ΣΕΦ: 7+1 προτάσεις στη ΔΕΘ για τα φωτοβολταϊκά

ΣΕΦ: 7+1 προτάσεις στη ΔΕΘ για τα φωτοβολταϊκά

Στη ΔΕΘ ο ΣΕΦ φέρνει 7+1 προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα.

Οι βασικές κατευθύνσεις στις οποίες κινείται το πακέτο προτάσεων που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) είναι οι εξής:

  1. Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τα φωτοβολταϊκά (με κατάργηση των Αδειών Παραγωγής, Εγκατάστασης και Λειτουργίας) και θέσπιση ενός νέου σχήματος αδειοδότησης, εποπτείας και ελέγχου των επενδύσεων.
  2. Αποσαφήνιση θεμάτων χωροθέτησης φωτοβολταϊκών σταθμών.
  3. Να επιτραπεί υπό προϋποθέσεις η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε ένα μικρό ποσοστό της γεωργικής γης.
  4. Βελτίωση πολεοδομικών ρυθμίσεων που αφορούν τα φωτοβολταϊκά.
  5. Βελτίωση καθεστώτος ανταγωνιστικών διαδικασιών.
  6. Άρση των περιορισμών στα μικρής κλίμακας φωτοβολταϊκά.
  7. Βελτίωση του καθεστώτος αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας.
  8. Προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας και άρση των σημερινών εμποδίων.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά φωτοβολταϊκών είναι σημαντικό, μετά από μια 5ετή παγωμένη περίοδο. Εκδηλώνεται τόσο από εγχώριους παίκτες, όσο και από μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους, αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΦ.

Ωστόσο, οι θεσμικές ρυθμίσεις και ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την αδειοδότηση των έργων, παρέμειναν πολλές φορές στάσιμες, με αποτέλεσμα, πολλές από αυτές, να είναι παρωχημένες και να αποτελούν σήμερα τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Όπως παρατηρεί ο σύνδεσμος, τα φωτοβολταϊκά:

  • παρέχουν πλέον τη φθηνότερη ηλεκτρική ενέργεια καθώς το κόστος τους έχει πέσει δραστικά τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.
  • αποτελούν σήμερα τον μεγαλύτερο “εργοδότη” στον χώρο των ΑΠΕ.

Η τεχνολογική εξέλιξη των συστημάτων αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς και διαμορφώνει νέες αφετηρίες.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες 7 στις 10 κιλοβατώρες διεθνώς θα παράγονται με φωτοβολταϊκά ως το 2050.

Μικρότερο κόστος

Πόρισμα νέας μελέτης του Κρίστιαν Μπρέιερ, καθηγητή ηλιακής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Λαπενράντα της Φινλανδίας, αναφέρει πως τα φωτοβολταϊκά (φ/β) είναι ήδη η φθηνότερη μορφή ηλεκτροπαραγωγής σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές.

Όπως τονίζεται σχετικά, το κόστος LCOE για τα μεγάλα φ/β πάρκα κυμαίνεται από 24 ευρώ/μεγαβατώρα στη Μάλαγα της Ισπανίας έως 42 ευρώ/μεγαβατώρα στο Ελσίνκι, τη στιγμή που οι τιμές του ηλεκτρισμού στις δύο αυτές αγορές είναι 57 και 47 ευρώ αντίστοιχα.

“Αυτό σημαίνει ότι τα φ/β είναι ήδη φθηνότερα από την τιμή του ρεύματος ανά την Ευρώπη”, σημειώνει η έρευνα.

Επίσης, οι συντάκτες διαπίστωσαν ότι το κόστος των φ/β πάρκων αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, στα 14 ευρώ στη Μάλαγα ως το 2030 και στα 9 ευρώ ως το 2050, ενώ στο Ελσίνκι στα 24 και 15 ευρώ αντίστοιχα.

“Φαίνεται πως το 2018 το ρεύμα από φ/β πάρκα θα μπορούσε να πωληθεί επικερδώς σε έξι χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Φινλανδία)”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, το κόστος των φ/β συν αποθήκευση ενέργειας επίσης προβλέπεται να υποχωρήσει σημαντικά στις επόμενες δεκαετίες.

Οι συντάκτες της έκθεσης το εκτιμούν στη Μάλαγα στα 39 ευρώ με 1 KWh/KW αποθήκευσης. Αυτή η κατηγορία θα είναι ανταγωνιστική το 2020 στο Λονδίνο και την Τουλούζη και το 2025 στο Ελσίνκι και το Μόναχο, τονίζουν.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top