Φαρμακοποιοί Αττικής: Στοπ στα «αναξιόπιστα» self test από 19 Ιουνίου

Φαρμακοποιοί Αττικής: Στοπ στα «αναξιόπιστα» self test από 19 Ιουνίου

Στις 19 Ιουνίου σταματά η διάθεση των δωρεάν self test από τα Φαρμακεία της Αττικής, χωρίς να δοθεί νέα παράταση.

Οι Φαρμακοποιοί του λεκανοπεδίου καταγγέλλουν την αξιοπιστία των αυτοδιαγνωστικών τεστ, αλλά και το νέο “χαράτσι” που όπως λένε τους επιβλήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ, αντί για επιβράβευση για την προσφορά τους στην πανδημία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) αποφάσισε την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του, από την 19η Ιουνίου 2021 χωρίς περαιτέρω παράταση. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, όπως καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί τους επιβάλει clawback (υποχρεωτικές επιστροφές) για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ως «επιβράβευση» για την προσφορά τους στην πανδημία.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνουν ότι τα self test αποδείχθηκαν μια «αναξιόπιστη διαδικασία».

Δείτε ολόκληρη η ανακοίνωση

Συγκεκριμένα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά.
Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.
Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως «αντάλλαγμα» να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το clawback των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.
Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι.
Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test».

Πηγή: iatropedia.gr

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ