Τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» εις βάρος της ΔΕΗ

Τέλος στον «ενεργειακό τουρισμό» εις βάρος της ΔΕΗ

Τέλος στον “ενεργειακό τουρισμό” αλά  ΝΟΜΕ εις βάρος της ΔΕΗ επιδιώκει να θέσει η κυβέρνηση. Ξεκαθαρίζει πως η κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της επιχείρησης θα προχωρήσει άμεσα και ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η δημοπρασία που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

«Θα συνεννοηθούμε με τη ΡΑΕ για να τελειώσει το φαινόμενο του “ενεργειακού τουρισμού”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), Κωστής Χατζηδάκης.

«Τι θέλω να πω; Ότι κάποιος φεσώνει τη ΔΕΗ και μετά πηγαίνει και φεσώνει έναν εναλλακτικό πάροχο και μετά πηγαίνει στον επόμενο κ.λπ. Αυτό πρέπει να τελειώσει όπως τελείωσε και στην τηλεφωνία. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να είναι αντίθετος και θα το κάνουμε», υπογράμμισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Παζάρι

Το παζάρι με την Κομισιόν για τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και την απελευθέρωση της ηλεκτρικής αγοράς, ξεκίνησε ήδη. Από χθες βρίσκονται στις Βρυξέλλες ο υφυπουργός Ενέργειας Γ. Θωμάς και η γενική γραμματέας του υπουργείου Α. Σδούκου, για προκαταρκτικές συζητήσεις με την Κομισιόν που απλώνονται στο σύνολο των ενεργειακών θεμάτων

Η κυβέρνηση προτείνει στην Κομισιόν ένα «πραγματικά ευρωπαϊκό πακέτο απελευθέρωσης και εκσυγχρονισμού της ενέργειας» που θα διαμορφώσει «ένα ενεργειακό τοπίο όπου και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της θα λειτουργούν επί ίσοις όροις», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ. Ως προς το χρονικό ορίζοντα των επικείμενων συζητήσεων με την Κομισιόν, στόχος είναι να έχουν καταλήξει ως την 31η Οκτωβρίου.

Το ταξίδι θα διαρκέσει έως αύριο Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου. Έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον επίτροπο Ενέργειας Α. Κανιέτε και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της σχετικής Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp).

Σκοπός του ταξιδιού των δύο αξιωματούχων, είναι να συνεχιστούν οι διερευνητικές συζητήσεις, γύρω από τα μέτρα που πρόκειται να δρομολογηθούν άμεσα στην εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Πάντως ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην κατάργηση των ΝΟΜΕ είπε ότι «δεν θα αρέσει στις Βρυξέλλες» τονίζοντας ότι «δεν μου επιτρέπει η συνείδησή μου να καταστρέφεται η ΔΕΗ με ένα τέτοιο μέτρο».

Αγορά

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Καθημερινή”, σημειώνει ότι «το θέμα ξεκίνησε με την συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με την Κομισιόν, να πέσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 90% στο 50%. Και μάλιστα έναντι μηδενικού οικονομικού ανταλλάγματος», προσθέτοντας ότι μέσω ΝΟΜΕ «η ΔΕΗ ξεκίνησε να πουλάει ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της με αποτέλεσμα να έχει χάσει αθροιστικά πάνω από 600 εκατ. ευρώ».

Το ξεκαθάρισε: «Εμείς την τελευταία δημοπρασία ΝΟΜΕ, που έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, δεν θα την κάνουμε και θα σταματήσουμε τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, γιατί θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός επί ίσοις όροις. Και, βεβαίως, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε στη “μετά-ΝΟΜΕ” εποχή, με μια υγιή απελευθέρωση στην αγορά ενέργειας, όπου θέλουμε να υπάρχουν πολλοί εναλλακτικοί πάροχοι, και η ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της και οι καλύτερες δυνατές τιμές για τους καταναλωτές».

Σχετικά με τη ΔΕΗ σημείωσε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει σειρά διαρθρωτικών μέτρων «που θα δώσουν προοπτική στην επιχείρηση μεσομακροπρόθεσμα». Στη κατεύθυνση είναι αυτή κινούνται μέτρα όπως η κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η εκπόνηση καινούργιου business plan, η βαθμιαία απόσυρση ορισμένων λιγνιτικών μονάδων -Αμύνταιο Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη ΙΙΙ- και η προώθηση στοχευμένης εθελουσίας εξόδου.

Στόχος είναι «η εξεύρεση κεφαλαίων που -μεταξύ άλλων- θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ, είτε μόνη της είτε βασικά σε συνεργασία με άλλους ενεργειακούς παίκτες, να μπει δυναμικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Επιπλέον επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τη ΔΕΗ «ελκυστική σε υποψήφιους επενδυτές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ