ΣΠΗΕΦ- Θ: Επενδύσεις 11 εκατ. σε φωτοβολταϊκά πάρκα των 18 MW

ΣΠΗΕΦ- Θ: Επενδύσεις 11 εκατ. σε φωτοβολταϊκά πάρκα των 18 MW

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ακόμη πιο δυναμική εκκίνηση αποφάσισε να κάνει ο Σύλλογος Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Θεσσαλονίκης, καθώς μέσω της Ενεργειακής Κοινότητας που έχουν συστήσει 48 μέλη του, ανεβάζουν το «κοντέρ» νέων φ/β πάρκων από τα 12 MW στα 18 MW και ετοιμάζονται να τρέξουν στη διετία 2019-2020 επενδύσεις 11 εκατ. ευρώ.

Όπως πληροφορείται το GrTimes.gr η Ενεργειακή Κοινότητα του ΣΠΗΕΦ –Θ , με μέλη και σε Χαλκιδική και Κιλκίς, έχει ήδη υποβάλλει φακέλους στο ΔΕΔΔΗΕ για να λάβει όρους σύνδεσης για τρία πάρκα φ/β, στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, εκ των οποίων τα δύο θα είναι του 1 MW έκαστο και, το τρίτο θα είναι 500άρι.

Επίσης, η Κοινότητα, έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ώστε να προχωρήσει στην υποβολή αιτημάτων, εντός Μαΐου, για 10 ακόμη φ/β πάρκα τα οποία θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Κοινότητας, έχουν έρθει σε επαφή με Τράπεζες, για τη συγχρηματοδότηση των project τους, ενώ ανάλογα με τους δανειακούς όρους που θα επιτύχουν, θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που σήμερα ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

To μείγμα των παραγωγικών επενδύσεων

Τα πάρκα που αποφάσισε η Ενεργειακή Κοινότητα να δημιουργήσει, θα έχουν συνολική ισχύ 18 MW και είτε θα είναι 18 τον αριθμό του 1 MW έκαστο, είτε 36 των 500 KW, είτε συνδυασμός των δύο.

Να σημειωθεί ότι για τα μεγαλύτερα πάρκα ισχύουν οι έλεγχοι που προβλέπονται από τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις οπότε οι αιτήσεις ελέγχονται και από την ΠΕΧΩΠ, δηλαδή την Περιφερειακή Υπηρεσία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος.

Η  Ενεργειακή Κοινότητα του ΣΠΗΕΦ-Θ, έχει εντοπίσει 30 κατάλληλα αγροτεμάχια τα οποία είναι σε φάση αξιολόγησης ώστε να μην ανήκουν σε γη υψηλής παραγωγικότητας και να μην υπάρχουν πιθανότητες εύρεσης αρχαιοτήτων, ενώ αύριο «κλείνουν» 7 χωράφια που έχουν ήδη περάσει από αξιολόγηση.

Η γενική συνέλευση της Ε.Κοιν. αποφάσισε και εξουσιοδότησε το διοικητικό συμβούλιο, όπου κρίνεται συμφέρον και για να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι υλοποιήσεις των έργων, να προβαίνει σε αγορά αγροτεμαχίων και όχι μόνο σε μίσθωση. Με την ίδια απόφαση επιτράπηκε και η καταβολή προκαταβολών.

Όπως έμαθε το GrTimes.gr, το ενδιαφέρον για συμμετοχή ή και αύξηση της νυν συμμετοχής (σ.σ. όρια στα μερίδια) στην Ενεργειακή Κοινότητα, εκδηλώνεται έντονο από πλευράς μελών του ΣΠΗΕΦ-Θ και ατόμων που είχαν δραστηριοποιηθεί στις ΑΠΕ στον προηγούμενο και πρώτο κύκλο των επενδύσεων.

Ωστόσο η Ε.Κοιν.  είναι ένας συνεταιρισμός αστικού σκοπού με ειδικό αντικείμενο, η οποία λειτουργεί με τους περιορισμούς που επιβάλλει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οπότε σε αυτή τη χρονική φάση δεν εξετάζεται διεύρυνση της Κοινότητας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ