Το πρώτο ορόσημο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το πρώτο ορόσημο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Το πρώτο ορόσημο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι η Παρασκευή 30 Αυγούστου, καθώς συνεδριάζει το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να εγκρίνει το νέο ηγετικό δίδυμο της εταιρείας Ξιφαρά-Παπαδόπουλου.

Στην πράξη ξεκινούν οι διαδικασίες για την επιλογή του νέου μοντέλου αποκρατικοποίησης στη βάση μιας πιο επιθετικής πολιτικής που θα περιλαμβάνει πώληση πλειοψηφικών πακέτων στην εμπορία αλλά και στα δίκτυα.

Σε αντίθεση με την επιλογή διαχωρισμού που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να πουληθεί πλειοψηφικό πακέτο στην εμπορία και μειοψηφικό στα δίκτυα, η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να σχεδιάζει άλλη διαδρομή.

Αντί να διατεθεί ποσοστό 14% στα δίκτυα, όπως προέβλεπε το σχέδιο Σταθάκη, το προς πώληση πακέτο θα είναι πλειοψηφικό, προκειμένου να δίνει προοπτική στον επενδυτή και δικαιώματα στο μάνατζμεντ. Στόχος είναι, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, να αυξηθεί η υπεραξία της εταιρείας, ώστε να γίνει πιο ελκυστική, αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον των επίδοξων μνηστήρων. Παρόμοια είναι βέβαια και η σκέψη για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στο εμπορικό τμήμα.

Τίποτα, ωστόσο, δεν έχει κλειδώσει ακόμη, καθώς πρέπει να βρεθεί και το νέο μοντέλο: Το πιθανότερο σενάριο που συζητείται μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είναι η δημιουργία μιας εταιρεία Συμμετοχών (Holding), μια εταιρεία-ομπρέλα, δηλαδή, κάτω από την οποία θα τοποθετηθούν οι προς πώληση θυγατρικές της ΔΕΠΑ.

Αποφάσεις

Ωστόσο, εκκρεμούν οι τελικές αποφάσεις. Εξέλιξη απολύτως λογική, καθώς ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων θα πρέπει να έχει και η νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ, που επισήμως δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί. Αν και όλα δείχνουν πως θα κινηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, σε αυτή την κοινή επιθετική γραμμή.

Οι διαδικασίες, λοιπόν, ξεκινούν με τρεις σταθμούς στον οδικό χάρτη που χαράζει η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ:

  1. τον διορισμό της νέας διοίκησης Ξιφαρά-Παπαδόπουλου
  2. την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή για αλλαγή του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας σε ΔΕΠΑ Εμπορίας και ΔΕΠΑ Υποδομών
  3. την οριστικοποίηση των αποφάσεων για το νέο μοντέλο αποκρατικοποίησης

Το σίγουρο είναι πως το περίγραμμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ αλλάζει για να αποδώσει και να είναι προσοδοφόρα για το Δημόσιο, όπως έχουν πει κορυφαία στελέχη του ΥΠΕΝ, φωτογραφίζοντας μια πιο επιθετική πολιτική αποκρατικοποιήσεων, όχι μόνο στο φυσικό αέριο αλλά συνολικότερα στο μέτωπο της ενέργειας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top