Στην ουρά 6 μήνες, 1.200 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα

Στην ουρά 6 μήνες, 1.200 αιτήσεις για φωτοβολταϊκά πάρκα

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πάνω από έξι μήνες κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ για να χορηγήσει όρους σύνδεσης στα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ στην Περιφερειακή Δ/νση Μακεδονίας – Θράκης έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 1.200 αιτήσεις από ενδιαφερόμους επενδυτές . Τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν επισήμαναν στον Περιφερειακό Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ ο πρόεδρος και μέλη Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά όπως και του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης ζητώντας την ενίσχυση του υποστελεχωμένου Διαχειριστή Δικτύου με προσωπικό.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες επενδυτές σε αυτό το νέο κύκλο έργων ΑΠΕ, επισημαίνονται στο σχετικό δελτίο Τύπου:

“Στις 18/7/2019 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στη Θεσσαλονίκη στην Περιφερειακή Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας – Θράκης μεταξύ του ΔΕΔΔΗΕ και  μελών της ΠΟΣΠΗΕΦ και του ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης.

“Στη συνάντηση παρευρέθηκαν από τον ΔΕΔΔΗΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ κ. Αμανατίδης Ιορδάνης, οι βοηθοί Διευθυντές κ. Γαβράς Σπυρος και Μωραΐτης Αθανάσιος καθώς και ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και λειτουργίας Δικτύου Μακεδονίας – Θράκης κ. Μανουσαρίδης Κοσμάς. Την Ομοσπονδία εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Παναγής Γιάννης, το Μέλος του ΔΣ Τσικούρας Πέτρος ενώ ο
ΣΠΗΕΦ Θεσσαλονίκης εκπροσωπήθηκε από τον Γραμματέα του συλλόγου κ. Γιάννη Κυανίδη και τον Τεχνικό τους Σύμβουλο κ. Κυριζόπουλο Ηλία.

“Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν η εύρεση διεξόδου στις σημαντικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται με βάση την αρχική αξιολόγηση των αιτήσεων για τους νέους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και οι μετέπειτα αδειοδοτικές διαδικασίες , όπως η σύναψη συμβάσης σύνδεσης τους και ηλέκτρισης με τον ΔΕΔΔΗΕ.

“Στο παρόν, στην περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ έχουν κατατεθεί περισσότερες από 1200 αιτήσεις οι οποίες περιμένουν να τους χορηγηθούν Όροι Σύνδεσης με αναμονή μεγαλύτερη των 6 μηνών.

“Η κατάσταση στο ΔΕΔΔΗΕ, όπως ανέλυσε ο Περιφερειακός Διευθυντής, είναι κάτι παραπάνω από τραγική και το λιγοστό υπάρχον τεχνικό προσωπικό καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες όπως όλοι εξάλλου φάνηκε στην αποκατάσταση των ζημιών της πρόσφατης θεομηνίας στην Χαλκιδική. Η έλλειψη προσωπικού οφείλεται στο γεγονός ότι οι μηχανικοί συνταξιοδοτούνται και δεν αντικαθίστανται (τα τελευταία χρόνια), με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο αριθμός εργαζομένων και ειδικότερα του τεχνικού προσωπικού στις περιφερειακές
διευθύνσεις. Το σύνολο των μηχανικών του ΔΕΔΔΗΕ, παρόλες τις προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε εύλογο χρονικό ορίζοντα, στον τεράστιο όγκο για νέες μελέτες οι οποίες αφορούν την εγκατάσταση αποκεντρωμένης παραγωγής των νέων σταθμών ΑΠΕ.

“Η ΠΟΣΠΗΕΦ έθεσε, ως άμεση λύση, την δυνατότητα απόσπασης εξειδικευμένου προσωπικού από άλλες υπηρεσίες του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε να υπάρξει κάποια αποσυμφόρηση μέχρι να δοθεί λύση από τον ίδιο τον φορέα προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό. Δυστυχώς με την υπάρχουσα κατάσταση θεωρήθηκε ανέφικτο ενώ χαρακτηριστικά τονίσθηκε πως στον προηγούμενο κύκλο ανάπτυξης των ΑΠΕ (περίοδο 2011-2013) είχαν αποσπαστεί 11 μηχανικοί για την εκπόνηση των εν λόγω μελετών, λύση η οποία στο παρόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

“Η Ομοσπονδία τονίζει συνεχώς την ανάγκη υποστήριξης του ΔΕΔΔΗΕ για τεχνικό προσωπικό.

“Αναμφισβήτητα, η έγκαιρη πρόσληψη προσωπικού θεωρείται αναγκαία όχι μόνο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά για τη σωστή λειτουργία των Δικτύων και την διασφάλιση της αδιάληπτης προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές.

“Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ επιβεβαίωσε ότι προχωρούν σε εσωτερικές μετακινήσεις προσωπικού αλλά τόνισε ότι η κατάσταση δεν πρόκειται να αποσυμφορηθεί καθώς ο ρυθμός κατάθεσης νέων αιτημάτων για ΑΠΕ είναι πολύ μεγαλύτερος των δυνατότητων, κατόπιν και των όποιων εσωτερικών μετατάξεων πραγματοποιηθούν.

“Η Ομοσπονδία θα μεταφέρει, όπως εξάλλου έκανε στο παρελθόν, και στην νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ την ανωτέρω αποκαρδιωτική κατάσταση που διαπιστώνεται στον ΔΕΔΔΗΕ, την οποία έχει επισημάνει και ο Υπ. κος Χατζηδάκης, επαναλαμβάνοντας το πάγιο αίτημα μας για την άμεση ενίσχυση του τεχνικού προσωπικού και την νομοθέτηση των αναγκαίων, εκ των συνθηκών, τροποποιήσεων στον τρόπο κατοχύρωσης τιμών αποζημίωσης των νέων φ/β σταθμών του ν.4414”.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top