτερον, όχι με αριθμητικό όριο, δηλαδή το δικαίωμα αυτό να το έχουν 2 χιλιάδες, 3 χιλιάδες, 5 χιλιάδες, αλλά το δικαίωμα να το έχουν όλοι οι αγρότες. Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη τομή που κάνουμε. Και η τρίτη τομή είναι ότι τους εξομοιώνουμε, όσον αφορά το 10% που μπορούν να πάρουν πάνω από την τιμή του διαγωνισμού, με τις ενεργειακές κοινότητες».

Και πρόσθεσε: «Οι ενεργειακές κοινότητες διατηρούν ένα πλεονέκτημα. Είναι  ένας καινοτόμος θεσμός τον οποίον προωθούμε. Προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και στην παραγωγή ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας και μπορούν να τον αξιοποιήσουν νοικοκυριά, μικρές κοινότητες, πολυκατοικίες, πανεπιστήμια, ΤΟΕΒ, αγρότες, κτηνοτροφικές ενώσεις, δήμοι, οι πάντες».

Οι αγρότες μπορούν να συγκροτήσουν ενεργειακές κοινότητες και να αξιοποιήσουν σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που προετοιμάζεται, με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ για τον πρώτο γύρο δυνητικών δικαιούχων, το οποίο θα χρηματοδοτεί το 40% της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται πως έχουν τρέξει προγράμματα επιδότησης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο παρελθόν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020).

Μάλιστα σε περίπτωση μη ύπαρξης διασύνδεσης με το δίκτυο ή όταν αυτή κρίνεται αντιοικονομική λόγω απόστασης από το δίκτυο, σύμφωνα με τη δράση, το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί για να ηλεκτροδοτήσει θερμοκήπια, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και γεωτρήσεις.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εγκατάστασης ΑΠΕ, κυρίως φωτοβολταϊκών, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, ο Υπουργός τόνισε στη Βουλή: «Πρέπει εδώ να είμαι σαφής. Δεν υπάρχει περίπτωση -και είμαι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αραχωβίτη- να δοθεί άδεια σε γη υψηλής παραγωγικότητας. Η γη υψηλής παραγωγικότητας είναι πεπερασμένη, είναι γη αποκλειστικά για αγροτική χρήση. Πρέπει να προστατεύσουμε τη γη υψηλής παραγωγικότητας και δεν πρόκειται να τη μετατρέψουμε σε χρήση για ΑΠΕ. Αυτό είναι ρητό από την πλευρά μου και από την πλευρά του κ. Αραχωβίτη».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ