Μ. Τσάκας: Η ΔΕΔΑ κάνει restart με επενδύσεις 250 εκ. ευρώ

Μ. Τσάκας: Η ΔΕΔΑ κάνει restart με επενδύσεις 250 εκ. ευρώ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η ΔΕΔΑ βρίσκεται λίγα βήματα πριν την αφετηρία ενός μεγάλου κατασκευαστικού προγράμματος 146 εκατ. ευρώ και συνολικής δαπάνης περίπου 250 εκατ., για την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων διανομής φ/α σε Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και, Στερεά Ελλάδα, που θα φέρει το φυσικό αέριο κοντά σε περίπου 35.000 νοικοκυριά και σε περισσότερες από 5.600 εμπορικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες.

Η «Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Α.Ε.» είναι καθ’ όλα έτοιμη, με τις αδειοδοτήσεις εξασφαλισμένες και  περιμένει μόνο το «πράσινο φως» από τις Διαχειριστικές Αρχές των ΠΕΠ, για να δημοπρατήσει την Α’ Φάση του αναπτυξιακού της προγράμματος, το οποίο σε βάθος πενταετίας και σε επτά συνολικά περιφέρειες ( Α+Β Φάσεις ) θα υπερβεί ίσως τα 500 εκατομμύρια ευρώ και θα απλώσει τα δίκτυα διανομής αερίου σε 39 πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΑ, χημικός μηχανικός κ. Μάριος Τσάκας.

«Είμαστε ουσιαστικά έτοιμοι για να δημοπρατήσουμε έργα. Ο σχεδιασμός μας προέβλεπε έναρξη εργασιών το Σεπτέμβριο, ωστόσο η εκδήλωση του covid -19 και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η πανδημία, προξενούν μία καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών. Στόχος είναι, πριν το τέλος του έτους, να αρχίσουμε να σκάβουμε και παράλληλα να κάνουμε συνδέσεις», είπε ο κ. Τσάκας τονίζοντας ότι η προγραμματισμένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (σ.σ. μητρικής της ΔΕΔΑ), που θα προλάβει χρονικά την ολοκλήρωση του προγράμματος ανάπτυξης δικτύου, δεν πρόκειται να ανατρέψει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό ο οποίος έχει προβλεφθεί και είναι δεδομένος.

Το εχθές, το σήμερα και το αύριο

Αυτό που επιχειρεί να κάνει η παρούσα διοίκηση της ΔΕΔΑ, είναι ένα restart στο πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύων διανομής φ/α, καθώς επί μακρά σειρά ετών η ελληνική Πολιτεία δεν εστίασε στην διάδοση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια.  Έτσι, η Εταιρεία, η οποία ανέλαβε από τη ΔΕΠΑ το 2017 και ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε το 2018, αν και έχει παρουσία σε 21 πόλεις – σε έξι στην Κεντρική Μακεδονία-  τροφοδοτεί μόλις  780 τελικούς πελάτες σε τέσσερις Περιφέρειες της χώρας. Με τα έργα επέκτασης, μόνο η Κεντρική Μακεδονία, στην τριετία 2020-2022 θα αποκτήσει 328 χλμ δικτύου χαμηλής πίεσης, 11,2 χλμ μέσης πίεσης και περίπου 14.500 συνδεδεμένους πελάτες ως το 2025!

Θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι στο πλαίσιο και των στρατηγικών επιλογών της Κοινότητας για το περιβάλλον και την ενέργεια, η Ελλάδα, έστω τα τελευταία λίγα χρόνια, διαφοροποίησε την ενεργειακή της πολιτική και βασίζει εν πολλοίς το σχεδιασμό της για τη μετάβαση σε μία βιώσιμη, «πράσινη» οικονομία, στο φυσικό αέριο. Επόμενο είναι, ότι η  νεαρή ΔΕΔΑ, πρέπει να αναπτύξει δίκτυα διανομής στην περιφέρεια και μάλιστα, στο πλαίσιο της πολιτικής ταχείας απολιγνιτοποίησης, να εντάξει εκ των υστέρων στο σχεδιασμό της και τις Π.Ε. Φλώρινας και Κοζάνης, που αρχικά είχαν εξαιρεθεί επειδή είχαν θεωρηθεί ενεργειακά αυτάρκεις.

Για να πετύχει τη διάδοση του φυσικού αερίου η ΔΕΔΑ θα αξιοποιήσει τα δίκτυα του ΔΕΣΦΑ, του ΤΑΡ και τις εξόδους που θα κατασκευαστούν,  συμπιεσμένο φ/α (CNG) όπως και υγροποιημένο (LNG). Μάλιστα στο επενδυτικό της πρόγραμμα περίπου 14,5 εκατ. ευρώ αφορούν σταθμούς LNG και CNG, για την αεριοποίηση ή αποσυμπίεση του αερίου.

Το πρόγραμμα της Α’Φάσης, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω των ΠΕΠ τριών Περιφερειών, ξεπερνάει τα 250 εκατ. ευρώ και έχει ορίζοντα υλοποίησης το 2023. Η συνολική δαπάνη συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και ίδιους πόρους.

Τα έργα της συγκεκριμένης Φάσης, επρόκειτο να ξεκινήσουν το 2019 αλλά υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω κεντρικών επιλογών όπως και των σύνθετων διαδικασιών γραφειοκρατικής φύσης που συνεπάγεται η χρηματοδότηση μέσα από ένα μεικτό σύστημα.

Συνδέσεις Α’ Φάσης

Στα έργα της Α’ Φάσης,  περιλαμβάνονται 18 πόλεις στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Δράµα, Καβάλα, Κοµοτηνή, Ξάνθη και Ορεστιάδα), Κεντρικής Μακεδονίας (Αλεξάνδρεια, Βέροια, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κιλκίς και Σέρρες) και Στερεάς Ελλάδας (Άµφισσα, Θήβα, Καρπενήσι, Λαµία, Λειβαδιά και Χαλκίδα). Οι ενδιαφερόµενοι καταναλωτές θα µπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για σύνδεση µε το δίκτυο φυσικού αερίου και σε ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΔΕΔΑ που αναµένεται να τεθεί σε λειτουργία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, την ανάπτυξη δικτύων διανομής στη Π.Ε. Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει η ΕΔΑ ΘΕΣΣ (σ.σ. όπως και στη Θεσσαλία), οπότε και εξαιρείται από το σχεδιασμό της ΔΕΔΑ, ο οποίος όμως αφήνει εκτός και την Π.Ε. Χαλκιδικής.

«Οι λόγοι που δεν συμπεριλήφθηκε η Χαλκιδική στο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ είναι δύο: Αφ΄ενός η μεγαλύτερη απόσταση των πλησιέστερων σημείων του δικτύου μας, απ’ ότι του δικτύου της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, όπως και  οι μεγάλες διαφοροποιήσεις στον πληθυσμό μεταξύ χειμερινής και θερινής περιόδου, συνεπώς και των καταναλωτών, διαφοροποιήσεις που οφείλονται στον τουρισμό. Πέραν αυτών, ήδη η ΡΑΕ έχει χορηγήσει άδεια διανομής για το Δήμο Πολυγύρου σε εταιρεία (σ.σ. HELLAS EDIL)», εξήγησε ο κ. Τσάκας.

Επίσης, η ΔΕΔΑ, προτίθεται σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, να εντάξει στο πρόγραμμά της και τις πόλεις Έδεσσα, Σκύδρα, Νάουσα και Αριδαία Αλμωπίας, από τη στιγμή που ο ΔΕΣΦΑ έχει προγραμματίσει έξοδο στο Άσπρο νομού Πέλλας. Η Εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει τις μελέτες βασικού σχεδιασμού για τις πόλεις αυτές.

Συνδέσεις Β’ Φάσης

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της ΔΕΔΑ, στη Β’ Φάση, περιλαμβάνει ακόμη τέσσερις Περιφέρειες της ηπειρωτικής χώρας και συγκεκριμένα: Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο. Με αυτές τις επεκτάσεις το δίκτυο της ΔΕΔΑ θα φτάσει σε επιπλέον 21 πόλεις και το φυσικό αέριο σε 14.500 νοικοκυριά και σε περίπου 1.600 εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις σε βάθος πενταετίας.

Το κόστος εγκατάστασης του δικτύου διανομής σε αυτές τις τέσσερις Περιφέρειες υπολογίζεται στα 104 εκατ. ευρώ και η συνολική δαπάνη κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

«Για αυτές τις τέσσερις Περιφέρειες, έχουν εκπονηθεί οι βασικές μελέτες και έχουμε τα κόστη των έργων. Εκτιμώ ότι θα είμαστε έτοιμοι να δημοπρατήσουμε περί τα μέσα του 2021, παρότι σε ό,τι αφορά τη Δυτική Μακεδονία ακόμη δεν θα υπάρχει τροφοδοσία από τον ΤΑΡ καθώς δεν θα έχει ως τότε κατασκευαστεί η έξοδος στο εθνικό μας δίκτυο φυσικού αερίου. Εν’ τούτοις, οι εργασίες κατασκευής δικτύων θα αρχίσουν», δήλωσε ο κ. Τσάκας προσθέτοντας ότι το φυσικό αέριο θα επιτρέψει να συνεχιστεί η τηλεθέρμανση των τριών πόλεων – Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Αμύνταιο-   των οποίων το σύστημα θέρμανσης σήμερα στηρίζεται στη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Τα έργα της Β’ Φάσης, δεν συγχρηματοδοτούνται στο σύνολό τους από το ΕΣΠΑ. Οι Περιφέρειες Ηπείρου και Πελοποννήσου, επειδή δεν είχαν συμπεριλάβει την κατασκευή δικτύων φ/α στα ΠΕΠ,  δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το ΕΣΠΑ. Αν και η χρηματοδότηση τέτοιων υποδομών δεν προβλέπεται από το επόμενο ΚΠΣ, ο κ. Τσάκας εκτιμά ότι θα καταστεί δυνατή η εξασφάλιση χρηματοδότησης για τα έργα, από ιδιωτικά κεφάλαια, αναπτυξιακές και εμπορικές τράπεζες.

Στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το ΕΣΠΑ τελικώς θα συμπεριληφθούν και τα έργα στη Δυτική Ελλάδα, επειδή η νέα διοίκηση της Περιφέρειας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πόρους από το ΕΣΠΑ αλλά πιθανώς και από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (απολιγνιτοποίηση), θα αντλήσει η Δυτική Μακεδονία, η οποία σε δεύτερη φάση εντάσσει στις επεκτάσεις της ΔΕΔΑ και τους ενεργειακούς Δήμους Αμυνταίου, Εορδαίας, Κοζάνης και Φλώρινας.

Στα έργα της Β’ Φάσης περιλαμβάνονται 21 πόλεις στις Περιφέρειες  Δυτικής Ελλάδος (Πάτρα, Αγρίνιο, Πύργος), Πελοποννήσου ( Τρίπολη, Κόρινθος, Άργος, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Σπάρτη), Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά, Άργος Ορεστικό, Μανιάκοι, Γρεβενά, Φλώρινα, Πτολεµαΐδα, Αµύνταιο, Κοζάνη), Ηπείρου ( Ιωάννινα, Άρτα , Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα).

«Η ΔΕΔΑ ανεβάζει ρυθμούς εκτέλεσης του αναπτυξιακού της προγράμματος, με εξασφαλισμένους, στο μεγαλύτερο μέρος, πόρους και χωρίς τον παραμικρό φόβο ανατροπής από την σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ», κατέληξε ο κ. Τσάκας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top