Στην τέταρτη θέση διεθνώς η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά

Στην τέταρτη θέση διεθνώς η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά

Στην τέταρτη θέση διεθνώς σκαρφάλωσε η Ελλάδα στο μερίδιο των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, πίσω από την Ονδούρα, την Ιταλία και τη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, το 2018 τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι παραπάνω από το 2017.

Ωστόσο το 2018 ήταν σημαντική χρονιά καθώς εγκαταστάθηκαν νέες μονάδες ισχύος 41 μεγαβάτ, ανεβάζοντας την συνολική εγκατεστημένη ισχύ των φωτοβολταϊκών στα 2.664 μεγαβάτ, σηματοδοτώντας την επανεκκίνηση εγκατάστασης νέων συστημάτων μετά τον «πάγο» της περιόδου 2014 – 2017.

Σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό, καθώς την περσινή χρονιά εγκαταστάθηκαν 348 μονάδες ισχύος 7,2 μεγαβάτ (έναντι 360 μονάδων ισχύος 6,4 μεγαβάτ το 2017).

Όπως τονίζει ο ΣΕΦ, το 2018 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση όλων των φωτοβολταϊκών σταθμών που προκρίθηκαν από ον πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016, ενώ η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής παρουσίασε μια αύξηση 11% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας.

Ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευση θα αποτελέσουν τον πυρήνα ενός νέου ενεργειακού συστήματος.

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προτείνει αναδιάρθρωση του ενεργειακού μίγματος της χώρας μέχρι το 2030, με αύξηση συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% της συνολικής κατανάλωσης, που συνεπάγεται 57% στην παραγωγή ενέργειας από το περίπου 26% σήμερα, περιορισμό του ειδικού βάρους του λιγνίτη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου ως σταθεροποιητικό παράγοντα για τη μεταβατική περίοδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αποκτά βαρύνουσα σημασία το γεγονός ότι η ηλιακή ενέργεια και η αποθήκευσή της αποτελούν ένα τέλειο συνδυασμό.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο τομέας της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υπεύθυνος για την κατανάλωση του 38% των ορυκτών καυσίμων και για το 31% των εκπομπών CO2 το 2015, αν και η ηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευε μόνο το 18,5% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας.

Πρόσφατα σενάρια για 100% διείσδυση ΑΠΕ επισημαίνουν τη σημασία των ηλιακών φωτοβολταϊκών συστημάτων για την επίτευξη αυτού του στόχου και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο.

Ενεργειακές Κοινότητες

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων συμβάλει θετικά σε αυτή την πορεία. Ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στον ενεργειακό τομέα.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε από του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η δέσμευση 25 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, σε έναν πρώτο κύκλο δράσης καλύπτοντας το 50%-60% της δαπάνης.

Το αποτέλεσμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων θα είναι η μείωση των τιμολογίων, η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και η αξιοποίηση  των διαθέσιμων εργαλείων της ενεργειακής αγοράς, όπως, για παράδειγμα, ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering), ο εικονικός συμψηφισμός ενέργειας (virtual net metering).

«Ορίζοντας 2020»

Επιπλέον, δράσεις για την ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) προωθεί το πρόγραμμα με τίτλο «Developing the next generation of renewable energy technologies».

Το πρόγραμμα αυτό, που εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», έχει συνολικό προϋπολογισμό 20 εκατομμύρια ευρώ και προσφέρει 100% χρηματοδότηση στην υποστήριξη έργων στον περιβαλλοντικό τομέα για την ενίσχυση των ΑΠΕ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top