Iδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ, νέος ενεργειακός χάρτης

Iδιωτικοποιήσεις ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΠΑ, νέος ενεργειακός χάρτης

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Μέχρι το τέλος του 2019 θα έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του Νέου Ενεργειακού Μείγματος της Ελλάδας, με την ευρεία συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο, Τραπεζών, Επιμελητηρίων και άλλων κρίσιμων φορέων, ένα διάλογο που πιθανότατα θα αρχίσει την ερχόμενη Τρίτη 10 του μήνα.

Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς από το βήμα του τρίτου SouthEast Europe Energy Forum που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο “The Met”, με διοργάνωση του Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Ελληνική Δεξαμενή Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ).

Όπως είπε ο Υφυπουργός, το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο σε αυτή τη διοργάνωση είναι ότι ο  “ενεργειακός χάρτης της Ν.Α. Ευρώπης μπορεί να σχεδιαστεί από τους ανθρώπους που βρίσκονται σε αυτό το συνέδριο. Υπάρχουν δυσκολίες καθώς πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα ενώ επίσης αντιμετωπίζονται και θέματα ενεργειακής ασφάλειας. Ομως  υπάρχουν και μεγάλες προκλήσεις και δυνατότητες καθώς, το  90% των δικτύων ενέργειας είναι γερασμένα οπότε υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία για την υλοποίηση επενδύσεων σε δίκτυα”

“Στην Ελλάδα”, είπε ο υπουργός, “σχεδιάζουμε το ενεργειακό μας μείγμα καθώς θέλουμε να είμαστε ένας σημαντικός ενεργειακός παίκτης στην ΝΑ Ευρώπη. Το νέο σχέδιο θα φέρει διαρθρωτικές αλλαγές στην παραγωγή ενέργειας, στο ενεργειακό μείγμα, στη λειτουργία της αγοράς. Θα επιταχυνθεί η απομάκρυνση της χώρας από το λιθάνθρακα,  αλλά και θα διευρυνθεί η διείσδυση των ΑΠΕ στην αγορά, κάτι που στην παρούσα φάση ενισχύεται και από τη μείωση των τιμών” . Στη φάση της μετάβασης, οπως είπε ο κ. Θωμάς, καίριος θα είναι ο ρόλος του Φ/Α γι’αυτό και θα γίνουν επενδύσεις στη διαφοροποίηση των έργων υποδομής Φ/Α, με έμφαση στο LNG.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, για την γρήγορη ανάπτυξη των δικτύων, η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ιδιωτικά κεφάλαια. Για το σκοπό αυτό θα προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση των Δικτύων στο Αέριο (ΔΕΠΑ) όπως και στην Ηλεκτρική Ενέργεια (ΔΕΔΔΗΕ). Θα κατασκευαστούν νέοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, με σκοπό να έχουμε φθηνότερη ηλεκτρική ενέργειας, σταθερότερη σε παροχή.

“Για τα επόμενα χρόνια”, κατέληξε ο Υφυπουργός, “βλέπουμε την Ελλάδα να έχει έναν πολύ ενεργό ρόλο στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες, διακρατικές επενδύσεις και περισσότερα διακρατικά έργα στην ενέργεια”.

Ο υφυπ. Γ. Θωμάς και ο Δ. Κοπελούζος

Στρατηγικός ο ρόλος των ΗΠΑ

Το συνέδριο άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του προέδρου του ΕλληνοΑμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Ν. Μπακατσέλου, ο οποίος τόνισε ότι η Ν.Α. Ευρώπη καλείται να συγκεράσει προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες στον ενεργειακό τομέα, αυτές που επιδιώκει να αναδείξει και το SouthEast Europe Energy Forum 2019,

Ο κ. Μπακατσέλος, επίσης υπογράμμισε την ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ στην περιοχή, ένος ρόλου πολύ σημαντικού για την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας, κάτι που καθιστά τις προηγμένες τεχνολογικά ΗΠΑ έναν στρατηγικό εταίρο στα θέματα ενέργειας.

Εκπροσωπώντας το Atlantic Council, ο αναπληρωτής διευθυντής του Global Energy Center, ο David Livingston τόνισε ότι η ενέργεια είναι στον πυρήνα των αλλαγών που καταγράφονται στις πολιτικές και οικονομικές τάσεις, προσθέτοντας ότι πραγματικά η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής που συντελούνται σημαντικές ενεργειακές μεταβολε καθώς αποτελεί πύλη στην ΝΑ Ευρώπη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ