Σπρώχνουν τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB οι Ρουμάνοι

Σπρώχνουν τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB οι Ρουμάνοι

Στην επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) φυσικού αερίου προσβλέπει η ρουμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ασκείται το πρώτο εξάμηνο του 2019.

«Ως χώρα, ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες της περιοχής για να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες συνθήκες για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση των προμηθειών, τον Κάθετο διάδρομο καθώς και τον IGB», τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα, Λουτσιάν Φάτου.

Υπογράμμισε επίσης ότι η διαμετακόμιση και η διανομή ενέργειας είναι σημαντική για τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις χώρες της περιοχής και ότι κι άλλοι περιφερειακοί αγωγοί και έργα διασύνδεσης είναι ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω του Κάθετου Διαδρόμου Αερίου.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι ο σχεδιασμός για την κατασκευή και λειτουργία του IGB είναι συμβατός με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων, οπότε ανοίγει το δρόμο για την έναρξη του έργου.

«Ο κάθετος αυτός άξονας διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας και μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP, καθώς και ποσότητες LNG από τους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης», έχει επισημάνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης. «Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και βασική ενεργειακή πύλη της Γηραιάς Ηπείρου, συμβάλλοντας στην προοπτική ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς».

Στόχος είναι τα δύο έργα, TAP και IGB, να λειτουργήσουν σχεδόν ταυτόχρονα το 2020. Σε πρώτη φάση, ο ΙGB θα μπορεί να μεταφέρει περί τα 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Το συνολικό κόστος του έργου αγγίζει τα 240 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το πρότζεκτ της κατασκευής του μήκους 182 χιλιομέτρων αγωγού IGB αποτελεί μια στρατηγική υποδομή μεταφοράς φυσικού αερίου που στόχο έχει να παράσχει διαφοροποίηση της προσφοράς αερίου στην αγορά της Βουλγαρίας και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας.

Ο IGB θα παρέχει άμεση σύνδεση μεταξύ των εθνικών συστημάτων φυσικού αερίου της Ελλάδας και της Βουλγαρίας με σημείο εισόδου στην περιοχή Κομοτηνής στην Ελλάδα και Σημείο Εξόδου κοντά στην πόλη της Στάρα Ζαγόρα της Βουλγαρίας.

Ο IGB θα μπορεί, επίσης, να προμηθεύει αέριο από τη σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα επαναεριοποίησης αποθήκευσης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες. Η μονάδα FSRU της Αλεξανδρούπολης θα επεκτείνει περαιτέρω τις επιλογές για το υγροποιημένο φυσικό αέριο εξασφαλίζοντας για την Ελλάδα και τους γείτονές της πολλαπλές επιλογές, ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ενεργειακή διαφοροποίηση και την ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top