Τα κλειδιά της αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα

Τα κλειδιά της αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα

Τα κλειδιά της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Ν. Καβάλα διεκδικούν οι επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εκμετάλλευσή της.

Η νέα προθεσμία για τους υποψήφιους μνηστήρες έληξε στις 9 Σεπτεμβρίου 2019. Η αρχική προθεσμία της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχε τεθεί ήταν η 28η Αυγούστου 2019.

Πάντως, η μη έκδοση ακόμη της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης επιβραδύνει τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα δεν θα τηρηθεί. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό να αλλάξει και να μην ξεκινήσει το έργο στο τέλος του 2019 είναι ορατό.

Σημειώνεται πως για την αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος της Νότιας Καβάλας ως υπόγεια αποθήκη ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil &Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ στενά παρακολουθεί τις εξελίξεις και ο ΔΕΣΦΑ.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τεχνικό σύμβουλο γίνεται προκειμένου να επιλεγεί η κατάλληλη εταιρία που θα προετοιμάσει τεχνικά τον διαγωνισμό, δηλαδή θα γνωμοδοτήσει στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την καταλληλότητα του κοιτάσματος να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις διασυνδέσεις που χρειάζονται κλπ.

Όσον αφορά την κοινή απόφαση αυτή θα προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα είναι η αρμόδια Αρχή για να διαμορφώσει την ελάχιστη απόδοση (WACC) του έργου, αλλά και θα προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας (π.χ. 20%) που πρέπει να τηρεί ο επενδυτής, για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.

Υδρογονάνθρακες

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε σχετικά σε ομιλία του στη ΔΕΘ:

«Η ανανεώσιμη ενέργεια συνεχίζει να υπόκειται σε σημαντικούς περιορισμούς που καθιστούν αναγκαία την ύπαρξη των παραδοσιακών καυσίμων για τη γεφύρωση του χάσματος γι αυτό και αναφέρομαι στο αέριο. Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν έχουμε δικό μας αέριο. Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην υπεράκτια αναζήτηση (υδρογονανθράκων) από το 2011, απέχουμε αρκετά χρόνια από το να έχουμε μια κάποια σημαντική παραγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για τουλάχιστον τα επόμενα 10 χρόνια θα προμηθευόμαστε το μεγαλύτερο ποσοστό του αερίου από το εξωτερικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν η αποθήκη φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας».

Αναφερόμενος στο ρόλο του φυσικού αερίου ως «καύσιμο-γέφυρα», επισήμανε πως η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να γίνει σε σταθερές βάσεις.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στη στρατηγική διαφοροποίησης των εισαγωγών που θα πρέπει, όπως είπε, να εστιάσει στην επέκταση τόσο των πηγών όσο και των διόδων, γεγονός που θα συμβάλλει στην ενεργειακή μας ασφάλεια.

«Η ολοκλήρωση του ΤΑΡ και του IGB, η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής, όπως ο FSRU στην Αλεξανδρούπολη, η πλήρης χρήση των δυνατοτήτων της Ρεβυθούσας, η προώθηση του IGI Poseidon, η εφαρμογή του East Med και η εδραίωση της συνεργασίας μας με παραδοσιακούς προμηθευτές ενέργειας περιγράφει μερικές από τις κορυφαίες σε διεθνές επίπεδο ενεργειακές μας προτεραιότητες», είπε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ για το μεγάλο έργο του ΤΑΡ τόνισε ότι «όλα προχωρούν βάσει σχεδίου» και υπάρχει σήμερα πολιτική συναίνεση στη χώρα για αυτό το πρότζεκτ.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top